Vintage op de vrijmarkt

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Haal uw kleedjes maar van zolder, want het is weer Koningsdag! Dé dag om af te komen van je eigen uitgerangeerde meuk, of juist een hele hoop nieuwe meuk aan te schaffen. Voor de prijsjes hoef je het op Koningsdag niet te laten, dus keer je spaarpot met tiencentjes maar om… en ben ik de enige die nog steeds gewoon ‘Koninginnedag’ wil zeggen?

Koningsnach

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 12s1Donderdagavond was het natuurlijk eerst de ‘Nach’ in Den Haag. Bij gebrek aan oppas was manlief in z’n eentje bandjes gaan kijken. Naar ik begreep van zijn verslag niet veel anders dan toen ik zelf nog een 19-jarige student was.

Ik studeerde Communicatie aan de Ichthus Hogeschool, die toen nog aan het Louis Couperusplein zat. En op de ‘Nach’ gingen we met rugzakken vol halve literblikken goedkoop bier de stad in om ska-bandjes te kijken en uiteindelijk op een of ander vaag kraakfeestje te eindigen. Mooie tijd!

Maar nog steeds is de stad tijdens de ‘Nach’ overgenomen door 20-ers en 30-ers die met hun halve liters van het ene naar het andere podium sjokken, onderweg steeds wachtend omdat er weer iemand uit het groepje moet plassen.

Kleedjes

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 12s2Wie wat oudere kinderen heeft, ligt dan al lang op één oor want de volgende morgen is het vroeg uit de veren om een goede plek te bemachtigen op de lokale vrijmarkt. In ons geval het Bezuidenhoutse Spaarwaterveld wat voor de deur ligt. Dit jaar niet als verkoper, maar met een grote tas op pad gegaan.

Op een markt in de wijk lijkt het op een of andere manier moeilijker om voor mij leuke vintage te vinden. Mijn oog trekt meteen naar een sixties krukje (“Niet doen, Dré!”) en gave schaaltjes waarvan ik niet weet waarvoor ik het ooit ga gebruiken.

Complete babyuitzet

Later vind ik nog wel een te gekke vintage kinderstoel, maar wie zou er in moeten zitten en zeker geen zin om te sjouwen. Het overgrote deel van de vrijmarkt bestaat natuurlijk uit kleding, (kinder)boeken en speelgoed. Voor wie niet vies is van goede second hand, kan z’n complete babyuitzet hier bij elkaar scharrelen voor een prikkie. En naar mate de dag vordert, kelderen de prijzen ook nog eens. Tegen drieën schalt menig jonge verkoper over het veld: “Mooie spullen te koop! Alles voor 10 cent!”.

Attracties

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 12s4Nu ik zelf ouder ben, kan ik de zelfgemaakte attracties van kinderen met Koningsdag steeds meer waarderen. Twee jaar terug zat ik zelf op m’n kleedje achter een levende fruitautomaat – top! Met veel liefde in elkaar geknutselde grabbeltonnen, een oranje photobooth inclusief props, zelfgebakken muffins met oranje glazuur, hele dansperformances op de Okido-liedje en een jongen die geld ophaalt om nog iets beter viool te leren spelen.

Duurzaam ondernemerschap

Als zelfstandig ondernemer hou ik van die initiatieven van die kids. En sowieso van het duurzame principe om je oude spullen te verkopen en van anderen iets ‘nieuws’ tweedehands te kopen. Ik ben dol op kopen, maar het hoeft echt niet altijd nieuw te zijn om er plezier van te hebben en dat geldt voor mijn kind gelukkig ook. Jammer dat wat er overblijft die dag in een container wordt gedumpt, hoewel ik hoop dat er nog een sociaal initiatief doorheen pluist voordat de echte rommel wordt weggegooid.

Aanstekelijk

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 12s3Bij mij werkt het dus zo dat als ik eenmaal begin met kopen, ik niet meer kan stoppen. Een beetje als wanneer je naar de wc gaat na 3 biertjes, daarna blijf je gaan. En ik heb me deze Koningsdag gelukkig ingehouden. Mijn man tikte nog wat vintage Star Wars op de kop. Weliswaar half aangevreten door een hond, maar het was maar 50 cent.

Mijn zoontje had in beide handen een net gekocht oud Happy Meal-speeltje. Toen ik hem vroeg het te zeggen als hij nog iets leuks zag, zei hij: ”Nee mama, ik heb toch genoeg”. Heerlijk ventje.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Andrea dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter