Bruno van den Elshout, kunstenaar

Bruno van den Elshout - fotograaf - portret in online magazine LEUK!070 - Den Haag

Bruno (38) werd geboren in Den Haag in 1979 en woont hier bijna heel zijn leven. Bruno werkt en leeft als kunstenaar en woont samen met zijn vriendin Sanne en hun kinderen Lasse en Elin in de Bomenbuurt.

Wie is Bruno?

Bruno van den Elshout - fotograaf - portret in online magazine LEUK!070 - Den Haag S4Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Ik doe erg mijn best om te doen wat ik kan. Om uit te vinden wat dat is. Om op mijn manier bij te dragen aan een betere wereld. Vooral door wat ik doe zó aan te pakken dat andere mensen er ook zoveel mogelijk plezier aan kunnen beleven.”

Je levensmotto?  “Dat alles waar je ten volle in gelooft, ophoudt onmogelijk te zijn.”

Waar vecht je voor en/of mag niemand aankomen (behalve je naasten)?  “Aan een pakje kauwgom, en dan vooral van de andere kant dan die die ik heb aangebroken.”

Wat is je grootste leerschool?  “Het jaar dat ik door Europa reisde en leerde hoeveel energie het geeft om precies te doen wat je te doen staat. Ook al is dat heel hard werk. En dat verschillende mensen tegenovergestelde meningen kunnen hebben en allebei/allemaal op hun eigelijke manier gelijk.”

Wat raakt je?  “Exploitatie. Waarde-onttrekking. Integriteitsvraagstukken. Strijd.”

Wat was je beste keuze/beslissing?  “De keren dan ik mijn banen heb opgezegd om telkens nieuwe stappen te doen in wat ik zelf graag wilde. Dat steeds opnieuw durven uit te vinden.’

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?  “Slapen. Een treinbaan bouwen. In de trein zitten. Of op het strand.”

Wat doe je als je niet kunt slapen? Of op een regenachtige (brakke) zondag?  “Ideeën opschrijven. Of hoe ik me voel.”

Beste boek of auteur, en waarom?  “Antoine de Saint-Exupéry, de schrijver van o.a. De Kleine Prins. Om wat hij heeft geschreven over pionierschap en avontuur.’

Naar school

Bruno van den Elshout - fotograaf - portret in online magazine LEUK!070 - Den Haag S3“We waren met z’n vijven; ik heb een jongere zus en broer. Ik ging meestal mijn eigen gang. We woonden in de Maarsbergenstraat en later in de Tomatenstraat. Ik ging naar school op De Jonge Wereld, aan het Castricumplein en daarna het Sint-Janscollege aan het Colijnplein (nu Hofstadlyceum).

Mijn studie International Business Studies aan de Haagse Hogeschool heb ik gekozen omdat ik dan een jaar in Frankrijk zou kunnen wonen, en dat was het enige dat ik wist dat ik wilde toen ik van de middelbare school af kwam.

En daarna heb ik nog eens een jaar journalistiek gestudeerd, in deeltijd. Dit omdat ik mijn werk (international account manager) niet zo leuk vond en dan graag iets anders wilde doen dat ik wél leuk vond.”

Aan het werk

“Ik werkte dat jaar (2003) in ’s-Hertogenbosch als international account manager voor een Taiwanese fabrikant van fotoprinters. Ik was verantwoordelijk voor het opzetten van distributienetwerken in Frankrijk, Roemenië, Bulgarije en Finland. Ik had van tevoren gedacht dat ik dan heel veel met mensen over fotografie zou praten, maar het ging altijd alleen over marges en winst die de distributeurs konden maken. Ik reisde wel veel, dat was wel fijn.”

Fotografie

“Ik ben gaan fotograferen toen ik begon met studeren. Met een OV-kaart en de camera van mijn vader op zak, reisde ik het hele land door. Toen om treinen te fotograferen. Later werden dat mensen. Reisfotografie.

Fotografie als beroep

Bruno van den Elshout - fotograaf - portret in online magazine LEUK!070 - Den Haag S1“Toen ik werkte als consultant in samenwerkingen, deelnames en overnames voor een netwerk van internationale telecombedrijven – waarvoor ik ook heel veel reisde, begon het me tegen te staan dat ik aan de ene kant geld verdiende met werk dat ik best leuk vond om dat vervolgens uit te geven aan dingen die ik nog leuker vond.

Het leek me goed die twee systemen samen te voegen. Alleen nog maar doen wat ik het liefste wil, en daarmee verdienen wat er nodig is om dat te kunnen doen. Ik geloof dat dat ook de enige manier is om ergens echt goed in te worden. Er op vertrouwen dat je ervan afhankelijk kunt zijn.”

Fotoprojecten

“In 2011 leverde dat het project Poldermotieven op, waarvoor ik een jaar lang snelwegen in het Nederlands landschap fotografeerde. In 2012 gevolgd door de horizon, en sindsdien is er (nog) geen nieuw fotoproject ontstaan. Wel heb ik twee jaar lang al mijn uitgaande e-mail online gepubliceerd (Groeten uit 2013) en ben ik bijeenkomsten gaan organiseren om te onderzoeken hoe je doelbewust vorm kunt geven aan Wezenlijke Ontmoetingen.

De komende jaren wil ik uitvinden hoe je met een groep mensen in een kunstwerk kunt wonen. Wat er nodig is om een kleine mini-samenleving vorm te geven waar niet alles in het teken staat van winstbejag en zelfbehoud. Buiten in het groen.”

Van school naar praktijk

“Alles dat ik geleerd heb, is me in latere jaren nog goed van pas gekomen. Ook al heb ik heel veel dingen heel anders aangepakt dan ik ze ooit op school heb geleerd en heb ik weinig op met economie en marketing zoals die worden onderwezen. Ik geloof dat waardebepaling op basis van schaarste een bijzonder schadelijke denkfout is.”

De cirkel sluiten

Bruno van den Elshout - fotograaf - portret in online magazine LEUK!070 - Den Haag S2“Ik doe wat ik wil doen. En kan me ook goed herinneren dat ik me ooit voornam dat te gaan doen: alleen nog maar dingen doen die mij leuk en belangrijk lijken, en daarmee kunnen voorzien in alles wat daarvoor nodig is. Die cirkel sluiten, in plaats van geld verdienen met stomme dingen om dan leuke hobbies van te financieren. Waar je op bovendien niet écht onderscheidend goed kan worden als je er niet op vertrouwt ervan afhankelijk te kunnen zijn.”

24-uurs horizonobservatie

“Komende 4 juni organiseer ik voor de 6e keer een 24-uurs horizonobservatie. Dat is ongeveer zo eenvoudig als het klinkt: met een stoeltje naar het strand om daar een heel etmaal te verblijven. Dag en nacht, twee cycli van eb en vloed.

Ik bedacht dat ooit met alchemiste Lie van Schelven, in voorbereiding op de publicatie van New horizons Ik vroeg me af wat mensen zouden gaan beleven als ik ze in de vorm van een boek uitnodigde om heel lang naar de horizon te kijken. Daardoor leek het me een goed idee om dat zelf eerst eens te gaan doen.

De horizon echt beleven. We kwamen er tijdens die eerste keer achter dat lang naar de horizon kijken voelt als een spannend avontuur. Net zoiets als interrail, maar dan op één plek. En alsof je los komt van de tijd. Die 24 uur aan de horizon voelen voor mij telkens als twee weken vakantie. Ik wordt er heel rustig van, en ondanks het lange opblijven niet eens moe.”

Vragen en antwoorden

Waar ben je onwijs trots op?  “Dat en hoe het gelukt is om van New Horizons een kunstwerk-in-boekvorm te maken. En dat ik autonoom en soeverein werk en daarmee in mijn levensonderhoud kan voorzien.”

Wat maakt jou intens gelukkig?  “De vrijheid om te doen wat ik wil. En de gezondheid en het vermogen om dat te doen, en het leven zelf.”

Wat staat er op je verlanglijstje (voor het leven)?  “Zomergasten presenteren in 2020. Een tentoonstelling op de hekken van het Jardin du Luxembourg in Parijs.”

Wat zou je heel erg graag willen?  “Ik zou graag een stuk land kopen of beheren in Zweden, in Frankrijk en hier in Nederland. En daar dan een bijzondere plek van maken om mensen te verwelkomen. Voorbij de waan van de dag. Zonder winstoogmerk, maar wel financieel duurzaam.”

Waarvoor of voor wie wil je het podium?  “Om te interviewen en bijzondere verhalen meer zichtbaarheid te geven.”

Waarmee wil je de wereld of 070 leuker maken?  “Ik wil de wereld leuker maken door te laten zien dat en hoe het anders kan. Dat je ook/zelfs tegenwind kunt gebruiken om vooruit te komen. Persoonlijke ontmoetingen in ere herstellen, zoals ik dat doe door Reis, Kijk en Luister te organiseren. Avonden waarbij ik telkens drie mensen interview over reizen die ze gemaakt hebben of maken. Voor publiek.”

Waarvoor mogen mensen je contacten?  “Om mee te komen strandwandelen. Elke maandagochtend, vertrek om 9u bij de waterpomp aan de Duivelandsestraat, tegenover nummer 77.”

Bruno’s hotspots in 070

Winkel  The Hague Bookstore op het Noordeinde (Den Haag); hele fijne plek om gewoon alleen al te zitten, zonder iets te hoeven. Daar zijn er niet veel van.
Restaurant  Op de hoek van de Scheveningseweg en de Duinstraat: Zo Zoet en Zout. Daar hebben ze altijd hele lekkere soep.
Café  De Huppelthepub in de Oude Molstraat (Den Haag). Daar heb ik Sanne leren kennen en het is er sowieso fijn. Qua muziek, de eigenaren, bezoekers, de bieren en whisky’s.
Strandtent  De Fuut, wegens gaaf ondernemerschap en programmering. En Zuid.
Hier ontbreekt er nog eentje
Nog iets?  Reisboekenwinkel Stanley & Livingstone in de Schoolstraat. Mooie boeken en kaarten verkopen ze daar. Als je er binnenstapt, ben je al op reis.

Meer info over Bruno

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of kom ook 4 juni naar het strand om 24 uur lang de horizon te observeren.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter