The Momo-trilogie – Part 1

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca L

Onze kater Momo is geen normale kat. Onze Momo is een bijzonder wonderlijke kater met magische krachten. Dat is geen zwevende stelling van een onvolgroeide, maar een doodnormale constatering. Tenminste als je de diepte van de wonderen des levens kunt zien en waarderen.

“Those who not beleive in magic will never find it”, is een veel gedeelde quote op Facebook. De jaguar is een magic holy spirit bij de indigenous people van Zuid Amerika. Onze ‘domesticated’ huiskat heeft ook een zeer bijzondere functie tussen de westerse mens in haar ‘concrete jungle’.

Wat er vooraf ging aan Momo’s entrée

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 9S3Ons vorige huis in het Hofkwartier dateert uit 1898 en had nog een keuken met een authentieke schouw en kast. Onderaan op de vloer in de schoorsteenschacht zat een klein rood luikje. Dit gebruikten ze vroeger om roet te verzamelen waar ze hun schoenen mee poetste. Het was net een kabouterdeurtje.

Ik heb er toen een emmertje, bezempje en een paar minirolschaatjses voor gezet. Die vond ik in de poppenhuiswinkel in de Papestraat. Gewoon een leuk detail, maar zo oud is dus de buurt met al haar kieren en gaten. Op veel plekken monumentaal. Mijn buuf was een café; Café De Oude Mol. Die zit er nog steeds.

Walt Disney’s Ratatouille-achtig maar dan met muizen

Dit monumentale oude buurtje met haar eeuwenoude huizen, klooster, paleis en kerken is een waar Walhalla voor kleinneuzige knaagdiertjes. Zij huizen hier sinds het begin der tijden van de stadsbouw en weten niet beter dan dat dit hun domein altijd is geweest.

Maar het werd wel bar en boos met die – in onze ogen – brutaliteit. Op een gegeven moment – ik had toen een cavia – kwam er terwijl ik tv zat te kijken zo’n hele linke rakker gewoon dwars door de kamer hobbelen. Op zijn dooie gemakkie slenterde hij voor mijn voeten richting de kooi voor zijn dagelijkse uitgebalanceerde knaagdiersnack. Kennelijk, want nu begreep ik waarom al die tijd die voerbak zo gauw leeg was en mijn cavia niet per se dikker.

Nonchalance van een Bohémien

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 9S2Geheel niet onder de indruk van mijn aanwezigheid, keek hij me brutaal recht in de ogen terwijl hij zijn lenige lijfje handig door de tralies perste. Hij plaatste überchill zijn ene hand op het tuitje van de drinkfles en het zou zomaar kunnen dat ie zijn andere armpje losjes, nonchalant in zijn zij hield. Zo’n houding had ie. Dat ik het ff wist!

Het moest nou niet gekker worden!

Freaky tripwezens

Al tijden wilde ik dus een kat en wist ook al dat hij Momo zou gaan heten, maar Sasha’s vader was niet zo gecharmeerd van katten.
Hij vond het freaky wezens die dingen zagen die er niet zijn. Volgens hem dan, want ik zie soms ook dingen vliegen waarvan mensen denken dat ze er niet zijn. Maar dat terzijde.
Op een dag toen ik voor de @*&^%^&*% zoveelste keer ’s ochtends de muizenkeutels van het fornuis veegde, was ik het helemaal zat. Boos riep ik dat het me niets meer kon schelen wat iemand ervan vond. “Wij nemen NU een kat!”

BabyMomo

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 9S1Die zelfde avond notabene!!!… was een dierbare vriend van ons jarig en reisden we af naar Rotterdam. Daar stonden we in een kringetje te praten en onze vriendin zei plots uit het niets heel vrolijk: “Onze poes heeft kleintjes gekregen!”. Waarop ik in één ademtocht reageerde: “En eentje daarvan is voor ons !”.

Er was geen tijd voor tegengesputter, we begaven ons meteen naar de kamer waar Bruno haar nestje had. Eén donkergrijs hummeltje maakte zich meteen los van zijn kluwe broertjes en zusjes en kroop recht op me af. Ik wist het meteen. Dit is MOMO!

Word vervolgd…

Met dank aan Catharina vd Rassel voor de foto van Momo voor de mandala (middelste foto) en Mirko Skarica voor de bewerking ervan.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Michou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Lampenmaker Levenskunstenares Den Haag - Michou ReulandMichou Reuland, expressionista – Michou is o.a. kenner en ervaringsdeskundige op het gebied van entheogenen. Werkt 1 dag per week bij Herbal Spirit. Haar vrije geest manifesteert zich ook in dans (Blue Belt Nia Teacher & Club), zang én het maken van lichtobjecten en -sculpturen. – Contact: facebook.com/MichouisM-…/

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter