Op zoek naar mijn Chi

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine L

Met zowel enthousiasme als gezonde tegenzin stap ik op een koude, druilerige maandagavond op de fiets richting Scheveningen voor een uitstapje buiten mijn comfortzone.
Als verstokte yogi vond ik het tijd worden om andere manieren te onderzoeken om mijn lichaam te voeden en mijn immer drukke geest te stillen. Wat heeft 070 te bieden?

Altijd al aangetrokken door de martial arts leek een kleine verdieping in de eeuwenoude Tai Chi uit China met die geheimzinnige, meditatieve bewegingen mij een goed begin. Op internet had ik mijn hoofd al gevoed met informatie:

Van heldhaftige monniken naar elegante dansers

Tai Chi Chuan – de volledige naam – is oorspronkelijk een ongewapende krijgskunst, gebaseerd op de filosofie van yin en yang uit het Taoisme. Verhalen uit de 7de eeuw na Christus vertellen over heldhaftige monniken die onverslaanbaar waren in het gevecht en met hun diepe meditaties de verlichting bereikten.

Met de komst van de vuurwapens en de ondergang van het vechten als noodzaak werd de nadruk verlegd naar gezondheidsaspecten. Toen in de 20ste eeuw de vorm ook simplificeerde, werd het ook in het Westen populair.

Van krijgskunst werd het nu meer een elegante dansvorm, gericht op het bevorderen van de levensenergie, de Chi. Deze Chi stroomt door de meredianen in het lichaam. De bewegingen en ademhalingstechnieken leren de beoefenaar om de geest, de Chi en het lichaam te integreren.

Scheveningse Chi

Tot zover de theorie voor het hoofd. Tijd om het lichaam in te duiken.  De keuze is tussen een Chinese grootmeester in Tai Chi in het Benoordenhout of een rasechte Scheveninger die een kelderzaaltje in de Blinkerd afhuurt. Ik kies voor de laatste, juist geboeid door die westerse behoefte om lichaam en geest te integreren. Scheveningse Chi dus.

Om 3 uur op

Bij binnenkomst in de kelderzaal krijgen mijn zintuigen direct een oosterse prikkel door de geuren van wierook en de klanken van Chinese snaren en bamboegefluit uit de boxjes. Gerard Pronk (67) blijkt al 44 jaar jaar een overtuigd Tai Chi-er. Ooit begonnen als ‘bijproduct’ naast taekwando – om meer vloeiend te worden –, staat hij inmiddels elke nacht om 3 uur op om te oefenen en te mediteren.

Minder driftig

Hij steekt direct enthousiast van wal over chipunten en meredianen, en laat zien hoe je de energie kan vasthouden door de handen rond en zacht tegenover elkaar te plaatsen. “Ik voel me er lekker bij, voel mijn lichaam stromen. Het brengt mij rust. Vroeger was ik veel driftiger en ging ik overal op in, nu kan ik alles meer langs me heen laten gaan.”

Als ultieme doel van Tai Chi noemt hij de verlichting. “En dan binnen 24 uur je lichaam kunnen verlaten”, voegt hij daar ook nog snel aan toe. Enigszins ontgoocheld door deze uitspraak, begin ik de les. Het zal me benieuwen.

Mannen!

De overige cursisten zijn inmiddels ook binnengedruppeld. Allemaal van het mannelijk geslacht. Dat is nog eens wat anders dan bij de gemiddelde yogales. De opwarming voelt verder wel yoga-achtig. Ik doe gewiekst mee met de ademoefeningen, vooroverbuigingen, nekrollen, schouders draaien en voeten goed in de grond planten.

Nieuw is de herhaaldelijke nadruk op de Chi, die we ons moeten visualiseren als een lichtbal in de onderbuik en dan kunnen uitbreiden naar de rest van het lichaam. De focus is om die Chi bij je te houden.

Staan als een boom

De opwarming eindigt met een staande meditatie van vijf minuten: het staan als een boom.  Handen op borsthoogte naar je toe gericht, voeten goed in de grond, lichte buiging in de knieën. De aanwijzingen zijn gericht op het ontspannen van de handen, schouders en knieën. De Chi moet kunnen stromen. ‘Blijf een toeschouwer, observeer’

Het ‘lopen’

‘Dan is het nu tijd om een stukje te gaan lopen’, hoor ik Gerard zeggen. Hier bedoelt hij blijkbaar de feitelijke Tai Chi mee. Stapjes door de zaal maken volgens een bepaald voetenpatroon en met handen die draaien om de Chi, alsof je een bal vasthoudt.

Druk hoofd

Tijdens het oefenen blijkt – zoals verwacht – de verlichting voor mij nog lichtjaren verwijderd. Maar ook de verstilling van de geest is lastiger dan ik dacht. Mijn hoofd is druk bezig de bewegingen te onthouden, mezelf te vergelijken met de andere cursisten en erg gericht op de omgeving in plaats van op mezelf.

Ik sla me desondanks dapper door de korte aanwijzingen heen en imiteer de Scheveningse meester in de gracieuze bewegingen. Overige deelnemers doen hun truien al uit. Blijkbaar hebben ze het warm. Ik niet.

Smaakt naar meer

Heel af en toe voel ik hem wel, de Chi tussen mijn handen en in mijn buik. Het is een begin.  Nu moet het nog gaan stromen. Dat zal meer gebeuren als ik de stappen ga kennen, word me verteld. Het maakt me nieuwsgierig of me dat bij een volgende keer al beter zal lukken.

Ik besluit toch ook een bezoekje aan de Chinese grootmeester in Benoordenhout te brengen en een andere keer hier nog wat verdieping te brengen. Er valt genoeg over te ontdekken.

De Chi heeft mij te pakken.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Nieske dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine NieskeNieske van der Voort, Haagse fladderaar – Als horeca-ondernemer, alleenstaande moeder en bon-vivant is de noodzaak tot het vinden van een balans een levenstaak geworden voor Nieske. Na jaren van yoga-onderricht van diverse makelij gaat ze nu voor Leuk070 op expeditie naar andere manieren in het Haagse om lichaam, hart en geest te integreren.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter