Ontbijten als een keizer

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column LEUK!070 online magazine L

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’, zo luidt het spreekwoord. Want een stevig ontbijt is onmisbaar binnen een gezond voedingspatroon, toch?

Spijsvertering

We hebben lang gedacht dat het is ongezond is het ontbijt over te slaan, omdat de spijsvertering na een nacht niet eten weer op gang moet worden geholpen. Inmiddels een achterhaald idee. Het ontbijt overslaan is alleen onverstandig als je later op de ochtend zo’n honger krijgt dat je gaat snacken omdat je dan niets gezonds bij de hand hebt.

Anders is het prima je ontbijt zo lang mogelijk uit te stellen. Het schijnt zelfs gezond te zijn de ‘vastenperiode’ – de periode dat je ’s nachts niet eet – zo lang mogelijk te rekken. Hoe later op de dag je je eerste maaltijd eet, hoe beter dus.

Energie

Neemt niet weg dat een stevig ontbijt energie geeft en wat mij betreft met stip de lekkerste maaltijd van de dag is. In het weekend zit ik soms pas tegen het middaguur aan mijn eerste bak havermout, maar overslaan doe ik ’m nooit. Het liefst ontbijt ik zelfs meerdere keren op een dag. Met havermout of met yoghurt, fruit, muesli, een croissantje of een gekookt eitje…

All day breakfast

Lunchen buiten de deur doe ik dan ook het liefst bij tenten waar je de hele dag gewoon van de ontbijtkaart kunt bestellen of waar de lunchkaart een afdeling ‘yoghurt’ heeft. Een gelegenheid waar maar tot twaalf uur yoghurt op het menu staat, doet voor mij meteen een beetje af. ‘Maar we hebben wel heel lekkere broodjes!’ Dat zal best, maar die. hoef. ik. dus. niet.

De plekken in 070 waar ontbijten na twaalven gewoon mag zijn schaars, maar ze bestaan gelukkig wel!

Vers

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 9S3De meest uitgebreide ‘all day breakfast’-kaart vind je bij Club Vers op de Stationsweg, vlak bij station Hollands Spoor. Zij hebben een heel scala aan ontbijtgerechten. Van ‘healthy’ pannenkoeken, wentelteefjes en bananenbrood tot yoghurt met allerlei verschillende toppings. Bovendien is de sfeer er goed. Mooi industrieel interieur en vriendelijke bediening.

Café Blossom in het Zeeheldenkwartier is wat menu en sfeer betreft vergelijkbaar met Club Vers.

Verantwoord

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 9S1Een relatief nieuwe aanwinst is Pistache Café. Smaakvol ingericht in de kleuren pistache en koper én ‘ontbijt all day’! Verantwoorde pannenkoeken en wafels, flinke bakken yoghurt met vers fruit, croissants, omeletten en spiegeleieren. Hulde voor het gevarieerde aanbod.

Wel kan ‘verantwoord’ hier ook een keerzijde hebben. Dan is het gewoon niet lekker, althans voor mij. Ik denk dus twee keer na voor ik iets bestel dat geen gluten, zuivel of… (ik ben vergeten wat het derde giftige bestanddeel was) bevat.

Daarbij is het een vrij krap tentje. Je hebt al gauw het idee dat je bij de buren op schoot zit. Ander tijdstip is een oplossing en natuurlijk wel makkelijk als je zelf even door je gespreksstof heen bent. 😉

Mager

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 9S2Foodzie op de Herengracht, vlak bij het Centraal Station serveert de hele middag royale borden yoghurt met vers fruit en cruesli. Het is jammer dat ze de stevige Griekse yoghurt op een gegeven moment hebben vervangen door magere yoghurt. Toch iets minder bite. Daar staat wel tegenover dat de bediening met alle liefde een stapje extra voor je zet als ze je na tien keer beginnen te herkennen.

Homemade

Maar het meest vezelrijke en lekkerste ontbijt is nog altijd mijn zelfgemaakte havermout met fruit. Nergens te koop, sorry.

Vind jij deze column ook leuk? Laat Tamar dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Tamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover Column LEUK!070 online magazine Den HaagTamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover – Sportvrouw Tamar geeft groepslessen en is personal trainer. In haar vrije tijd eet ze het liefst gezonde creaties (en brownies) thuis en bij de leukste tentjes van 070. Ze kent de beste sportscholen en de lekkerste gezonde adresjes en deelt die met jou. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter