Yvonne van Helvoirt, stoel-yogadocent

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret L

Yvonne (44) is geboren in Tilburg en groeide op in Berkel-Enschot (Brabant). “De Drunense duinen waren mijn achtertuin en inspiratie in Brabant. Het bekendste trappiste biertje van Nederland werd gemaakt om de hoek. Dát is nog steeds het lekkerste flesje!”, grapt ze.

Yvonne komt uit een klein Brabants gezin en heeft nog een broer. Het gezin behoorde tot een grote katholieke boeren familie. “Het was er behoorlijk hecht en er was altijd wel iemand die je (her)kent. Tot de nonnen – onze buren – in het dorp aan toe!”

Na haar studie kwam Yvonne naar 070. Ze woont nu aan de kust in Scheveningen. Is hier verliefd geworden en geniet regelmatig met kind en hond van het strand. Dat is haar favoriete tijdsbesteding, net als sporten.

Wie is Yvonne?

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S8Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Sportieve dame, harde werker, geïnteresseerd in anderen, lekker internationaal (trok mij ook aan in 070) en beetje gek mens!”

Wat zijn je hobbies en heb je die geërfd?  “De liefde voor water- en wintersport zat in het bloed en de liefde voor yoga komt uit mijzelf. Yoga is voor mij ook een manier om met mijn eigen beperkingen om te leren gaan en tot acceptatie te komen van dat wat er is!”

Wat maakt jou intens gelukkig?  “Ben net terug van weggeweest, voor het eerst in jaaaaaaaren weer op wintersportvakantie! Lekker de bergen in om mijn batterij weer een beetje op te laden én met mijn snowboard de eerste sporen in verse sneeuw te trekken… YES!”

Leukste huisdier?  “Onze hond Bodhi, een rescue dog uit Roemenië. Zo dankbaar iedere keer als hij je ziet!”

Waar vecht je voor?  “Haha, ben moeder, wat een vraag. Mijn ‘offspring’ natuurlijk… en eigenlijk alles dat ik ‘produceer’.”

Wat is je grootste valkuil?  “Soms iets te veel tegelijk willen doen/realiseren.”

Wat doe je op een regenachtige slome zondag?  “Yoga, boek lezen, mediteren en/of … chocolade! Chocolade is mijn verslaving. Daar kan ik niet vanaf blijven.”

Je levensmotto?  “You can climb the highest mountains one step at a time”, een haiku (Chinese wijsheid).”

Wat heb je onlangs voor het eerst gedaan of ontdekt?  “Dat het heerlijk is om weer iets stiekem of stoms te doen. Laatst deed iets wat ik al sinds kindertijd niet meer gedaan had, heerlijk gewoon.”

Laatste keer flink gelachen?  “Met veel vrouwen samen bij elkaar, biertje/wijntje, even van alles delen, feesten en girlpower!”

Middelbare school

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S7“Na de middelbare school ging ik naar de grafische mts en een detailhandelopleiding. Daarna naar de hbo agogisch werk, wat vroeger de sociale academie was. Die duurde vier jaar met in het derde jaar een uitwisseling met Canada. Dat jaar heb ik veel gezien en geleerd en een enorme basis gelegd voor zowel privé als werk en de rest van mijn leven: het in mogelijkheden denken in plaats van in beperkingen.

Het reizen (zowel met ouders als alleen) en later ook het jaar in Canada, waren mijn beste beslissingen ooit. Ik realiseerde mij toen dat je heel veel wat je maar wilt kunt bereiken, en dat dat ook op zeeniveau mogelijk is.”

Naar 070

“Nadat ik mijn studie had afgerond, ben ik pas naar 070 gekomen. Voor de watersport en voor werk! Het groen en de kuststreek trokken mij naar regio 070 en ‘werk’ bleek hier ook genoeg te zijn.”

Dagelijks leven en ondernemerschap

“Na de bevalling in 2007 van mijn zoon ben ik gestart met diverse opleidingen tot yogadocent. Die combineer ik nu als zelfstandig ondernemer met mijn ervaring in het agogisch werk!

Ondernemer ben ik geworden omdat ik daar al mijn inspiratie voor werk en talenten in kon samenvoegen. Ik ben klein begonnen met een dag opvangtijd van mijn zoon en toen hij naar school ging weer verder uitgebreid dus dat is heel organisch opgebouwd.

Zo heb ik sociale projecten gedaan om beweging voor ouderen te stimuleren en geef yoga bij zorg- en welzijninstellingen, bij scholen en bedrijven.

Sinds ik de yogalessen uitgebreid heb met Stoelyoga is het wel drukker geworden en heeft mijn zoon een mooi voorbeeld van de ondernemende mama en het belang van de passie voor je levenswerk! Ondertussen ben ik de stoelyoga zoveel mogelijk promoten.”

Het begin van stoelyoga

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S5“Tijdens enkele van mijn yogalessen waren er uitvallers door blessures. Om dit te voorkomen heb ik de stoel ingezet/gepakt en werd het voor iedereen mogelijk om binnen eigen mogelijkheden mee te doen.”

Wat is stoelyoga?

“Stoelyoga is een vorm van yoga met de stoel als hulpmiddel. De stoel wordt zowel zittend gebruikt als voor het oefenen van de balans; staand met de stoelleuning ter ondersteuning. Door de houding te vertragen en te vereenvoudigen passen we de oefeningen aan wanneer nodig. Hierdoor kan iedereen mee doen!

Het is niet alleen geschikt voor mensen die niet lang kunnen staan, een chronische aandoening hebben of revaliderend zijn, maar ook voor kinderen op school en op het werk voor de ‘powerbreak’ achter het bureau. Stoelyoga is zowel herstellend als preventief inzetbaar om in balans te blijven en lekker te ontspannen.”

De rol van yoga

“Ik kan yoga niet missen in mijn leven, er is geen sprake van stoppen als je het yoga pad bewandelt. Wellicht soms wat intensiever dan op andere momenten al ben je je meer bewust van de balans die daardoor vindt.

Als je uit balans raakt dan zoek je het vanzelf weer op of wordt je er weer aan herinnerd om je pad te vervolgen. Zijpad nemen kan altijd, je komt vanzelf weer op de hoofdweg uit en op een bepaald moment weet je niet beter, dan blijf je gewoon in beweging!”

Grenzen verkennen

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S1“Zoals bij iedere yogales gebeurt leeft stoelyoga door inspanning- en ontspanningsoefeningen af te wisselen je bewust omgaan met je lichaam,  maar het geeft je de ruimte om te blijven bewegen binnen je eigen vermogen. Met behulp van de aanwijzingen (h)erken en verken je je fysieke en mentale grenzen; ontdek je waar de mogelijkheden zitten en verder te kijken dan de beperkingen.”

Betrokkenheid bij minder validen

“Die betrokkenheid komt zowel voort uit werk- als privé-ervaringen. Ik heb niet alleen mensen met aangeboren letsel (fysiek, mentaal en in combinatie) in beweging gekregen met Stoelyoga als ook mijzelf ten tijde van een blessure en andere tegenslag. Dat heeft zoveel positiefs gebracht dat ik het graag wil delen.”

Het strand

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S4“Ik ben dol op het strand. Kom er vaak met mijn zoontje en de hond, maar het strand mag wel wel beter toegankelijk zijn voor ‘iedereen’ die wil genieten van de golven of de frisse wind.

Tegenwoordig is het wel steeds makkelijker om bij de biciclette een strandrolstoel te huren voor mensen die niet makkelijk lopen of in een rolstoel zitten, maar er zijn nog steeds te weinig plekken op het strand waar je met de rollator naar beneden kunt. Baal ervan dat ik mensen nog steeds moeite zie doen om het strand op te kunnen.”

Inspiratie dichtbij zoeken

Wat wil je een ander meegeven?  “Om je droom te volgen met alle mogelijkheden die je hebt! Niet denken vanuit fysieke beperkingen of tegenslagen of een streep zetten door je dromen na een crisis. Met aandacht te gaan naar datgene wat je wil bereiken.

Om te realiseren wat je hebt of kunt doen, hoef je niet per se in een hutje op de hei te zitten of de bergen in. Zoek ook dichtbij huis naar de plekken die jou inspiratie kunnen geven om jezelf weer op te laden. Regio Den Haag heeft veel mooie groene plekken in bos en duinen en vooral het strand.

Vergeet ‘onderweg’ niet van het uitzicht te genieten en… blijf lachen als het even anders loopt dan verwacht!”

Vragen en antwoorden

yvonne helvoirt stoel yoga den haag online magazine leuk!070 portret S6Wat zou je heel erg graag willen?  “Volgens mij heb ik al best veel van mijn ambities verwezenlijkt. Ben altijd behoorlijk perfectionistisch geweest, kan het nu een beetje beter laten voor wat het is… Al heb ik nog steeds een bucketlist.

Zo zou ik zo nu en dan ook eens ‘alleen’ in een hutje op de hei (of liever op een berg) willen zitten om te overzien wat ik eigenlijk allemaal al gerealiseerd heb en weer nieuwe inspiratie opdoen… maar dat kan natuurlijk ook op mooie plekken in 070.”

Mijn belangrijkste doel in het leven is vooral om te genieten van dingen die ik nog wil doen. Te genieten van dat wat er nu is – zelf dit ook naleven – en accepteren dat het is zoals het is.”

Voor wat wil je het podium?  “Voor Bibian Mentel (goud paralympics) van de mentelityfoundation.org. Ik heb Bibian bij het snowboarden ontmoet, lang geleden. Vond het zo mooi om haar te blijven volgen, hoe zij carièrre in de topsport maakte en zich inzet om verder te kijken dan de beperkingen! Haar foundation heeft het doel om kinderen en jong volwassenen met een fysieke beperking aan het sporten te krijgen.”

Waarvoor mogen mensen je contacten – behalve voor je werk?  “Voor een lekkere wandeling met de hond langs het strand, zwemmen/surfen of suppen in de golven of om een ‘bakkie’ te doen, lekkere Haagse gewoonte.” 😉

Yvonne’s hotspots in 070

Lunchroom  Meneer Chocola (Keizerstraat, Scheveningen); voor de lekkerste taartjes!
Strandtent  Hart Beach (strand, Scheveningen); voor de feestjes en om warm te worden na een sup- of surfsessie!
Favoriete plek  Met familie of vriendinnen en de kinderen op de fiets rondstruinen in het Meijendel-duingebied voor picknick, monkeybos en lekker pannekoekies te eten.
Winkel  Aloha Surfshop (strand, Scheveningen); voor de leukste beachwear of een nieuwe wetsuit.
Eetcafé  De Snoeshaan (Keizerstraat, Scheveningen); voor een ginproeverij of een biertje!

Meer info over Yvonne

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina] en doe eens een stoelyogales mee.

Of tref Yvonne wandelend of sportend op het strand en nodig haar uit voor een bakkie!

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter