Een bijzonder ayahuascaweekend

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca L

Mijn meest bijzondere ayahuascaweekend ooit

Twee jaar. Twee jaar heeft het geduurd voordat ik eindelijk weer kon komen.
Het ayahuascaweekend. Een van mijn meest magische, helende, zo intens diep gekoesterde, liefdevolste en bijzondere gebeurtenis in mijn leven.

Assisteren

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 12S3Ongeveer zes jaar geleden begon ik met assisteren bij de ayahuascaweekenden van Rini en Norbertho. Rini en Norbertho – oftewel Céu de Amsterdam – omdat ze vanuit de lijn van Baixina van de Braziliaanse Santo Daime kerk werken.

Ik begon er als volassistent, bracht er twee keer Nia, maar evolueerde al snel naar parttime assistant die meehelpt met de op- en afbouw. Dat is fijn, want dan kan ik gewoon mijn ding doen. Tijdens de ceremonie en om het werk heen kan ik de handen uit de mouwen steken, wat ik heerlijk vind. Ik kwam er zeker wel een paar keer per jaar.

De ceremoniën worden ook wel ‘werken’ genoemd omdat het gaat over innerlijk werk te verrichten.

The Nia Technique

Lang geleden was ik Niateacher. Een docent in dans en beweging van holistisch fitness. In de periode dat Céu de Amsterdam nog in onderzoek was hoe de toen nieuwe ceremonie vorm zou gaan krijgen, ben ik uitgenodigd om mijn werk daar eens te doen.

Mijn werk met Nia was een uitnodiging en voordoen hoe je door bepaalde bewegingen en bewustwording van sensaties in het lichaam je spirit ontwaakt. Wakker worden in je lijf. Het ego laten verdwijnen door de dans te worden in het hier en nu. Met bewustzijn aan.

De sleutel is via de kwaliteit van plezier je eigen lichtende vlam ontdekken en zo te connecten met je ware potentieel en de grote kracht achter alles. Zo word je een doorgeefluik voor het universum om door jou heen te werken.

Burn-out

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 12S5En ik ben blij dat ik dat nog heb mogen doen op de mooiste plek en voor de liefste mensen die ik me kan bedenken, want niet lang erna was het einde oefening en kwam ik in een burn-out. Al heb ik pas jaren achteraf begrepen dat dat het was wat er aan de hand was.

Reconnecting

Twee jaar was ik niet geweest hier. En dat is lang. Tussendoor wel kleine werkjes gedaan, maar mijn connectie met deze epische ceremonie of eigenlijk met het wezenlijkste, diepste en liefdevolste deel van mezelf was ver weggezakt.

Ik heb ook een tijd gedacht hier nooit meer terug te keren. Mijn leven nam een andere wending namelijk, oftewel ik werd gewoon ontzettend afgeleid. Of liet me afleiden. Af-leiden… van de weg afleiden… hmmmm?

Het is als je huis schoonhouden. Als je het niet goed onderhoudt, verstoft er een boel.

Thuiskomen in mezelf

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 12S1In het ayahuascaweekend kwam ik weer thuis. Het blijft toch mijn familie. Zo dankbaar ben ik met het weerzien. Er was zelfs iemand waarmee ik in de allereerste ceremonie had gezeten. Zo tof. Die wist nog precies te vertellen wat ik daar toen had gedaan.

En plots herinnerde ik hem… dansend en zo herinnerde ik weer dat stuk van mezelf. Het leek wel of er van elke ceremonie door de jaren heen iemand was vertegenwoordigd waarmee ik had gedronken. En ook nieuwe vrienden kreeg ik erbij. Ieder een stukje spiegel van mezelf. Zo her-innerde ik. Heel waardevol.

Mijn methode

Ik besloot rustig aan de te doen met de glaasjes ayahuasca. Om zo ook de keuze te kunnen hebben te mogen genieten van wat er om me heen gebeurt. Een halve dosis en als de volgende kwam, hield ik die wel twee uur in mijn hand voordat ik het dronk.

De drank is zo krachtig en sensitief dat het door mijn handen heen al werkt. Als een amplifier werkte dat kleine glaasje op de dosis die ik al had in mijn lichaam. Als een levende lichtentiteit van twee delen communiceren ze met elkaar in liefdevolle, grappige anekdotes en inzichten. Mijn lijf was slechts het voertuig wat de Daime verbond.

Daime, ook wel een andere naam voor ayahuasca.

Fellini’s ultimate wish

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 12S4De klarinet blies haar noten door de ruimte samen met de zeepbellen… of heb ik me dat verbeeld? Een gitaar, tokkelinstrumentjes, een djembé en engelen stemmen maakte harmonische geometrische patronen door mij heen.

Een jongen stond met 5 ballen te jugglen en een ander in yogapose op zijn hoofd. Een man zweefde dansend over de vloer. Iemand kreeg een enorm aanstekelijke lachstuip. Er lag andere man op zijn rug op een kleedje op de grond; zijn armen gespreid en een gelukzalige lach van oor tot oor.

Onze lieftallige wonderschone assistente gooide rozenblaadjes over hem heen. De kleuren wit, zacht roze, licht geel met hier en daar een fuchsia accent en alles was gevuld met warm donzig licht.

Dit soort taferelen kom je in de 3d-wereld louter in films van Fellini tegen.
Maar deze scenes kan hij zelfs niet bedenken.

Speachless

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca 12S2Het was… volmaakt. Voor mijn ogen voltrok pure volmaaktheid. De crème de la crème van opperste heavenly, holyness. Intelligentie, humor, liefde, blijdschap… absolute brilliance en magnificence. Er zijn geen woorden die er bij in de buurt komen. Ik voel me herboren.

Misschien is leren schilderen een goed idee…

Wordt vervolgd.

Séu de Amsterdam: www.ayahuasca.nl
Céu dos Ventos: www.santodaime.nl

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Michou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Lampenmaker Levenskunstenares Den Haag - Michou ReulandMichou Reuland, expressionista – Michou is o.a. kenner en ervaringsdeskundige op het gebied van entheogenen. Werkt 1 dag per week bij Herbal Spirit. Haar vrije geest manifesteert zich ook in dans (Blue Belt Nia Teacher & Club), zang én het maken van lichtobjecten en -sculpturen. – Contact: facebook.com/MichouisM-…/

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter