San Blas-eilanden, een paradijs met troep

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken L

De San Blas-eilanden is een paradijs. Een archipel van 357 eilanden te vinden vlak voor de Caribische kust van Panama, ten oosten van het Panamakanaal. De inheemse bevolking ‘kuna’s’ bewonen de eilanden. Omringt met de Caribische Zee.

Water zo helder en warm alsof alle kuna’s er zojuist in hebben gepist. Je ziet de prachtige zeesterren met blote oog vanuit een boot, in de zee en nog beter als je ze met een duikbril bekijkt. Mochten je ogen echt open zijn dan zie je ook het afval, liggend op het eiland en in de zee.

Zeilboottour

Ongeveer twee weken geleden, kwam ik terug van een vijfdaagse zeilboottour met Koala 3 en de Colombiaanse kapitein Fabian. Sinds 1998 neemt hij backpackers mee naar de San Blas-eilanden. Een rit van Cartagena te Colombia naar Panama City met een tussenstop op de San Blas-eilanden.

Samen met acht andere backpackers vertrokken we van Colombia naar Panama. Met drie dagen vrije tijd op de San Blas-eilanden. Voordat ik met de zeilboot vertrok, hoorde ik van reizigers mooie verhalen, waarvan ik dacht: “Ok, ik wil ook de San Blas-eilanden verkennen!”.

Paradijs

Na een 40-uur durende hel van misselijkheid en herhalende gekots, kom ik weer bij mijn zinnen als we land zien. Kleine donkere vlekjes zijn zichtbaar op de horizon. Eenmaal voor het eiland Maoki aangekomen, nemen we een duik.

Zoals ik al eerder schreef is het water zó warm en helder. En rijk aan palmbomen. Inderdaad een paradijs! Maar hoe langer ik op de diverse eilanden verblijf, hoe meer mijn omhoogstaande mondhoeken naar benee ombuigen. De eilanden Maoki, Banedup en Chicheme zijn getroffen door toerisme.

Mooi en lelijk

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken 12SVaak zie je dat de ene kant van het eiland het mooiste is. Mijn tenen spelen met het crèmekleurige zand. Terwijl ik de minigolven rustig op het strand zie eindigen. Ik hoor de palmbladeren door een briesje bewegen. Ik ga het water in en ik blijf een tijdlang in de zee. Badderend, drijvend en relaxend.

Als ik alweer klaar ben met in de zee spelen, loop ik een rondje op het eiland. Waar aan de andere kant de plastic flessen, zakken, doggie bags, babydoekjes en flessen op een hoop bij elkaar liggen. In het water zie ik weer een doggie bag en een leeg alcoholflesje drijven. Ik heb ze weggegooid, maar er is meer voor nodig.

Scheveningense strand

Dit deed me meteen aan de zomer op het Scheveningse strand denken. Het strand is de hele dag beladen met mensen. Van Hagenaars en Hagenezen tot binnen- en buitenlandse toeristen. Op-en-top genietend van de zon, het strand en de gezelligheid eromheen.

Als de zon verdwijnt, vind je bijna geen mens meer, maar uitpuilende prullenbakken en overal sporen van afval over het strand verspreid. Blikjes, glas, babydoekjes, plastic zakken, sigaretten, et cetera.

Eigenlijk allerlei troep dat we makkelijk weer mee kunnen nemen als de prullenbakken vol zijn. Toch?

TrashUre Hunt

De internationale non-profit organisatie TrashUre Hunt maakt het opruimen op het strand leuk. Alles wat niet in de natuur hoort, zijn de schatten. De TrashUre Hunters zijn trots, maken avonturen mee, genieten van de natuur en ze redden dieren.

Voordat alle schatten de schatkist – oftewel afvalbak – in gaan, worden er kunstwerken van gemaakt. Van plastic robotdieren, een geheel outfit tot een wereldkaart, vol met gevonden peuken. De mooiste kunstwerken worden tentoongesteld in het Museum van Gevonden Schatten in Scheveningen.

Doe je mee?

De zomer in Nederland nadert. Ik reis nog ongeveer 5 weken in Centraal-Amerika, voordat ik met mijn backpack weer op Nederlandse bodem ben. Ik verlang al een beetje naar Scheveningen. De zon, het strand en mijn stekkie.

Zodra ik terug ben, word ik weer een TrashUre Hunter en help ik mee met het vinden van de schatten op het strand. Doe je mee?

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Doris dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstrekenDoris Furcic, soloreiziger en schrijfgek – Doris reisde in 2012 voor het eerst door Zuid-Amerika en vond daar haar passie voor schrijven terug. Sindsdien is ze ontpopt tot een avontuurlijke soloreiziger en naast tekstschrijver is ze storyteller, socialmedia-/SEO-specialist. – Website: dorisfurcic.nl en Instagram: @dorisfurcic 

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter