Ook baby’s kunnen verven

Dingen te doen creatief met kids in Den Haag en omstreken door Karin de Zwaan L

Met al die grauwe en stormachtige dagen is het soms een uitdaging om weer een leuke binnen activiteit te verzinnen. Vandaag heb ik er één voor je die al voor de allerkleinsten onder ons geschikt is: verven zonder vies te worden met verf in een plastic zak.

Sensorisch spelen zonder vies te worden

Het leuke van verven is dat je meerdere zintuigen gebruikt: je kijkt en je voelt. En als je de verf voelt, verandert dat wat je ziet. Er zijn allerlei vingerverven waarmee veilig gespeeld kan worden en waarmee al van kleins af aan veel geleerd kan worden over kleuren. Soms heb je als ouder echter echt geen zin in al het geklieder, althans ik niet. Dan is deze schone manier van verven een leuk alternatief.

Haagse kleuren

Dingen te doen met kids in Den Haag en omstreken door Karin de Zwaan 10SDoordat de verf in een zakje zit en de baby waarschijnlijk over de verf gaat wrijven mengen de kleuren zich op het papier. Dat heeft een heerlijk bevredigend effect en in het begin zal je baby misschien verbaasd zijn, maar al snel wil hij of zij meer. Je kunt ervoor kiezen om alle kleuren te gebruiken, maar je kunt ook een beperkt kleurenpallet aanbieden. Haagse kleuren bijvoorbeeld: groen en geel. Ik heb ook wit toegevoegd zodat je kindje, zonder dat jij het hoeft te benoemen, ook al wat leert over lichte en donkere kleuren.

Aan de slag

Benodigdheden
 • Vel papier;
 • plakkaatverf in verschillende kleuren;
 • Ziplockbag;
 • schaar;
 • washi- of schilderstape;
 • een baby. 😉
De voorbereidingen
 • Zorg dat het vel papier in de ziplockbag past en knip het eventueel bij.
 • De bag moet dicht kunnen met het papier erin.
 • Laat het vel uit de bag en doe er een aantal flinke klodders verf op.
 • Schuif nu het vel voorzichtig in de ziplockbag, dus zonder dat je de verf al uitsmeert.
 • Doe de ziplockbag dicht.

Uit ervaring blijkt dat het handig is de ziplockbag met het papier erin nu eerst vast te tapen. Bijvoorbeeld op de grond, een lage tafel of op het tafeltje van de kinderstoel. Het vastzetten zorgt ervoor dat de bewegingen die je baby maakt zichtbaar zijn in de verf in plaats van dat het hele vel verschuift.

Haal je baby erbij

En dan komt het leukste deel: laat je baby lekker los gaan op de verf. Het ene kind doet dit vanzelf, het andere kind heeft wat meer aansporing nodig. Naast met handjes voelen, kan je kindje ook over de tekening heen kruipen en kijken wat er dan gebeurt. Of met een autootje eroverheen rijden.

Kijk wat je kind doet en probeer met hem of haar mee te gaan.

Zó bewaar je de tekening – voor eeuwig

De eerste verftekening wil je natuurlijk bewaren. Zorg dat je voordat de verf droog is aan de slag gaat.

Knip de bovenste laag van de ziplockbag los aan de randen. Trek nu in een soepele beweging het plastic folie van het papier. Tadaa!

Nu hoef je de tekening alleen nog maar te laten drogen.

En nu?

Geef je de tekening aan oma. Of je maakt er in combinatie met een poëzieplaatje van een ooievaar een echt Haags kaartje van voor die vriendin die zwanger is of net bevallen.

ccc

ccc

Vind jij deze column ook leuk? Laat Karin dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. – Alvast bedankt!

Karin de Zwaan column Kids!070 blog Den Haag LEUK!070 online magazine XXSKarin de Zwaan, Moeder en marketeer – Karin is moeder met een eigen blog vol ‘knutselideeën met en zonder kinderen, DIY voor in huis, bakrecepten, naaiprojecten en alles wat creativiteit inspireert. Daarnaast, of eigenlijk is dat haar ‘hoofdding’, is zij de marketeer van Managementboek.nl. – Website: www.maakhetvrolijk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter