Tweede thuis, de sportschool

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column LEUK!070 online magazine L

Sporten. Jaar in jaar uit, elke dag, soms meerdere keren op een dag. “Hoe houd je het in godsnaam vol?” Het aantal keren dat deze vraag me al is gesteld, is zelfs op tíen handen niet te tellen. Mijn standaard antwoord? “Iets dat je leuk vindt, voelt niet als een verplichting of last. Dat doe je gewoon, zonder er verder over na te denken.”

Liever lui dan moe

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 11S2 Nou ja, ‘gewoon’ is het natuurlijk niet. De meeste mensen hebben een hekel aan sporten en zijn blij als ze een excuus hebben om niet te gaan. Hebben ze natuurlijk niet echt, maar ze overtuigen zichzelf er maar wat graag van dat alles belangrijker is dan sporten. Liever lui dan moe, hè?

De intrinsieke motivatie – de wil vanuit jezelf om te gaan – is dan onvoldoende. Pas als je zélf iets graag wilt, ga je het ook doen. Wat een ander tegen je zegt – de extrinsieke motivatie – is meestal niet genoeg.

Motivatie

Afvallen? Conditie verbeteren? Meer spiermassa? Gezondheid en uiterlijk zijn de voornaamste redenen voor mensen om te gaan sporten. Maar er is meer nodig om blijvend sportief te zijn. Want vallen de fysieke resultaten in eerste instantie tegen, dan ben je gauw geneigd op te geven. Maar als je op dat moment kunt zeggen dat sporten voor jou ontspannend werkt en je er dus ook mentaal baat bij hebt. Dan zul je al minder snel afhaken. En ervaar je sporten ook nog als een sociale aangelegenheid, als een moment om andere sporters te zien en te spreken. Beleef je daar plezier aan, dan ben je al gauw niet meer weg te slaan uit de sportschool!

Thuis

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 11S2Met mij gebeurde vijf jaar geleden hetzelfde. In eerste instantie ging ik sporten omdat ik wel wat strakker kon. Maar al gauw ging het daar helemaal niet meer om. Ik had plezier in de lessen en kende iedereen die er rondliep. Het werd mijn tweede thuis. Dat kon ik geen dag missen. En dus sportte ik elke dag.

Onvervangbaar

Mijn eerste ‘tweede thuis’, Sportcentrum Jack Slagman in Bezuidenhout (bestaat niet meer sinds eind 2014) is onvervangbaar gebleken. Instructeurs en sporters waren één grote familie. Het sportcentrum zelf zat in een monumentaal pand met hoge plafonds en glas-in-loodramen. Nu hebben ze er gelukkig een schitterende… (tromgeroffel) supermarkt van gemaakt.

Active Ladies

Na het verwerken van deze klap is Active Ladies in Voorburg nu een close second geworden. Zoals de naam al zegt: er sporten hier alleen maar vrouwen. Het is er dus een kippenhok van jewelste, maar enorm gezellig. Kleinschalig, iedereen kent elkaar en zit na afloop van de lessen met elkaar koffie te drinken in de ruimte bij de bar. Die is heel bewust als huiskamer ingericht. Zachte stoelen, schapenvellen, een grote houten tafel, tijdschriften en goede koffie. Je vergeet bijna dat je ook nog andere dingen te doen hebt.

En bijzonder en uniek: als het even niet zo goed met je gaat of je kunt niet komen sporten, dan word je niet vergeten. Dit is geen sportschool waar ze blij zijn als je niet komt en ze stilzwijgend je abonnement verlengen. Binnen de korste keren hangt er iemand aan de telefoon om te vragen waar je uithangt.

InTension

Fit en Gezond Den Haag Tamar Klijsen personaltrainer column gezond en fit LEUK!070 online magazine 11S3Ook InTension in Scheveningen is de moeite waard. Niet om de enigszins verouderde apparatuur, maar omdat er een gezellige sfeer hangt. Gevarieerd aanbod aan groeplessen die van goede kwaliteit zijn en dus druk bezocht worden. Ook buiten de lessen is het een drukte van jewelste, want ook voor kinderen is er van alles te doen. Voor het jongste kroost is er een kinderopvang waar druk geknutseld wordt en voor de wat oudere kinderen zijn er dans- en judolessen.

Njoy

Njoy in Bezuidenhout is sterieler en minder persoonlijk. Toch maken de sporters er een gezellige boel van. ‘Wordt er vanuit de sportschool weinig georganiseerd, dan maken we er zelf wel een feestje van’, is het motto. De groeplessen bij Njoy zijn wat beperkt, maar de fitnessfanaat kan hier zijn hart ophalen. Twee grote ruimtes met apparatuur die (nog) splinternieuw en zeer gebruiksvriendelijk is.

Fitnessclub van het Jaar

Een zeer persoonlijke top drie uiteraard. Maar bij de Fitnessclub van het Jaar-verkiezing (voor het eerst dit jaar heet het de Dutch Fitness Award), die op dit moment in volle gang is, scoren bovenstaande sportscholen vooralsnog respectievelijk een 9,5, 9,4 en 8,5. Ik heb dus gelijk! 😉

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Tamar dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Tamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover Column LEUK!070 online magazine Den HaagTamar Klijsen, sportinstructrice en foodlover – Sportvrouw Tamar geeft groepslessen en is personal trainer. In haar vrije tijd eet ze het liefst gezonde creaties (en brownies) thuis en bij de leukste tentjes van 070. Ze kent de beste sportscholen en de lekkerste gezonde adresjes en deelt die met jou. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter