Een dagje… of twee… geen vlees? Of alle?

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Zelf eet ik al ruim 20 jaar geen vlees. Wel vis. Want mijn redenen om vegetariër te worden waren en zijn dat ik grote moeite heb met de industriële wijze waarop we dieren houden. En dat vlees eten een erg inefficiënte manier is om voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voor 1 kilo biefstuk is ongeveer 25 kilo voer nodig.

Voor 1 kilo biefstuk is ongeveer 25 kilo voer nodig. Granen en eiwithoudende planten zoals soja die we net zo goed meteen zelf op kunnen eten.

Strikt genomen ben ik dus geen vegetariër, want die eten helemaal geen dieren, maar een pescetariër. Dat vind ik een raar woord dus daarom zeg ik meestal gewoon dat ik geen vlees eet.

Bonus: Geen vlees is goed voor het klimaat!

Eerlijk Winkelen duurzaam biologisch Den Haag Karen Kameraat blog column LEUK!070 online magazine 12SJaren later bleek ook nog eens dat de veeteelt een groot deel van de broeikasgassen veroorzaakt. Het produceren van voeding neemt ruim een kwart van de broeikasgassen voor z’n rekening en daarvan wordt 80% veroorzaakt door vlees.

Er kwamen allerlei grappige vergelijkingen in de media, dat het beter voor het milieu is om een Hummer te rijden en vegetariër te zijn dan vlees te eten en te fietsen.

We moeten op alle fronten aan de slag voor het milieu.

Nu heb ik niks met Hummers en is het een valkuil om op die manier te compenseren… We moeten op alle fronten aan de slag voor het milieu. Dit artikel van De Correspondent geeft een mooi overzicht van de impact van vlees eten.

Het begint door te dringen

Heel veel donkergroene types weten dus al jaren dat vlees eten niet goed voor het milieu is, maar de laatste tijd begint het gelukkig steeds meer mainstream kennis te worden. Steeds meer media schrijven erover en ik word steeds vaker aangesproken door mensen die vertellen zijn dat ze geschrokken zijn door de impact van vlees. Beter laat dan nooit…

Minder vlees eten is steeds makkelijker

De Vegetarische Slager

Zo zijn we er in Den Haag trots op dat de flagshipstore van de steeds populair wordende De Vegetarische Slager bij ons te vinden is! Heel geschikt voor beginnende vegetariërs, want: oh, wat lijken sommige producten veel op vlees. Maar ik vind het ook geen straf om hier wat te eten. Probeer bijvoorbeeld de Spicy No Tuna-salade eens.

Vegan Veggie4U

In de Weimarstraat vind je supermarkt Veggie4U, die zelfs nog een stapje verder gaat en veganistisch is. Alleen maar producten zonder dierlijke toevoegingen dus.

Vegetarische snackbar

Ook hebben we de Vegetarische Snackbar waar je berenklauwen kan krijgen en een kapsalon. Maar dan dus vegetarisch.

Restaurants

En dan is er ook nog keur aan vegetarische restaurants zoals Eethuis de Zon, Hagedis en The Leaf. Deze lijst is bepaald niet compleet, dus geef vooral je tips door in het commentaar hieronder!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Karen dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs! – Alvast bedankt!

Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter