Wandel langs de familiebedrijven in de Bomenbuurt

wandeling van Wandelen met Maup door Den Haag langs monumentaal groen op LEUK!070 - Leuk! op pad L

LEUK!070 biedt met de rubriek ‘LEUK! op pad’ gidsen en andere liefhebbers de gelegenheid een gastcolumn met een leuke route voor de lezers te verzorgen. In deze derde tour neemt Christien Stoker van Jane’s Walk je mee langs familiebedrijven in de Bomenbuurt. Deze familiebedrijven vertellen de geschiedenis van de buurt.

Startpunt


 
De wandelroute begint bij Brasserie Beekink op de hoek van de Thomsonlaan en de Valkenboskade (Den Haag). Vroeger zat in dit nog steeds karakteristieke pand een groentezaak.

De Fahrenheitstraat en Thomsonlaan zijn altijd de winkelstraten van dit gebied geweest. Deze wijk is aangelegd tussen ongeveer 1914 en 1920. Vanwege de afstand tot het centrum is de wijk rijk voorzien van winkels. Die winkels kwamen voornamelijk langs de Thomsonlaan, Fahrenheitstraat, rond het Goudenregenplein en het Valkenbosplein.

Aan een deel van de Laan van Meerdervoort mochten geen winkels komen, wel in de hoekpanden en in de zijstraten. De Bomenbuurt met haar winkelstraten heeft altijd een mondaine uitstraling gehad. Dat paste ook wel, de Bomenbuurt was echt de wijk voor de middenklasse, ambtenaren en mensen van Shell.

Herenkleding en Foto’s

We lopen op de Thomsonlaan aan de linkerkant, richting de Fahrenheitstraat. Aan de rechterkant komen we meteen herenkledingzaak Mooiman tegen.

Eigenaar Koos Mooiman is de derde generatie in dit familiebedrijf. Zijn grootvader begon al als kleermaker in de Acaciastraat nr. 9 en in de jaren ’50 begonnen ze een winkel. Koos is boven de winkel geboren en heeft de straat zien veranderen.

Als klein kind speelde hij in de middenberm van de Thomsonlaan. Waar nu parkeerplaatsen zijn, lagen toen schelpen en stonden er bankjes en bakken met geraniums.

Dierenwinkel Zandvliet van Piet Bakker

Wandeling Den Haag Janes Walk online magazine LEUK!070 op pad met vrienden door de regio S1Piet Bakker van dierenwinkel Zandvliet is waarschijnlijk de oudste ondernemer in de straat. Hij runt al 60 jaar de winkel die hij ooit van zijn grootvader overnam. Deze grootvader won in de jaren ’20 een prachtig goud gekalligrafeerde oorkonde voor de mooiste kanaries. Hij verkocht ze aan beroemdheden als Ko van Dijk en oud premier Marijnen.

Ringfoto Focus van Familie van Gessel

Deze zaak bestaat bijna 90 jaar. Het begon met 1 zaakje op het Gouden Regenplein. John en Richard zijn tweede en derde generatie die in de winkel staan. Ooit drukten ze een tijdje foto’s af van het koninklijk huis. Prins Claus had een camera waarvan de foto’s alleen door deze zaak ontwikkeld konden worden.

Richting Thomsonplein

We steken de Fahrenheitstraat over bij de Trekpleister – waar ooit een grote heren, dames en kinderkledingzaak zat – en lopen richting het Thomsonplein. Via het Thomsonplein bereiken we de linkerkant van de Thomsonlaan en lopen we in de richting van het Valkenbosplein.

Ook langs deze route vinden we nog een oud familiebedrijf. Geleynse Kleding zit op Thomsonlaan 21. Jan Andries Geleynse begon de zaak in 1933 in de Esdoornstraat. En nu staat de vierde generatie aan het roer.

We lopen verder op de Thomsonlaan richting het Valkenbosplein en gaan naar rechts, de Acaciastraat in. Daar passeren we nog nr. 9, waar de opa van Koos Mooiman als kleermaker begon.

Woonhuis van verzetstrijder Hans Idzerda

Wandeling Den Haag Janes Walk online magazine LEUK!070 op pad met vrienden door de regio S2We gaan naar rechts op het Beukplein en lopen zo de Beukstraat in. Op nummer 8-10 zit een bijzonder pand. Dit was het woonhuis en de studio van Hans Idzerda.

Voor algemeen publiek verzorgde hij vanaf 1919 de allereerste geregelde radio-uitzendingen ter wereld. In de muur van het huis is een gedenkteken geplaatst. Hans Idzerda werd in 1944 gefusilleerd omdat hij in het verzet zat.

Het Abeelplein

Wandeling Den Haag Janes Walk online magazine LEUK!070 op pad met vrienden door de regio S3We gaan linksaf de Elsstraat in en komen dan uit in de Fahrenheitstraat. Daar gaan we rechtsaf en komen zo op het Abeelplein. Hier zitten twee familiebedrijven met een rijke geschiedenis, Vishandel Kleinee en Groenten en Fruit van Otten. Onlangs betrokken zij een van de nieuwe kiosken, de wethouder kwam ze zelfs openen. De kiosken zijn onderdeel van het herontwerp van het hele winkelgebied.

Vishandel Kleinee

Vishandel Kleinee staat al bijna 40 jaar op het Abeelplein. Eerst met een open viskarretje, later met een vensterbakfiets en weer later hadden ze een roestvrijstalen wagentje met een koeling. En nu een hypermoderne kiosk. Vlak daarnaast staat de bevrijdingsboom die gepland is na de oorlog. Een plaquette rond de boom herinnert aan deze tijd waarin alle bomen in de buurt waren verdwenen, opgestookt in de oorlog.

Groente en Fruit van Otten

Jan Otten is de eigenaar van Groente en Fruit van Otten. Hij stamt uit een echte koopmansfamilie. Zijn opa was Herman Otten, de Bananenkoning van Den Haag. Ooit liep deze Herman met trossen bananen op de schouders over de Prinsengracht, waar aan het begin van de 20ste eeuw de markt was. De naam Otten komt ook nu nog veel voor op en rond de Haagse Markt.

Chocoladefabriek, Theater West End en nu een supermarkt

Wandeling Den Haag Janes Walk online magazine LEUK!070 op pad met vrienden door de regio S4We lopen terug de Fahrenheitstraat in, richting de Laan van Meerdervoort. Op de hoek van de Fahrenheitstraat zitten nu de ING, Sportzaak Favoriet en de Plus Supermarkt.

Aan het begin van de 20ste eeuw zat hier de chocoladefabriek van de Firma Rademakers gevestigd. Die stond in een duingebied want de stad was nog niet uitgebreid tot aan dit punt. Rademakers maakte onder meer de Haagse Hopjes.

Nadat de fabriek een andere locatie had gekozen kwam er een theater in het pand: het West End Theater. Dit theater is ontworpen door de Amsterdamse architect A.J. Westerman. Dezelfde architect Westerman was ook verantwoordelijk voor het andere winkelcomplex in de Bomenbuurt, aan de Thomsonlaan, Fahrenheitstraat en Abeelplein.

Het was het eerste theater in Nederland dat qua akoestiek speciaal gebouwd was voor de vertoning van geluidsfilm. De zaal gaf 850 kijkers ruimere zitplaatsen dan andere bioscopen deden. In het West End Theater werden niet alleen films vertoond, maar traden ook artiesten op als The Ramblers, Snip en Snap en Toon Hermans. Pipo de Clown zou de laatst optredende artiest zijn geweest voor de sluiting in 1968.

Als je het vraagt aan de filiaalmanager mag je wellicht even boven de Plus Supermarkt kijken. Daar is nog een enorme ruimte en deels is het theaterplafond nog in tact. Een bijzondere ervaring om daar even te staan en een stukje bijzondere Haagse geschiedenis te ervaren.

Lorenzo IJs, als lekkere afsluiter

We lopen weer terug over de Fahrenheitstraat en komen dan aan het eind van onze wandeling. Achter de notenkiosk zit De Lorenzo IJs waar ze zalig zelfgemaakt ijs verkopen. Een mooie plek om de wandeling te eindigen!

De Lorenzo IJs werd opgericht in 1935, door de familie Lorenzo. Deze familie behoorde tot de eerste Italianen die naar Nederland kwamen, op zoek naar een betere toekomst. Voordat de Lorenzo’s de deuren openden aan de Cederstraat heeft er geruime tijd een melkboer gezeten.

In 1935 is het pand leeg gekomen en hebben de Lorenzo’s het pand betrokken in de altijd gezellige en gemoedelijke bomenbuurt. Toen de broers Mauro en Diego ermee stopten en teruggingen naar Italië, is de zaak overgenomen door een vader & zoon uit de buurt.

Herinrichting winkelgebied Bomenbuurt

De herinrichting van het winkelgebied in de Bomenbuurt is begin 2017 afgerond. Er kwam nieuwe bestrating, extra groen, gekleurde tegels en nieuwe verlichting. Zo blijft het gebied aantrekkelijk voor bewoners en ondernemers. De meeste genoemde familiebedrijven in deze wandeling hebben opvolgers en daarmee blijft een bijzonder stukje geschiedenis in de buurt voortbestaan!

Doe mee met Jane’s walk

Op 5, 6 en 7 mei kun je in heel Den Haag meedoen met Jane’s Walk. Ben je gepassioneerd over de stad en vind je het leuk een wandeling te leiden in jouw buurt? Dan kan dat! City Organizer Christien helpt je graag en er staat veel informatie op www.janeswalk.nl.

Eind april vind je op die website ook alle wandelingen waaraan je kunt meedoen. Deelname is gratis en opgeven hoeft niet.

Contact kan via christien@sylt.nl en 06 – 28 90 50 89

Zelf een wandeling op LEUK!070 delen?

Wil jij zelf een originele wandeling door 070 met onze lokale lezers en volgers delen? Eentje die je zelf bedacht hebt? Wij zijn staan daar zeker voor open. Stuur een mail naar redactie@leuk070.nl.

Vind jij deze wandeling ook leuk?  Laat ons dat dan weten door deze wandeling te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon achter de wandeling geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!
Wandeling Den Haag Janes Walk online magazine LEUK!070 op pad met vrienden door de regioCity Organizer Christien organiseert jaarlijks de Haagse editie van het internationale wandelingenfestival Jane’s Walk. Elk eerste weekend van mei zijn er gratis stadswandelingen voor en door stadbewoners! Eind april vind je op die website ook alle wandelingen waaraan je kunt meedoen. Deelname is gratis en opgeven hoeft niet. Meer info: www.janeswalk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter