Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag L

Karen (45) werd geboren in Vlissingen en groeide op in Koudekerke, een dorp tussen Vlissingen en Middelburg in. “Ik denk dat hier mijn voorliefde voor in de buurt van het strand wonen vandaan komt.”

Op haar 18e verhuisde Karen naar Delft om daar te studeren en vandaar ging ze in Rotterdam wonen en studeren. Karen werkte twee jaar aan diverse projecten in Tanzania. Nu woont ze met haar man en twee dochters, Leila en Mia van 13 en 10, een konijn en een hond in het ‘beetje brave’ Bezuidenhout. “Het is altijd heel gezellig en relaxt bij ons thuis.”

Karen werkte voor Oxfam Novib en runt nu haar eigen bedrijf. Sinds een jaar voert ze een programma waarmee ze onderneemsters in ontwikkelingslanden trainen. Daarnaast investeert zij veel tijd in haar stichting EerlijkWinkelen. Met beide draagt ze een steentje aan een rechtvaardig inkomen en een gezonde omgeving voor voor iedereen in de wereld.

Wie is Karen?

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S3Hoe zou je jezelf omschrijven? Wat vind je van jezelf?  “Als een idealistisch en gedreven persoon. Ik kan moeilijk stil zitten. Ben in principe vrolijk en optimistisch, maar in de winter lukt dat niet altijd. Ik vind veel verschillende dingen leuk en interessant, dus ben niet altijd even gefocust.”

Waar ligt je hart?  “Mijn hart en motivatie liggen bij het werken aan een rechtvaardig inkomen voor iedereen in de wereld. Hier werk ik voor, maar ook in mijn dagelijks leven, bij alles dat ik koop probeer ik daar rekening mee te houden. Ik heb een passie voor moderne kunst en ga graag naar moderne kunstmusea. Ik hou ook van naar de film gaan, van yoga en meditatie, van lekker eten, van het strand en van met vrienden zijn. Maar soms wil ik ook graag alleen zijn (wat m’n kinderen totaal niet begrijpen).”

Wat raakt je?  “Het raakt me dat we allemaal producten gebruiken waarvoor mensen aan de andere kant van de wereld uitgebuit worden, of van wie de leefomgeving onherstelbaar beschadigd is (vergiftigde rivieren, ontbossing, etc.). Ik kan daar soms echt buikpijn van krijgen. Ik zou willen dat we ons daar soms allemaal iets meer bewust van waren en iedere keer als je bewust iets koopt maakt dat de wereld een beetje mooier.”

Wat is je grootste (leuke) verslaving?  “Ik ben verslaafd aan post. Ik vind het zo leuk om post te krijgen, al komt er tegenwoordig niet veel leuks meer in de brievenbus. Ik ben tijdens m’n studietijd in Delft heel lang postbode geweest, als bijbaan. Echt een topbaan, de hele tijd mensen blij maken, lekker buiten en toen verdiende het ook nog goed.

Ben ook verslaafd aan e-mail. Ik heb de melding op mijn telefoon moeten uitzetten want als ik zo’n rood bolletje zie, moet ik kijken… en dan heb je weer zo’n suffe nieuwsbrief. Sowieso kan ik niet tegen die rode bolletjes, m’n telefoon moet opgeruimd zijn.”

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?  “Buiten zijn. Op het strand wandelen of ergens anders een lange wandeling maken. Ergens naar toe gaan, naar vrienden, musea, uit eten.”

Wat doe je op een regenachtige zondag?  “Dan baal ik. Ik heb af en toe last van slapeloosheid en ik vind het verschrikkelijk. Dan lig ik in m’n bed – op zich helemaal relaxt, niks aan de hand –en dan vraag ik me af, hoe werkt dat laatste moment, dat je weg bent? Ik ga er af en toe uit; wat lezen bij warme melk of thee.”

Wat heb je onlangs voor het eerst gedaan?  “Ik schrijf dit terwijl ik in Malaga zit. Voor het eerst dat ik een paar dagen alleen op vakantie ben. Eén dag weg en tot nu bevalt het goed.”

Laatste keer flink gelachen en waarom?  “Ik heb niet al te lang geleden ontzettend moeten lachen om een Peppa big filmpje. Had ik nooit moeten doen want sindsdien denken de kinderen dat ik Peppa big-fan ben.”

Vroeger

“Ik kom uit een volgens mij heel gemiddeld gezin, met een vader die wiskundeleraar was (hij is nu met pensioen) en een moeder die parttime werkte als handwerkjuf (best wel modern geloof ik toen om parttime te werken). Ze zijn nog altijd bij elkaar. Ik heb een goede maar niet heel diepe relatie met hen. Die heb ik wel met mijn zus die 2,5 jonger is en in Rotterdam woont. Lekker dichtbij! (Ik heb verder geen broers of zussen.)”

Naar school

“Ik heb op de basisschool gezeten in Koudekerke, een van de eerste scholen die experimenteerde met acht groepen in plaats van een kleuterschool en zes klassen. Modern, hè? Niet alle ouders waren even modern. Toen een meester uit de kast kwam, werden er een paar kinderen van school gehaald.

In middelburg deed ik de middelbare school. Ik heb hier een toptijd gehad en was op school ook heel actief in de schoolkrant en de leerlingenvereniging. Op mijn 18e vertrok ik naar Delft om te studeren.”

Industrieel ontwerp en ontwikkelingssamenwerking

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S4“In Delft studeerde ik Industrieel Ontwerpen en die studie maakte ik ook af. Ik vraag me wel eens af waarom, want ik doe er nu niet echt iets mee. Ik werk in ontwikkelingssamenwerking. Wel denk ik dat ik op de TU een andere denkwijze heb meegekregen vergeleken met de antropologen, sociologen, landbouwkundigen en tropenexperts waar ik meestal mee werk.

Dat er veel mannen waren in Delft beviel me ook wel, ik hou van mannenhumor, en vind vrouwen soms zeuren (ik zelf ook hoor). Apart is wel dat ik op dit moment meer vrouwen- dan mannenvrienden heb.

Achteraf had ik denk ik liever (ontwikkelings)economie gestudeerd. Ik heb ook nog een studie van een jaar ‘Advanced Development Studies’ in Nijmegen afgerond.”

Aan het werk en op zoek naar een thuis

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S6“Na mijn studie verhuisde in voor mij werk naar Rotterdam. Daarna voor twee jaar naar Dar es Salaam in Tanzania en werkte daar mee aan diverse projecten, onder andere bij de ambassade en diverse ontwikkelingsorganisaties. Door die vervolgstudie in Nijmegen kreeg ik een baan bij Oxfam Novib en woonde twee jaar in Den Haag.

In die tijd hadden mijn man en ik een LAT-relatie omdat we allebei dicht bij ons werk wilden wonen; hij in Amsterdam en ik in Den Haag. Toen werd ik zwanger en wilden m’n man en ik toch wel bij elkaar wonen en graag in een woongroep wonen.

Dat bleek nog niet zo makkelijk te vinden en uiteindelijk kwamen we in Utrecht terecht. Daar kon ik niet echt aarden – te ver van de zee?. Toen ik zwanger was van de tweede, zijn we terug verhuisd naar Den Haag. Dat had ook Amsterdam kunnen worden eerlijk gezegd… omdat Jasper nog altijd in Amsterdam werkte en ik in Den Haag, maar in Den Haag vonden we eerder een leuk huis.

Dus in het paspoort van allebei onze kinderen staat Den Haag! We wonen nu al 10 jaar in Bezuidenhout, een mooie en handige wijk, dichtbij ov, de snelweg, het centrum, scholen en noem maar op… maar soms wel een beetje braaf.”

Ontwikkelingswerk

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S2“Op de lagere school wilde ik al graag naar Afrika. Waarom weet ik eigenlijk ook niet, dat was gewoon zo. Na mijn studie heb ik eraan toegegeven en ben op zoek gegaan naar een baan in de ontwikkelingssamenwerking.

Na een half jaar vond ik een baan met behoud van uitkering bij het CBI (Centrum ter Bevordering van de Import uit ontwikkellingslanden) en daar heb ik iets van drie jaar gewerkt.

Uiteindelijk wilde ik toch ervaring opdoen in een ontwikkellingsland zelf en ben ik op de bonnefooi naar Tanzania gegaan. Daar heb ik twee jaar aan verschillende projecten gewerkt.”

Oxfam Novib en de Briljante Onderneemsters

“Acht jaar heb ik bij Oxfam Novib gewerkt, en sinds 2009 heb ik mijn eigen bedrijf (zzp). Eerst deed ik vooral projectmanagement en fondswerving voor allerlei ontwikkelingsorganisaties, maar sinds een jaar focus ik me helemaal op mijn programma de Briljante Onderneemsters, waarmee we onderneemsters in ontwikkelingslanden trainen. Daarnaast stop ik heel veel tijd in mijn stichting EerlijkWinkelen, maar daar verdien ik helemaal niks mee.”

EerlijkWinkelen.nl

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S5Waar ben je enorm trots op? En wat moest je daarvoor doen?  “Ik ben heel trots op mn stichting EerlijkWinkelen. Het begon met een idee van mij om een route te maken door Den Haag langs winkels die duurzame producten verkopen. Nu hebben we een database van meer dan 1.700 winkels in 57 steden (en er komen er steeds meer bij), tientallen vrijwilligers werken mee, en ruim 10.000 hebben de app gedownload. Wat moest ik daarvoor doen? Volhouden, doorgaan, erin geloven.”

Vragen en antwoorden

Wat was je beste beslissing?  “Mijn beste beslissing is dat toen ik op de middelbare school kwam en dacht: ‘Hier kent niemand me, ik ga me niet weer laten pesten’. Op de lagere school kreeg ik een beugel, een bril, ik was niet goed in gym, kortom voer genoeg. Op de middelbare school werd alles anders en had ik veel vrienden en deed ik enthousiast mijn ding. Toen ik wegging zei de rector: ‘Daar gaat het zonnetje van de school’.”

Waar vecht je voor?  “Tja, toch de kinderen. En m’n stichting. Toen de jongste een peuter was en huilend een vliegtuig binnenging zei een tiener ‘Wat een kutkind’. Ik greep die jongen meteen bij z’n shirt en vroeg: ‘WAT zei jij daar?!’. Helemaal not me, ik wist niet dat ik het in me had. Rationeel vond ik het niet eens erg dat ie het zei, ik bedoel: dat denk ik ook wel eens (over andermans kinderen dan 😉 ). Maar blijkbaar zit er toch iets heel diep.”

Wat is je grootste valkuil?  “Het anderen naar de zin willen maken en niet voor mezelf opkomen.”

Wat maakt je enorm gelukkig?  “Kinderen in het algemeen en mijn kinderen in het bijzonder maken me heel erg gelukkig.”

Beste cadeau ooit?  “Ik ben niet heel erg een spullentype, maar er zijn een paar dingen waar ik aan gehecht ben of was. Ten eerste was dat mijn rode Batavus Delivery Bike toen de kinderen klein waren. Ik heb ’m onlangs ingeruild omdat ik toch wel wat harder wilde kunnen fietsen. En verder m’n donzen slaapzak.

Toen Jasper bij Google op bezoek was voor werk, heeft hij voor mij als kado een zogenaamde ‘snuggle’ meegenomen. Dat is een soort grote fleecedeken met mouwen erin (en een zakje voor de afstandsbediening, maar die gebruik ik nooit). Z’n collega’s lachten hem uit, maar ik vond hett een top cadeau en het houdt me al jaren warm op de bank.”

Wat zou je heel erg graag willen?  “Ik zou eigenlijk best graag naar de maan willen, en eigenlijk ook wel willen leren vliegen. Ik vlieg vaak voor m’n werk – wat natuurlijk ook wel een milieuzonde is, maar ik compenseer wel – en ik blijf het gewoon ontzettend leuk vinden dat vliegen. Ik droom ervan om bekender te worden als expert op het gebied van duurzaam winkelen en vaker gevraagd te worden als spreker/expert.”

Waarvoor mogen mensen je contacten?  “Ik ken eigenlijk nog niet zoveel mensen in 070 die net als ik van theater houden en van moderne kunst, dus mensen mogen mij altijd contacten of ik mee ga iets leuks doen.”

Karen’s hotspots in 070

Karen Kammeraat van EerlijkWinkelen.nl portret op LEUK!070 online magazine Den Haag S3School  Dalton Voorburg; superleuke school. Mijn oudste zit daarop en voelt zich helemaal op haar gemak. Lekker informeel.
Straat  Achterom; zo’n fijne sluiproute door de stad is die je kan fietsen.
Winkel  WAAR natuurlijk; omdat alles er duurzaam is.
Eettentjes  Exki’; omdat alles er duurzaam is. Florencia omdat iedereen er komt, jong, oud, romantisch, vriendengroepen, wit, bruin. Best lastig, want ik probeer steeds iets anders uit.
Club Paard; leuke bands.
Standtent  Buiten en in z’n algemeenheid de strandtenten op het noorderstrand; veel bio- en fair-trade-eten en bijzondere gerechten.
Festival  Roskilde Festival, maar dat is in Denemarken ;-). Daar ga ik al 25 jaar naar toe. Wel met Hagenezen (of Hagenaars?) die we daar hebben leren kennen. Toch nog een Haags tintje 😉
Goed doel  Tja, EerlijkWinkelen natuurlijk! ;-). En als dat niet mag: ActionAid en Solidaridad, omdat ze problemen in ontwikkelingslanden bij de oorzaak aanpakken.

Meer info over Karen

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of loop eens bij Karen in de New World Campus aan het Spaarneplein.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter