Beleg eens in vintage!

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Je zapt er snel langs, die reclames over beleggen. Het klinkt als een droog gebeuren met aandelen en obligaties. Wie creatief wil doen, knapt een huis op met aantrekkelijke winst of koopt in financieel onzekere tijden ruwe grondstoffen in zoals goud.

Een nieuwe vorm van beleggen wint echter aan terrein: beleggen in vintage! Wanneer je als zzp’er nog niet met je pensioen bezig bent en de fijne extraatjes van een vast contract mist, kan investeren in vintage een welkome aanvulling zijn op je inkomen. En als het goed is… een leuke hobby!

Verzamelen: een familie-afwijking

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 9s1In mijn familie zitten we erop. Mijn oom handelde vroeger in jukeboxen en memorabilia van Coca-Cola, manlief is de hele dag bezig met collectors-items van Star Wars, mijn broertje met z’n collectie vintage Nikes en Air Jordans en mijn vader verzamelt zo ongeveer alles wat oud is.

Maar ook goede flessen whisky en champagne zijn een interessante investering, als je maar kennis van zaken hebt. De term ‘vintage’ staat immers ook voor ‘uit een goed jaar’. In de fashionwereld is de Birkin Bag van modehuis Hermès waardevaster dan aandelen en heren kunnen zich van een appeltje voor de dorst verzekeren met een vintage Rolex.

Mint condition

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 9s3Eenmaal een waardevol item bemachtigd? Dan is dus de vraag: bewaren of verkopen? Voor een art nouveau theeservies of Chinese Mingvazen is het van belang dat de hele set compleet is, terwijl vintage toy-series vaak individueel weer meer opleveren dan de som der delen.

De staat is altijd cruciaal (op Ebay: ‘in mint condition’), zelfs de kleinste beschadiging kan waardevermindering betekenen. Collectibles in verpakking leveren altijd nog het meeste op. Want tja, wie trok zijn nieuwe speelgoed destijds niet direct uit het karton?

Heeft een oplage een kleine productieafwijking (net andere kleur hoedje) dan is die ineens zeldzamer, dus meer waard! Dat zou je niet met je designerbag willen…

Trend van het moment

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 9s2Zorg wel dat je weet wat je in handen hebt, want de opbrengst van je investering hangt mede af van de trend van het moment. Het is daarom ook niet altijd ‘hoe ouder, hoe beter’. Regelmatig zie je spullen voorbijkomen in Tussen Kunst & Kitsch met de mededeling “Twintig jaar geleden had u hier 3.000 gulden voor gekregen, daar kunt u nu helaas 300 euro van maken”.

Zo is een beperkte oplage jaren vijfig Dutch Designlamp op dit moment een lucratievere business dan een Friese staartklok, en neemt ’ie ook nog eens een stuk minder ruimte in. Mijn vader heeft volgens mij nog drie bananendozen Keulse gemberpotten staan die eind jaren tachtig hip waren, maar die je nu aan de straatstenen niet kwijtraakt. Al doende leert men dus.

1000% winst

Mijn persoonlijke grootste klapper is een winst van wel 1000% op een retro Hala Zeist-bureaulampje. Gekocht voor € 3,50 bij de Kringloop en van de hand gedaan voor € 35,–. Als je daar de missers – lamp zonder ophanging; dekschaal zonder deksel; niet-werkende klok – van aftrekt dan kom ik op -€ 200,– uit denk ik. Maar het is de lol die telt. Je kunt ook stellen dat ik niet zo snel leer. 😉

Vind jij deze column ook leuk? Laat Andrea dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter