HELP! Mijn baby heeft Erdo… wat?

Werner van Campen - column blog - Werner vadert - LEUK!070 online magazine Den Haag

Toen ik op de middelbare school zat, het ROS in Rijswijk, werd ik bijna dagelijks geïntimideerd, gekleineerd en geschoffeerd. Niet alleen ik, maar alle ietwat onzekere, on-atletisch gebouwde en sociaal minder bedeelde jongetjes uit mijn klas konden rekenen op een flinke portie pestkopperij van Theo.

Theo verhulde zijn gebrek aan intelligentie en ongetwijfeld lastige thuissituatie achter een sluier van verbale en lichamelijke agressie. Theo had nooit een pen bij zich, hetgeen betekende dat jij er maar beter twee of meer in je etui had. Theo pakte ons geld en ons eten en niemand verzette zich, uit angst om met een blauw gestompte bovenarm en kauwgom in het haar thuis te komen.

Erdogan

Ik dacht voor het eerst sinds lange tijd weer aan Theo toen ik onlangs de beelden zag van president Erdogan terwijl hij getergd Nederland intimideerde, kleineerde en schoffeerde. Ik realiseerde me dat Theo met zijn vergelijkbaar geraas ook zijn positie als Alfa-mannetje in klas 3B in stand hield.

Net als in het huidige Turkije werd tegenstand niet geduld door de dictator van klas 3B. Net als Erdogan reageerde hij als een gebeten hond wanneer hij zijn zin niet kreeg. Ook de docenten hoefden niet op enig respect te rekenen en sancties in de vorm van strafwerk of schorsing konden deze zilverrug niet temmen. Theo had een ernstige vorm van Erdoganie.

Soms ff druk

Wanneer ik naar mijn dochtertje kijk, zie ik een bijzonder klein mensje, nog onbeschreven en zonder enige kennis van principes als intimideren, kleineren en schofferen. Macht en status zijn haar vreemd en zolang ze tijdig een flesje, schone billen, een korstje witbrood en af en toe een ‘kiekeboe’ krijgt, heerst er vrede.

Maar Pauline of ik staan soms net even af te wassen wanneer Noortje besluit om een lakentje over haar gezicht te manoeuvreren en zich vervolgens te realiseren dat haar motoriek nog niet ontwikkeld genoeg is om dit ongedaan te maken. Soms staat papa onder de douche, met Noortje in het wipstoeltje in het zicht. En net wanneer alle scheerschuim is aangebracht en het scheermes is ingevet, besluit Noortje moe te zijn en per direct naar bed te moeten.

Ingevet scheermes

Het resultaat is een directe, luidkeelse uitbarsting van pure woede, gepaard met ongecontroleerde bewegingen van armpjes en beentjes. Wanneer ze niet krijgt wat ze wil, reageert ze accuut met alles wat ze in zich heeft om ons tot handelen te dwingen. Hoe langer het duurt voordat we haar bedienen, hoe heftiger de intimidaties worden en ik voel me klein worden bij de gedachte dat de buren mee kunnen genieten.

Dit terwijl ik net begonnen was om eindelijk het op mij ontstane, zelfvoorzienende ecosysteem aan te pakken. Onder de douche met mijn ingevette scheermes. Uiteindelijk bezwijk ik onder het voortdurende, aanzwellende gejengel en kijk naar beneden. Uitstel van executie.

Kleine dictator

Hoewel ik mijn kindje niet beschuldig van het toepassen van intimidatie zoals Erdogan en Theo hiermee grote groepen mensen (en klas 3B) onder de duim houden, zie ik wel enige overeenkomsten. Nora is geen uitzondering. Iedere ouder zal – zeker de eerste periode – gebukt gaan onder het juk van de kleine dictator. Wat baby wil, gebeurt. Tenminste, als je een goede onderdaan bent.

Gelukkig is de baby een heerser met redelijkheid, waar je zo gek op bent dat je de ondergeschikte rol voor lief neemt. Als het goed is veranderen met de loop der jaren de verhoudingen en groeit baby op tot een redelijk mens dat rekening leert houden met anderen. Als het goed is…

Eigenlijk worden we allemaal geboren als een klein Erdogantje, gelukkig groeien de meesten van ons daar uiteindelijk overheen. En sommigen worden Theo.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Werner dat dan weten door zijn column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

werner_vadert_column_blog_leuk070Werner van Campen, verkoper en vader – Overdag is Werner op de weg op slimme deals te sluiten. De overige 15 uur worstelen zijn vriendin en hij met luiers, flesjes en grote potten Sudocreme. Zijn pasgeboren dochtertje is de kapstok voor zijn column. – Contact: Facebook. Of ga naar Werner’s portret.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter