Trends in verlichting

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine L

Licht bepaalt hoe we ons voelen in een ruimte. Denk aan het verschil van zacht kaarslicht of juist fel wit kantinelicht. Wat zijn de trends op het gebied van verlichting? En hoe doe je dat, goede verlichting kiezen? Ik help je. Lees mee en laat je inspireren.

Iets aan het licht brengen

In de winkel kunnen we kiezen uit een gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp en LED-lamp. Het verschil zit in de vorm, lichtstraling, het energieverbruik en de sfeer van het licht.

Groen licht voor LED

De LED-lamp is de lamp van de toekomst. Energiezuinig, het geeft goed licht en wordt niet warm. De lamp is best prijzig, maar gaat heel lang mee en is daardoor goedkoper in gebruik.

Mag het licht aan?

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #9 S1Speciaal voor jullie bezocht ik lichtexpert Georgette van Watt Design & Verlichting (Laan van Meerdervoort, Den Haag) en vroeg haar naar LED. Op een handige display toonde ze de soorten LED-lampen. Wauw! Er is veel mogelijk; warm, koel, zacht en fel licht. Laat je adviseren, maar kijk zelf ook welke uitstraling het licht heeft.

Aan de slag

Vaak gebruik je een ruimte op verschillende manieren en dus heb je ook verschillende soorten licht nodig. Bepaal waar het licht komt en hoeveel licht je daar nodig hebt. Volstaat een dimmer, of heb je meerdere lampen nodig?

Voor sfeerlicht geldt dat je langer in een ruimte wilt blijven als het licht aangenaam is. Te veel licht geeft een onaangenaam gevoel. Met werken en lezen heb je helder licht nodig.

Uitgelicht

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #9S6Schijn een lamp op een bijzondere kast, schilderij of en zorg voor een mooi uitgelichte blikvanger.

Toffe peer

De lamp is een designobject geworden. De verschillende vormen, lichtspiralen en kleuren zijn zo mooi dat de lamp zonder kap de markt verovert. Een mooie lamp hangt dan gewoon aan een strijkijzersnoer, bijvoorbeeld, zonder kapje.

Zie jij het licht?

Jarenlang moest licht verborgen blijven. Licht mag weer gezien worden en lampenkappen zijn opengewerkt of zo ontworpen dat het licht rondom kan stralen.

De klassieker

Veel nieuwe ontwerpen vinden hun oorsprong in klassieke modellen. Art Deco is in opkomst en een bron van inspiratie. Ook zie ik messing en koper terugkomen in de armaturen. Er ontstaat een grote liefde voor Nederlandse ontwerpen.

Vernieuwende materialen

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #9S4Lampenkappen van hout en bamboe laten het licht prachtig doorstralen, vaak gecombineerd met een mat wit of mat zwart element.

Een opkomende trend is een lampenkap van metaal waarop met magneet diverse lichtpunten zijn geplaatst die je eenvoudig weer kunt verplaatsen.

Handgevouwen kappen in origamistijl zie ik gemaakt van duurzaam kunststof of sterk papier in diverse vormen en kleuren.

Kleur? Doen!

Er is een opkomst van gekleurd licht: ‘mood lighting’. De kleur van het licht wordt aangepast aan de sfeer of gekoppeld aan wat je kijkt op tv.

Kleur zien we ook in de lampenkap. De gekleurde kap is transparant, of ondoorzichtig met een witte binnenkant.

Mag het licht aan?

Genoeg keus! Welke lamp kies jij en waarom? Laat je reactie achter, ik ben benieuwd.

Vind jij deze column ook leuk? Laat Vanessa dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Interieur Styling Den Haag - Column van Vanessa Kervezee online magazine Leuk!070Vanessa Kervezee, styliste en ontwerper – Vanessa is nieuwsgierig, vindingrijk, creatief en professioneel.
Vanessa heeft een passie voor sfeer, design en kleur en vindt altijd de juiste mix. 070 is haar thuis.
Website: www.roomwit.nl en www.designroutes.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter