Chocola! … en een kijkje in de Keizerstraat

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column LEUK!070 online magazine L

In de rubriek Fit&Gezond!070 kan een column over chocola natuurlijk niet ontbreken. Er zitten flavonoïden (een antioxidant) en fenylethylamine in. Dat laatste stofje maakt je gelukkig, dus chocola is gezond!

Niet? Oké, niet. En de melk- en witte variant zéker niet.

In mijn eerste column presenteerde ik mezelf als fervent sporter en gezonde eter. Dat ben ik ook, hoor. Meestal. Want ik heb één ongezonde verslaving: chocola. Die kan ik natuurlijk wegmoffelen, maar het lijkt me verstandiger om open kaart te spelen. Als ik na een bezoek aan een lunchtent niets over de quinoasalade weet te melden, maar wel in geuren en kleuren over de smeuïgheid van de brownie kan vertellen, val ik toch door de mand.

Red: Lees voor meer specifieke ins en outs het hier eerder verschenen stuk: Chocolade, wie lust dat nou niet.

Scheveningen

Bij Scheveningen denk ik niet direct aan chocola. Wel aan wind, hamburgers met friet, Crocs en Barby’s bar. Het is allemaal – zeg maar – niet echt mijn ding. Toch heb ik de afgelopen drie jaar onverhoopt veel tijd doorgebracht in het Haagse Cherso. Mijn werk en de liefde dwongen me er iets van te maken. En dat lukte. Stukje bij beetje.

En nu moet ik, met enige tegenzin, zelfs toegeven dat ik ervan ben gaan houden. Er is altijd wel iets te beleven (lees: te lachen) en het strand naast de deur is natuurlijk een feest.

Meneer Chocola

Bovendien vond ik er een van mijn grote liefdes onder de lunchtenten! Geen platte strandtent of verlaten bruine kroeg, zoals je in Scheveningen maar al te vaak tegenkomt. Maar een stamcafé en hippe hotspot in één.

Bij Meneer Chocola zijn de muren licht, maar overal staan zware houten tafels en stoelen. Zeker op grauwe dagen heb je het gevoel dat elk moment de open haard aangestoken kan worden en iedereen zich met een beker warme chocolademelk rond het vuur verzamelt.

De koffiebar heeft het uiterlijk van een keuken uit grootmoeders tijd, met overal kleine laatjes en een grote weegschaal. De bank van juten zakken bij het raam waarin je lekker kunt wegzakken maakt het knusse plaatje compleet.

De hipster, plaatselijke nouveau riche en toevallige voorbijganger hangen gezellig bij elkaar. En ook de bediening gaat moeiteloos op in het kleurrijke gezelschap. Ons kent ons.

… zonder chocola

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 10S1Over chocola gesproken: meer dan chocolademelk is op de kaart niet te vinden. Valt dat even vies tegen!, dacht ik dan ook in eerste instantie. Je noemt je tent Meneer Chocola en er staat geen chocola op de kaart!

Tot ik na een aantal keer in de gaten kreeg dat de aangrenzende ruimte, waar buiten op de ramen ‘Café de Bayonne’ staat, gewoon bij het geheel hoort. En dus ook de grote vitrine met brownies, Oreo-cheesecake en bergen bonbons. Oké, overtuigd.

Die brownie lag binnen no time voor mijn neus. Niet de beste die ik ooit heb gegeten (daarvoor moet je naar Londen), maar toch erg lekker! Net als de pannenkoeken, chocolademelk (zou het wel bij de donkere variant houden, de witte smaakt meer naar warme melk met een berg suiker) en koffie.

Ik zak dan ook met alle liefde elke week even weg in de bank van mijn Scheveningse stamkroeg.

Keizerstraat

Toch ook een keer een ander tentje proberen? In de Scheveningse Keizerstraat zit een vestiging van Scally’s Tearoom & Lunchroom. Zeer Engels. Zowel het personeel als de menukaart. Met andere woorden: tea and scones with clotted cream and lemon curd. Lekker grote ook. Aanrader!

En nog niet zo heel lang geleden heeft ook lunchtent 1900 aan Zee zich in de Keizerstraat gevestigd. Waarom 1900? Geen flauw idee. Misschien aten ze toen weinig, want de porties zijn in deze lunchroom niet bijster groot. Maar het is dan ook niet duur en de sfeer is leuk en authentiek. Bezoekje waard.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Tamar dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Tamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover Column LEUK!070 online magazine Den HaagTamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover – Sportvrouw Tamar geeft groepslessen en is personal trainer. In haar vrije tijd eet ze het liefst gezonde creaties (en brownies) thuis en bij de leukste tentjes van 070. Ze kent de beste sportscholen en de lekkerste gezonde adresjes en deelt die met jou. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter