Iconisch plakkende opvallendheid

Mike Eelkema Lukewarm Ocean column blog muziek Leuk!070 L

Eerst de naald

Voordat we de pen op het papier drukken en ik je meeneem in deze kleine gedachtegang van oudheid, platenhoezen, plakplaatjes, opvallendheid en surrealisme, leggen we eerst de naald op de A-kant van ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ van de Arctic Monkeys dit keer.

Bekijk eerst goed de hoes als je die nog nooit hebt gezien. Het is buiten snijdend koud maar het tempo van het eerste nummer maakt het meteen heet. Ok, nu kunnen we starten.

Waar gaat dit allemaal heen?

Soms zijn er van die momenten waarop je denkt: ‘’Waar gaat dit allemaal heen?’’ Ik weet het wel hoe en wat, maar kan het niet goed plaatsen nog. Terwijl ik door het huis van mijn pas overleden opa wandel richting de kleine oplage stokoude platen, valt deze gedachte ineens op z’n plek bij het zien van de voorste vijf voorkanten. De herkenbaarheid, het plaatje en wat dit bij je opwekt. De platenhoes is vaak het eerste gevoel dat loskomt voordat je de muziek die erop staat aanzet en hoort.

De geur van oud papier en bakeliet

Wat zijn zien, voelen, ruiken en horen toch sterk met elkaar verbonden. Bij het openen van een koffertje dat misschien wel driemaal mijn leeftijd ruim heeft gepasseerd, dringt de geur van goeie oudheid binnen. Een grote stapel bakeliet platen met de stempel van ‘Geluidtechnisch Bureau ViV’ (Verst. Install. Vroomen) te Boksdoornstraat 69 in Den Haag. Allemaal verpakt in bruin papier en hetzelfde uiterlijk. Dit is nog van ver voor de tijd dat iemand bedacht aan het fenomeen van herkenbaarheid: de platenhoes.

De platenhoes

Spittend door de stapel oude platen ontstaat er bij een aantal hoezen die de aandacht trekken meteen een verhaal en vragen. Dat is de kunst van een goede voorkant. Je krijgt meteen zin om de muziek te horen of juist niet. In het tijdperk van nu is de foto, illustratie, hoes en het verhaal erachter een beetje verwatert, maar gelukkig ook weer op z’n retour. De platenwinkels en markten in Den Haag  groeien in getale dus voor jonge bands opent dit weer de weg naar een stukje kunst in de kunst die ze al maken.

Plakkende zee

Het stukje kunst zie je vooral terug als je door het centrum van Den Haag wandelt of op plekken komt waar bandjes spelen, oefenen of opnemen. En dan heb ik het over de plakkende zee van de bandstickers. Hoe gelukkig word je als je bijvoorbeeld op de Grote Markt zit en al die verschillende kunstobjecten ziet op de brievenbussen, wc’s en parasolpalen. Hier wordt over nagedacht en het werkt. Het klein reclamebedrijf van stickers verspreiden werkt en wekt bij vaker zien op verschillende plekken nieuwsgierigheid op. Let maar op hoe vaak je op een wc in de horeca je ogen voelt scannen naar plaatjes.

Andre the Giant Has a Posse

Neem nou in de jaren ’90 in Amerika de stickers van Shepard Fairey. Dit begon als een grap maar al snel werden de ‘Andre the Giant Has a Posse’-stickers veel meer dan dat. Door de grote hoeveelheid ervan op openbare plekken die in het zicht vallen, wilde iedereen weten over het hoe en wat.

Kijk als je binnenkort wandelt of fietst door het mooie Den Haag op gevels, brievenbussen, verkeerlichten, wc’s, bankjes, prullenbakken, muren op zoek naar de mooie ontwerpen van de sticker. Zoek het op internet op en lees het verhaal achter de maker en het plaatje en je zal zien dat er zo’n mooie wereld en personen achter zit.

Mocht iemand meer weten over het Geluidstechnisch Bureau ViV dan hoor ik dat graag. En bekijk de documentaire ‘Exit Through The Gift Shop’.

Vind jij deze column ook leuk? Laat Mike dat dan weten door zijn column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Mike Eelkema Columnist Muziek Leuk!070 lukewarm oceanMike is sportdocent en zanger/gitarist van de Haagse band Lukewarm Ocean. Muziek stroomt door zijn aderen en hij geniet net zo veel van concerten en live gigs als van de optredens met de band. Op Leuk!070 schrijft hij hoe muziek leeft in 070. Website: www.lukewarmocean.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie

Laat een reactie achter