Van fietsstad tot veilig fietswalhalla

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken L

Op dit moment bevind ik mij in Barichara, een klein koloniaal welgesteld plaatsje met ongeveer 10.000 inwoners. Oftewel één en al rust: met drie kerken, een paar cafeetjes, restaurants, een grote plaza met groen en punt. Een flink contrast als je het met de Colombiaanse hoofdstad met meer dan 8 miljoen bewoners vergelijkt. Drukte, hectiek, smog, straathonden, talloze (verslaafde) daklozen en jawel: fietsen! Ik heb het over Bogotá, dé fietsstad van Colombia!

Een paar weken geleden arriveerde ik in Bogotá te Colombia. Dé start van mijn soloreis van 4 maanden door Colombia, Ecuador, Panama, Costa Rica en Nicaragua. Zoiets. Ik houd ervan om een bries door mijn wilde manen te voelen en met de wind mee te gaan. Dus ik zie wel waar ik uiteindelijk beland. Maar wat ik nu al mis, is mijn fiets.

Peugeot Cabrio

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken 10S1Ik behoor tot de groep Hagenaars/Hagenesen die fietsfan is. Mijn witte en ietwat roestige Peugeot Cabrio is stof aan het happen, ondertussen verken ik Latijns-Amerika met een backpack. Peugeot Cabrio, zo noem ik mijn fiets, maar in feite is het gewoon een transportfiets van het bekende automerk.

Waarom noem ik mijn tweewieler zo? Als je ermee door Den Haag en omgeving cruiset (en de banden zijn goed opgepompt) dan lijkt het alsof je door de Haagse straten zwiept, tegelijkertijd je haren alle kanten op wapperend. Net als in een cabrio. Maar hey, wat mis ik haar.

Bogotá Bike Tours

Om het gemis te verminderen, regel ik een fietstour in de oude koloniale wijk La Candelaria in Bogotá. Verstandig, want als je Bogotá niet kent, kun je makkelijk verdwalen en tra-la-la in een straat zijn waar je er nog niet dood gevonden wilt worden.

Ik regel de rit bij Bogota Bike Tours, die al 12 jaar de fietstours in Bogotá organiseert. Als op-en-toptoerist sta ik klaar met een mountainbike in mijn handen en een sexy fietshelm op mijn hoofd. Zo ook 16 anderen. Onze reisbegeleider Laurent neemt ons mee om diverse kanten van Bogotá te laten zien.

De start van de fietstour

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken 10S2We verzamelen ons bij Parque de los Periodistas bij het standbeeld van Simón Bolívar, dé held van Zuid-Amerika. Laurent begint nog niets eens met de tour en één van ons sneuvelt al. Door hoogteziekte. Bogotá ligt op 2600 meter hoogte en voor sommigen leidt dit tot hoogteziekte. In Den Haag krijg je dit niet, hé?

We fietsen richting het goudmuseum dat zich bevindt aan het Parque Santander. Een historisch stadspark dat strategisch tussen La Candelaria en de hoofdstraat Carrera Séptima gelegen is. Via deze weg fietsen we naar het moderne gedeelte van Bogotá: het noorden.

Verkeersblauwe fietspaden

De rose fietspaden die je in Nederland hebt? Die heb je hier ook, maar dan in verkeersblauw. Er ligt al zo’n 400 kilometer lang fietspad in de hoofdstad, maar na enkele meters houdt hij abrupt op en weet je niet meer waar je naartoe moet gaan.

Met handen los fietsen is een uitdaging, want voor je het weet is het BAM! Je ligt op de grond door de vele gaten op de weg.

En weg-is-ie!

Ik ben gewend dat fietsers rechts moeten fietsen. Maar in Bogotá is het de ene keer links, dan weer rechts. Bij kruispunten is er geen fietspad te bekennen, vervolgens ga je de weg op waar de taxi’s en automobilisten erop los toeteren. Verderop vind je het vervolg van het fietspad, die een paar meter verder weer ophoudt. Whoesh! Eén knik met een magisch toverstokje en weg-is-ie!

Ik snap er geen Haagse kont van.

Van passiefruit tot prostituees

Gelukkig hebben we Laurent die ons de weg wijst. Hij brengt ons naar de Pao Quemao-markt – soort van de Haagse Markt – waar we diverse fruit proeven. Lulo, pitaya, feijoa, maracuyá, guanábana en dergelijke. We rijden door naar diverse parken, een graffitigalerij, een koffiefabriek en passeren Botero’s sculptuur.

Laurent vertelt ons interessante verhalen over de Colombiaanse historie en de situatie nu, mensenrechten en de door drugs aangewakkerde burgeroorlog in Colombia.

We trappen weer terug naar La Candelaria. Laurent waarschuwt ons om onze camera’s en mobiele telefoons in onze tas te stoppen. Twee tellen later rijden we door een gevaarlijke buurt: het red light district van Santa Fe. Met prostituees die voor de deuropening in korte rokjes wachten, veel daklozen die in vuilniszakken graaien en anderen die door Boxer-gebruik (lijm) high rondlopen. In de avond kun je beter niet op straat zijn.

En eén ding is zeker: Den Haag is toch écht een heel veilig fietswalhalla… als je het met Bogotá vergelijkt.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Doris dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstrekenDoris Furcic, soloreiziger en schrijfgek – Doris reisde in 2012 voor het eerst door Zuid-Amerika en vond daar haar passie voor schrijven terug. Sindsdien is ze ontpopt tot een avontuurlijke soloreiziger en naast tekstschrijver is ze storyteller, socialmedia-/SEO-specialist. – Website: dorisfurcic.nl en Instagram: @dorisfurcic 

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter