Tramhalte 070 – 6:40 uur

Straatpraat Den Haag Anja Verhaar column blog LEUK!070 online magazine Lnw

Het is donker en nog een beetje fris. Ik sta alleen bij de tramhalte. Het lukt me maar niet de tijden in mijn hoofd te prenten en kijk dus elke keer met verbazing hoe anderen dat blijkbaar tot op de seconde onder de knie hebben. Op die momenten dat de tram de bocht doorkomt, zie ik links en rechts gehaaste mensen hun eerste spurt van die dag ondernemen.

Die eerste spurt heb ik inmiddels opgegeven. Meestal haal ik het net niet. Gelukkig is dat niet het thema van mijn leven, dat zou pas erg zijn.

Eerst even voorstellen

Ik zal mij even voorstellen. Ik ben Anja Verhaar, vanaf oktober 2016 ben ik voor mijzelf begonnen. “Op jouw leeftijd?” (Ik ben 58.) “Ja, op mijn leeftijd!” Mijn passie is schrijven. Met verhalen mensen raken. In gedichten, in mijn dagelijkse blog en in liedteksten. Deze rubriek ‘Straatpraat!070’ gaat over mijn observaties en gesprekken opgevangen in tram, bus, trein of andere openbare plekken. Hopelijk lees je deze verhalen met plezier.

Terug naar de tramhalte

Terwijl ik wat heen en weer drentel komt een vermoeide man aangesjokt. Ik twijfel of hij echt de tram wil hebben of gewoon even onderdak zoekt in het tramhuisje. Zo ziet hij er uit. Moe en verward.

Minutenlang staart hij naar de poster met vertrektijden van de tram. Hij draagt een sjofel oranje regenjack en een broek met te korte pijpen. In zijn ene hand een blauwe Albert Heijn-tas, in de andere hangt een open pakje shag. Zijn lichaam gaat gebukt, maar ik weet niet waaronder. Zijn hoofd hangt voorover alsof zelfs het rechtop houden ervan al te veel van zijn energie zou vergen. Zijn ogen zijn naar binnen gericht.

“Hij komt vast niet vandaag”, zegt hij en houdt zijn pakje shag nu zo schuin dat een pluk tabak op straat valt.

Shaggie

Dan zie ik hoe hij een sigaret gaat rollen. Ook het rollen lijkt een film die in slow motion wordt vertoond.

Wanneer ik even later weer naar hem kijk, zie ik hoe hij de sigaret naar zijn mond brengt om het vloeitje dicht te likken. Ongeduldig bedenk ik dat ik in die tijd al drie sigaretten had kunnen roken.

Opluchting

Heel in de verte hoor ik de knarsende tramwielen als aankondiging van zijn komst. Ik zeg: “mijnheer, steek hem nou snel op want de tram komt eraan”.

Bibberend brengt hij de aansteker naar de sigaret en probeert een paar keer vuur te maken. Dan lukt het eindelijk. Hij neemt een diepe haal, inhaleert en blaast de blauwe rook de vroege ochtend in. Zelfs ik voel de opluchting van zijn geïnhaleerde sigarettenrook.

De tram komt de hoek om en de man staart naar zijn sigaret.

“Oh, hij komt toch vandaag.”

Wat zou hij nu denken? Wensen dat hij sneller was geweest? Of is dit zoals het altijd gaat, elke ochtend? … en ben ik gewoon een toevallige getuige?

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Anja dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Straatpraat Den Haag Anja Verhaar column blog LEUK!070 online magazine mmAnja Verhaar, (zelfstandig) tekstschrijver – Anja werd geboren met een pen in haar hand en schrijft gedichten, liedteksten, verhalen, columns en blogs. Na een loopbaan bij de gemeente, heeft ze nu haar eigen tekstbureau. Anja schrijft over mensen en emoties, met gepaste afstand. – Website: tekstbureau-anjaverhaar.nl en eenregelperdag.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter