Mensen die hun boeken op kleur indelen

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken L3

Zou je de kaft van een boek beter onthouden dan de titel van een boek? Waarschijnlijk is dat per mens verschillend. Maar mochten er twee redenen zijn voor het indelen van je boekenkast op kleur, dan vind ik de praktische reden meer een excuus. Want natuurlijk doe je het omdat het na afloop er zo lekker uitziet.

Visuele lekkerheid

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken 11S3Lekkerheid wordt als woord niet goedgekeurd in dit werkdocument, maar ik negeer even de rode stippellijn. Visuele lekkerheid gaat namelijk over een ander soort ‘correctheid’. Bij lekkerheid gaat het over hoe je je ergens bij ‘voelt’. En voordat je nu over je nek gaat van die zin, laat het me uitleggen.

Niet elke broek is jouw broek

Een broek die lekker zit is top. Maar een broek waarin je je ook nog eens goed voelt omdat het je goed staat is nog gaver. Zo werkt het met zoveel dingen. De wereld draait op emoties. We kopen graag iets waarbij we ons goed voelen. Maar, voordat geld hierin een rol gaat spelen, terug naar de zintuigen die ons vertellen wanneer iets er goed uitziet.

Allemaal subjectief

Ik hoef geloof ik niet uit te leggen dat het per mens verschilt wat er mooi gevonden wordt. Maar toen we – twee weken geleden tijdens Hoogtij – A Gallery Named Sue binnen liepen, konden we ons slecht voorstellen dat je deze ruimte niet mooi zou vinden. Het maakt er bijna niet uit wat je ophangt, het zal er mooi staan. Het is die broek die niet alleen lekker zit, maar ook nog mooi staat.

Rauwe Muren

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken 11S1De muren missen enige bekleding zoals behang. De schouw is uitgekleed tot op de stenen. De houten vloer is prachtig, maar ook alleen maar een houten vloer. Van de brede treden van de trap raak je haast gedesoriënteerd omdat je je ineens veel kleiner voelt. Er hangt gigantisch werk, maar het heeft alsnog genoeg ruimte om te ademen. Een smal halletje is donkergrijs geverfd, waardoor de kleuren van de werken van de muren spatten. Overdonderd kom je dan in het achterhuisje aan waar twee dames in licht groene truitjes aan het ‘slow-motion-schaken’ zijn en ze je dwingen om halt te houden.

Dienstbare ruimte

De ruimte in dienst van het werk dat het huisvest. Het werk lijkt beter te worden op het moment dat de presentatie de staat van visuele lekkerheid behaald. Maakt het dan nog uit hoe het werk eruitziet? Is het daarom dat elke galerie zo’n mooie ruimte is? Er lijken ongeschreven regels te zijn voor het optisch laten kloppen van verhoudingen. Of zijn we onbewust toch gebonden aan de intrinsieke gulden snede?

Los van een wiskundige formule

In een recente aflevering van Close Up over de kunstenaar Lita Cabellut – misschien heb je het toevallig gezien – is in alles te herkennen hoe belangrijk het is voor een kunstenaar hoe iets visueel aanvoelt. Van de indeling van een atelier, tot de compositie van een werk, naar de plek op de muur waar het op gepresenteerd wordt.

Hoeveel adem kan een werk hebben

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken 11S2Het gaf een geruststellend gevoel van herkenning. Het aandachtig bestuderen en proberen tot er een klik gevonden wordt, het moment waarop het klopt, in elke status van het werk. Lita Cabellut zei dan ook dat de aanname dat het kunstenaarsleven bestaat uit een continuïteit van uitspattingen en energieke productiviteit niet waar is. Maar juist ook bestaat uit zoveel stilte momenten. En dat is misschien ook waar je voor de presentatie van het werk op zoek naar moet zijn.

A Gallery Named Sue
Adres: Noordeinde 18a Den Haag
Open: donderdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur
Opening tentoonstelling: 19 april opent de nieuwe tentoonstelling
Website: www.agns.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat Marilou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs – Alvast bedankt!

Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter