Ook dat kan, de vega-Massaman

Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful L

In Thailand kun je allerlei soorten curry’s eten. De groene curry is scherp en kruidig. De rode curry is nog scherper en kruidiger en smaakt tegelijkertijd wat rokerig of aards. De gele curry is scherp en kruidig met een kerrie-achtige smaak. En er is de Massaman-curry.

Oranjebruin

Deze heeft een oranjebruine kleur en is mild van smaak met een zoetzuur en kruidig accent. Er zijn verschillende ideeën over de oorsprong van de Massaman-curry, die vooral in het zuiden van Thailand wordt gegeten.

Naam

Er is een idee dat de naam van de curry is ontstaan in de Maleise keuken en dat de naam is afgeleid van het Maleisische woord ‘masam’. Dat betekent ‘zuur’. Een ander idee is dat de curry is ontstaan in de Moslimcultuur. De naam is een verbastering van ‘Musselman’. Dat is een verouderd woord voor moslim.

Anders

Waar de Massaman-curry oorspronkelijk ook vandaan komt, deze curry is anders dan de andere curry’s in Thailand. Er zijn kruiden in verwerkt die niet vaak gebruikt worden in Thaise curry’s. Zoals cardamon, kaneel, kruidnagel, steranijs, komijn, laurierblad en nootmuskaat. Typisch voor de Massaman-curry is het gebruik van pinda’s.

Restaurants

De Massaman-curry kun je bij een aantal Thaise restaurants in Den Haag vegetarisch eten. Bijvoorbeeld bij The River Kwae in de Keizerstraat (Scheveningen_ en bij Thai Signature in de Prinsestraat (Den Haag). Bij Songkhla aan de Gedempte Burgwal (Den Haag)is een speciale versie van de Massaman-curry te bestellen met roseval aardappelen en cashewnoten. Ook Simply Thai aan de Thomsonlaan (Den Haag) serveert de vegetarische Massaman-curry met cashewnoten.

Zelf maken

Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful 11S1Natuurlijk kun je deze bijzondere curry ook zelf maken. Hieronder staat een recept. Als je wilt, kun je er vegetarische Beefreepjes of Kipstuckjes van de Vegetarische Slager aan toevoegen. Of gebakken tofoe. Maar zonder extra’s smaakt de Massaman curry ook erg lekker!

Afscheid

Voor je begint met het recept, wil ik laten weten dat dit mijn laatste column is voor LEUK!070. Het is erg druk geworden bij mijn startende bedrijf Studio Mindful, waardoor ik het niet meer red om te blijven schrijven voor LEUK!070.

Dank jullie allemaal voor het lezen van mijn columns!

Yvette

Van de redactie

Mocht je het leuk vinden het stokje van Yvette over te nemen? Kijk dan even hier op de website en stuur ons een mail. Wij zouden het in ieder geval erg fijn vinden… voor mens, milieu en natuurlijk – last but nog least – de dieren, waar we allemaal zo dol op zijn. 😉

Recept Massaman-curry

Ingrediënten (voor 4 personen)
 • olie om in te bakken
 • 1 schaaltje bimi (of 1 brocolli)
 • 1 of 2 rode pepers
 • 2 sjalotjes
 • 3 tenen knoflook
 • 2½ cm gember
 • 1 stengel citroengras (sereh)
 • 200 gr geroosterde pinda’s
 • 1 steranijs
 • 1 laurierblad
 • 1 blikje tomaatpuree
 • 4 fijngemalen kruidnagels
 • ½ tl fijn geraspte nootmuskaat
 • ½ tl komijnpoeder
 • ½ tl korianderpoeder
 • ½ tl kaneelpoeder
 • ½ tl cardamonpoeder
 • ½ tl zout
 • 400 ml kokosmelk
 • 300 ml water
 • 2 el palmsuiker (gula djawa) of bruine suiker
 • 2 el ketjap manis
 • 250 gr gekookte krieltjes
 • ½ limoen
Voorbereiden
 • Roerbak de bimi in wat olie en zet apart.
 • Rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes loskomen.
 • Snij de peper open en verwijder de zaadjes.
 • Hak de sjalotjes, knoflook en gember heel fijn.
 • Snij het citroengras in 3 stukken.
 • Hak de pinda’s in stukjes.
Bereiden
 • Verhit de olie en doe de peper, sjalotjes, knoflook, gember, gehakte pinda’s, steranijs, laurierblad en citroengras in de pan.
 • Zodra alles begint te kleuren, voeg je de tomatenpuree toe.
 • Zet het vuur laag.
 • Roer de overige kruiden en het zout erdoor.
 • Breng het geheel aan de kook met de kokosmelk en het water.
 • Voeg de suiker, de ketjap, de krieltjes , bimi en het sap van de limoen toe.
 • Laat alles zacht 10 minuten koken.
 • Verwijder voor het serveren de gember, citroengras, steranijs en het laurierblad.
Serveertip

Serveer de Massama- curry met gekookte pandanrijst. Strooi op het bord wat gehalveerde cherrytomaatjes, geroosterde pinda’s en fijngehakte korianderblaadjes over het gerecht.

Eet smakelijk

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Yvette dat dan weten door met onderstaande buttons deze column te ‘liken’ en te ‘delen’. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

yvette-kilian_column_vegetarisch-vega_den-haag_leuk070_2xsYvette Kilian, vegetarische mindfulness trainer – Mindful leven betekent bewuste keuzes maken voor je eigen levensgeluk. Yvette koos bewust voor vegetarisch eten en het ondernemerschap. Vanuit Studio Mindful geeft zij mindfulness trainingen aan iedereen die mindful in het leven wil leren staan. – Website: studiomindful.net

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter