Als de maan rond is

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine L

Het is volle maan. En daar zit ik dan ineens. In een kring van vrouwen, rondom een kring van edelstenen. Gedreven door nieuwsgierigheid, zingeving en schrijfdrang begeef ik me op een volle maanceremonie van Ritme van de aarde in Scheveningen.

Mijn voeten zijn stevig in de grond om de energie van de aarde op te nemen. Mijn kruin is gericht naar de hemel om het licht van de maan naar binnen te laten stralen. Mijn ogen zijn vertwijfeld gericht op de cirkel van stenen voor mij. Wat gaat daar zometeen in ’s hemelsnaam gebeuren?

Hot en trending

Dat de maan hot en trending is, lijdt geen twijfel. Volle maanaankondigingen met de daarbij horende vermeende veranderingen in kosmische energie vliegen me om de oren. Ik hoor steeds meer mensen roepen dat ze zich anders voelen tijdens de volle maan, rustelozer vaak, of chagrijnig.

Ja, ook mannen.

Bovendien laten cijfers zien dat vrouwen vaker menstrueren en dat mensen slechter slapen tijdens volle maan.

Ondergeschoven kindje

Hot en trendy misschien, maar persoonlijk staat de maan niet erg hoog op mijn agenda. Als zonvereerder is de maan voor mij een beetje ondergeschoven kindje. Ik vind haar wel mooi en ook echt imposant schitteren in de hemel. Maar om te zeggen dat ik de mystieke, magische moederlijkheid voel, gaat me te ver. Behalve op een incidentele full moon party heb ik me niet vaak in hogere sferen gevoeld door de volle maan. Niet bewust in elk geval. Wel door de zon.

De maan als schaduwkant

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine  13sMaar als yogi geloof ik dat het leven bestaat bij de gratie van tegenstellingen. Leven en dood om maar mee te beginnen. Dag en nacht, man en vrouw, body and mind, zon en maan. Ze zeggen dat de maan de schaduwkant van de ziel vertegenwoordigt. Zou ik wellicht een betere relatie kunnen opbouwen met de maan, en haar omarmen, in een zoveelste poging de tegenstellingen des levens te beteugelen?

Intuïtief met edelstenen

Tot nu toe zie ik vooral vrouwen en edelstenen in deze studio in de Scheveningse haven. De maan is ver te zoeken voor mijn gevoel, ook al lukt het me heus om te visualiseren dat het maanlicht bij mij naar binnen schijnt. Er wordt me verteld dat we zometeen om beurten intuïtief door de cirkel gaan bewegen en ons daarbij laten leiden door de edelstenen en door de vragen van de begeleidster. Mijn hart klopt in mijn keel. Wat ga ik daar zometeen doen dan?

Slechte actrice

Met het grootste gemak wandelen de vrouwen door de cirkel, springen, schoppen, pakken wat edelstenen, tonen zich kwetsbaar en uiten hun diepste gevoelens. Als ik aan de beurt ben ervaar ik mezelf vooral als een slechte actrice in een low budget film, alhoewel ik echt mijn best doe om mystieke krachten te ervaren. Zonder verder uit te weiden over al mijn schaduwkanten die naar boven kwamen, eindig ik dramatisch op mijn knieën. Voorovergebogen over de grootste edelsteen in het midden, symbolisch mijn kern omarmend.

Gevorderde maanvereerders

Best lekker, ik hou wel van een beetje theatraal doen in een licht therapeutische setting. Maar ik denk dat deze maansessie toch voor de meer gevorderde maanvereerder is. Misschien komt het ook door de setting binnenshuis. De maan zelf is verstopt achter een dak en de verlichting komt van kunstlicht.

Een volgende keer ga ik lekker naar duinen en strand om de maan in haar volle glorie te ervaren aan de hemel en haar schitteringen over de zee te bewonderen. Wie weet dringt ze dan wel diep door in mijn kruinchakra en weet ze mijn onderbelichte, duistere kanten te verlichten.

www.ritmevandeaarde.nl

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Nieske dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine NieskeNieske van der Voort, Haagse fladderaar – Als horeca-ondernemer, alleenstaande moeder en bon-vivant is de noodzaak tot het vinden van een balans een levenstaak geworden voor Nieske. Na jaren van yoga-onderricht van diverse makelij gaat ze nu voor Leuk070 op expeditie naar andere manieren in het Haagse om lichaam, hart en geest te integreren.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter