Het wonder in een vinexwijk: weirdo te ezel

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken L3

Anders zet je die helm even af.
Of emmer bedoel ik.
John, zet die emmer eens af.

Dinsdagmiddag familie-app:
Ik: “Hebben jullie ooit het boek ‘Het wonder van Wateringse Veld’ gekregen?”
– – Mijn broertje: “Grapje zeker?”
– – – –Mijn vader: “Ja, die hebben we. Zelf gelezen???”
Ik: “Dat boek hoort bij dat beeld in Hoge Veld.”
– – Mijn vader: “Die man te ezel met emmer op hoofd?”
Ik: “Ja, dat is blijkbaar John Wayne te paard…”

Tram 16 rijdt via Hoge Veld het Lage Veld in, voorbij een figuur op een geblinddoekt paard, met een emmer op het hoofd. Een bos bloemen in de ene hand, in de ander een zak. Het paard wordt dus echt bestuurd. Oh ja, en er is ook nog een onwijze tomaat. Dus dat.

 ‘Trouble along the way?’

De ‘silliness’ die er aan dit werk kleeft maakt waarom ik het zo goed vind, juist op deze ‘silly’ plek. Het maakte voor mij die hele Vinex-wijk weer een beetje beter; het neemt zichzelf minder serieus. Het relativeert de verse stenen, strakke lanen en te kleine boompjes. Geen statig portret van een zeeheld, maar een figuur dat in principe iedereen had kunnen zijn.

Het wonder van

Maar goed, het is dus John Wayne. Niet John Doe. Niet dat je dat kunt zien verder, want er zit een emmer op. Áls er een hoofd zit onder die emmer. Misschien is het hoofd de emmer?

In ieder geval: Het is John Wayne die als vreemdeling naar Wateringse Veld komt, waar op dat moment vreemde dingen gebeuren zoals kinderen die verdwijnen. Lees: ‘Het wonder van Wateringse Veld’. De roman en het ruiterstandbeeld horen bij elkaar en zijn van de kunstenaar Q.S. Serafijn. Het boek werd verspreidt onder de omliggende inwoners.

Dit alles in 2010

Wat verklaart waarom ik het boek gemist heb? Ik woonde er niet meer, ik kom er nog wel. In de rit ernaartoe speelt de debiel op het blinde paard voor mij een grote rol. Ik kan zelfs teleurgesteld zijn, als ik verzonken in gedachte vergat om ernaar te kijken als ik en de tram langsrijden. Ten strijde tegen de liefde die blind maakt met een emmer op je kop. Weet ik veel, ik kan elke keer iets nieuws verzinnen.

Nieuwe held

Het maakt mij dus niks uit dat het de Amerikaanse westernster John Wayne is. Maar ik snap wel zo goed dat je dit een nieuwe wijk wilt geven. Ik vind het een prachtig idee om de inwoners te binden door een fictief verhaal, een held te geven en de plek waar ze wonen waar nog zo weinig geleefd is een verhaal te geven. Misschien zelfs een geschiedenis.

Maar, doe ermee wat je wilt. Want, zelfs als het een grap voor je is, heeft het een betekenis.

Meer over het kunstwerk en de kunstenaar weten? Kijk op qsserafijn.nl
Vond jij deze column ook leuk? Laat Marilou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. – Alvast bedankt!

Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter