Dutch Design: 100 jaar De Stijl

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine L

Het waren trendsetters, veranderaars en beïnvloeders. Wat merken we daar nu nog van?

Dutch Design

De Stijl is Dutch Design. Begin 1900 komt een stroom van nieuwe ideeën op gang. Dat leidt tot nieuwe trends in het Nederlands ontwerp die ook invloed hebben op hoe jij nu woont. Meer dan je misschien zou verwachten.

Weg met de prullen

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #10S6Begin 1900, denk aan glas-in-lood-ramen, bloemetjesbehang en huizen vol ‘prulletjes’. Er was een groep mensen die het helemaal anders wilde. Weg met de chaos en weg met de prullen!

Tijdschrift De Stijl

De ideeën van deze nieuwe stroom werden gepubliceerd in een tijdschrift: De Stijl. De stroming is naar het tijdschrift vernoemd en de eerste uitgave was in 1917, precies 100 jaar geleden.

Netwerken

Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck, Berlage, Oud en Rietveld bijvoorbeeld hadden contact met elkaar. Zij waren kunstschilder, architect, vormgever, meubelmaker, dichter of schrijver en wilden allemaal schoonheid en dynamiek. Maar hoe?

Positieve dynamiek

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #10S5Tot en met de eerste wereldoorlog was De Stijl nog niet zo opvallend, daarna werd er volop gepubliceerd in mooie, kleurrijke uitgaven. Zo maakte een groter publiek kennis met nieuwe ideeën, gebaseerd op meer dynamiek, schoonheid en beleving.

Minecraft Mondriaan

Ze zijn niet weg te denken; de vlakkenschilderijen die bij De Stijl horen. Gemaakt om een zo mooi mogelijke balans te vinden en de wereld zo eenvoudig mogelijk weer te geven. Want het was al ingewikkeld genoeg. Mijn kinderen? Die zien vooral ‘Minecraft’ in de vlakkenkunst. “Mam, heeft Mondriaan dat bedacht?” :O

Koken uit de woonkamer

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #10S4Vroeger kookte je in de woonkamer. De Stijl plaatst de keuken in een aparte ruimte. Dat is nieuw. Hoe gebruik je de keuken het beste? De inrichting moest zo praktisch mogelijk zijn. Welkom keukenlades, welkom aanrecht.

Kookboek

Er kwam aandacht voor efficiënt werken in de keuken. Sindsdien worden er tijden bij de recepten in de kookboeken vermeld. Wel zo handig!

Eerste préfab

Ken je de stoel van Rietveld? Die was echt revolutionair. Men zat voornamelijk in klassieke oorfauteuils en toen kwam Rietveld met die bijzondere houten stoel in de felle basiskleuren. De onderdelen werden préfab gemaakt om grotere oplages te kunnen verkopen.

Exit bloemetjesbehang

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #10S1De Stijl bedacht geschilderde vlakken op een lege muur. Dat had nog nooit iemand gedaan. Nu vinden we het verven van muren heel gewoon.

Kleurkaart

Wel moesten er vaste kleuren zijn anders zou het lelijk worden, vonden ze. De Stijl bedacht kleurcodes voor verf. En zo werden de kleurschema’s met nummers geboren die we nu nog steeds gebruiken bij de verfwinkel. Zij waren de eerste.

Kleurenpalet

En niet alleen zagen we rood, geel en blauw, ook gebruikte men vergrijsde kleuren roze en groen met een zachte warme bruin. Het ging om de juiste balans. Kleur bedoelt om schoonheid weer te geven en niet als doel op zich.

Ga erop uit

woontrends interieur styling - Den Haag - column blog - Roomwit styling - Vanessa Kervezee Leuk!070 magazine #10S3Het Gemeentemuseum heeft een speciale tentoonstelling over 100 jaar De Stijl, op 12 februari geopend door onze koning. Echt de moeite waard voor jong en oud.

Overal in de stad zie je De Stijl terug. Kijk naar het mega kunstwerk op de gevel van het gemeentehuis en New Babylon, of de gekleurde vlakken in de Hofvijver. Winkels en restaurants besteden aandacht aan De Stijl.

Ga kijken en ga beleven. Veel plezier!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Vanessa dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Interieur Styling Den Haag - Column van Vanessa Kervezee online magazine Leuk!070Vanessa Kervezee, styliste en ontwerper – Vanessa is nieuwsgierig, vindingrijk, creatief en professioneel. Ze heeft een passie voor sfeer, design en kleur en vindt altijd de juiste mix. 070 is haar thuis. – Website: www.roomwit.nl en www.designroutes.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter