Alleen maar dansen, dansen, dansen

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine L

Wat is er nou heerlijker dan dansen? Wat mij betreft bijna niks. Ik beschouw dansen zelfs als een van de basisbehoeftes van het menselijk bestaan. Een manier om je te kunnen uiten zonder woorden te gebruiken. Je te laten meevieren op muziek en je over te geven aan de expressie van het lichaam.

Broodnodig dus dat er meer wordt gedanst. Het is jammer dat het meestal beperkt tot de nachtelijke uurtjes lijkt te zijn, waarin men zich vaak ook nog verdrinkt in verdovende of stimulerende middelen.

Met deze gedachte in mijn achterhoofd bevind ik mij op een zonnige zondagochtend richting een Ecstatic Dance sessie in de Grote Pyr in het Haagse Zeelheldenkwartier.

Innerlijke reis

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine 12SVolgens de website zal het een vrije dans zijn op muziek van een innovatieve dj. Je mag bewegen hoe je wilt, zolang je maar iedereen om je heen respecteert. Het is vooral een innerlijke reis.

Om de ervaring te vergroten, wordt er niet gepraat op de dansvloer en zijn camera’s niet toegestaan. Net als alcohol, drugs en sigaretten. En over schoenen hoef ik me ook niet druk te maken, want het is een ‘bare feet’ dance. Dat scheelt weer.

Zoals altijd toch een beetje sceptisch ben ik wel wat angstig voor wat ik daar aan zal treffen. Al wandelend langs alle actieve joggers, bootcampers en rollerskaters, krijg ik visioenen door van een handjevol zweverige types en een verdwaalde junk. Ze huppelen extatisch door de zaal in allerlei gekleurde, wapperende gewaden, zo beeld ik me in.

Gemêleerd gezelschap

Bij de entree wordt me in ieder geval direct duidelijk dat er van een handjevol geen sprake is. Achter elkaar komen de dansers binnendruppelen. Het lijkt een gemêleerd gezelschap te worden. Niks alleen maar de hierboven beschreven types. Dat begint in ieder geval goed.

De initiatiefnemer van Ecstatic Dance Den Haag staat bij de entree en beaamt mijn observatie. “We proberen juist in te zetten op een breed publiek en het niet al te veel in te vullen met spiritualiteit of het in een vorm te gieten. Dat schrikt een hoop mensen af.
Alleen de eerste 20 minuten zijn geleid door een professionele danseres om in het lijf te komen. Daarna is het anderhalf uur gewoon helemaal vrij.”

Beginnen in een kring

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine 12S2Tijdens deze eerste 20 minuten in de kring kijk ik goed om me heen. Er zijn toch zeker 50 man aanwezig in deze mooie lichte, oude gymzaal. Types en leeftijden lopen nogal uiteen. Er is een jongen van 8 meegekomen met zijn moeder, maar ook een 75-jarige Argentijnse man komt vandaag een dansje wagen.

Extravert en kleurrijk, ingetogen en onopvallend. Het mag allemaal. Ik voel me op mijn gemak en gooi mijn scepsis overboord.

De begeleidende danseres benadrukt nog het respect voor elkaar. Je mag dansen met een ander, maar het kan goed dat die ander wellicht andere ideeën heeft. Voor die momenten is afgesproken het vriendelijke namasté-teken te gebruiken om te laten weten dat je liever alleen danst. Handig.

Dan begint het vrije deel. Over de opbouw van de muziek is nagedacht. Eerst zijn er rustige ambient beats met veel druppelgeluiden en vogelgefluit. De aanwezige dansers zijn rustig en introvert hun moves aan het verkennen. Dan wordt langzaam naar een hoogtepunt toegewerkt met disco van Daft Punk en tech-house van Four Tet.

Naar de extase

Op deze hoogtepunten doet het evenement zijn naam wel eer aan. Er zijn zwaaiende armen, grondrollen, oerkreten en wild gezweet, gevolgd door geknuffel. Hierna nog veel down tempo elektronische muziek, begeleid door piano en violen.

Geen moment heb ik mijn voeten van de dansvloer gehaald en ben zelfs geroerd door de verbinding die ik zie. Ik denk aan Nietsches uitspraak: And those who were seen dancing were thought insane by those who could not hear the music.

Om de euforie af te sluiten wordt iedereen verzocht te gaan liggen en een paar minuten te luisteren naar de live-geluiden van een Afrikaanse harp en het gezang in niemandstaal door een van de danseressen.

De rust keert terug en ieder gaat langzaamaan zijns weegs om te genieten van de rest van deze zonnige zondag. Aan endorfines geen gebrek in elk geval. En geen kater op de loer.

www.ecstaticdancedenhaag.nl

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Nieske dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine NieskeNieske van der Voort, Haagse fladderaar – Als horeca-ondernemer, alleenstaande moeder en bon-vivant is de noodzaak tot het vinden van een balans een levenstaak geworden voor Nieske. Na jaren van yoga-onderricht van diverse makelij gaat ze nu voor Leuk070 op expeditie naar andere manieren in het Haagse om lichaam, hart en geest te integreren.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter