The Crave Festival – 3 juni Zuiderpark 1/2

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 L1

Deze week wordt er in het Zuiderpark druk gebouwd aan een voor Haagse begrippen ‘uniek evenement’. Niet eerder vormde het Zuiderpark het podium voor een dancefestival waar techno en electro centraal staan. Een ‘local’ en ‘self made’ festival, independent, vernieuwend en inspirerend.

The Crave Festival biedt je maar liefst drie podia met ieder een indrukwekkende line-up. En dat is niet alles want de liefhebbers kunnen heel het Pinksterweekend in Den Haag hun hart ophalen, want ook op vrijdag en zondag staat de Haagse dance-scene ook in teken van The Crave.

Wij spraken met Jarrell Drenthem Soesman over hoe het begon, wat we mogen verwachten en de toekomstplannen. Hier deel 1 en gaat over met name het festival. Van de week – als jij je kaartje inmiddels hebt gekocht of gewonnen – gaan we dieper in op The Crave zelf.

Win een kaartje of koop direct je kaartje: Kijk helemaal onderaan!

The Crave in vogelvlucht

Wie of wat is The Crave?

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s4The Crave zelf bestaat uit vier jonge lokale helden met een open, nieuwsgierige én eigenzinnige visie als het om hun passie muziek, dansen en festivals gaat. Joris Hoefnagel, Benjamin Havenaar, Lex Rutjes en Jarrell zijn vormen de harde kern en worden ondersteund door een legio aan vrienden, waaronder Rutger, Jacq, Jorik, Pasquale, Julian en Jelly.

Het ontstaan

The Crave is ontstaan omdat de mannen in het Haagse nachtleven iets misten. Ze startten District 25 en begonnen zelf te organiseren. Het resultaat was een uitverkocht evenement in PIP voorjaar 2014. Van daaruit werd er doorgepakt en organiseerde The Crave veel evenementen door heel Den Haag met The Crave Fest in 2014 als eerste mijlpaal. Daarna werden de feesten en de namen steeds groter.

Onder District 25 hingen in het begin meerdere concepten. The Crave bleek het meest succesvol en kreeg uiteindelijk hun volle aandacht. Na een flinke tegenslag in december 2015 maakten ze pas op de plaats en zorgden voor een heldere toekomstvisie en -strategie. Verbreding van techno en een breder spectrum binnen de elektronische muziek vormen hierin de rode draad.

The Crave Fest van zomer 2016 was de comeback; een mijlpaal. Dit festival kreeg de vorm en het karakter die ze altijd al voor ogen hadden en waar ze nu op voortborduren.

The Crave Festival 2017

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s3Jarrell:  “We hebben dit jaar gekozen voor het Zuiderpark met net als vorig jaar drie podia. Op het hoofdpodium techno, het podium daarnaast elektonische muziek in de breedste zin, daar gaan we van wereldmuziek, naar house, naar techno. Op het derde podium focussen we ons dit jaar op electro.”

Onderaan vind je meer over deze unieke en waanzige line up, maar waarom mag je dit festival absoluut niet missen?

Iedere artiest gekozen met een reden

“We hebben die artiesten waarvan wij vinden: die zijn vernieuwend, die zijn uniek, die zijn excentriek. Artiesten die iets brengen waarvan wij denken: ‘Yes, this is it! Hier worden we blij van.’. We willen toch een festival zijn voor liefhebbers en bezoekers die wat dieper in de muziek zitten en dit wel kunnen waarderen.”

Muziek en ambiance

“De muziekkeuze is wel één van de dingen die ons anders maakt en daarnaast hebben we gewoon een beeld van hoe je een festival neer kan zetten. Dat is niet per se het meest gebruikelijke beeld; wij gaan niet voor de lasers en de overdreven show… wij richten juist meer op sfeer en ambiance en op het onderbewuste. Wij willen dat je als bezoeker niet wordt afgeleid door alle toeters en bellen eromheen, maar in de muziek kan opgaan. Dat is waar het uiteindelijk bij ons omdraait.”

De leukste plekjes van het Zuiderpark

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s6“Net als vorig jaar op de Bink36 hebben we met dit festival gekeken naar de sterke punten van de locatie. Hoe kun je dat gebruiken en vertalen naar het concept; of juist andersom? Op zo’n manier kan het elkaar enorm versterken. Wij zijn in het Zuiderpark gaan kijken naar de plekken waar evenementen gegeven kunnen worden.

Je doet hetzelfde, maar het eindproduct is volledig anders.

De grote velden pasten niet bij ons. In tegenstelling tot Parkpop – waar 10 keer zoveel mensen komen – hebben wij geen mega-podia, maar gaan we vooral voor de intimiteit. Iedereen pakt zo’n festival anders aan, en dat is juist zo mooi aan de festivals. Je doet hetzelfde, maar het eindproduct is volledig anders.

We hebben mooie plekjes uigekozen; de hoekjes waar je kunt recreëren; de plekjes aan het water. Plekjes die het festival zo vorm geven dat wij denken: ‘zó is het nice en zo halen we het beste uit de locatie!’.”

Hele weekend feest

The Crave wil een meerdaags festival worden en maken hier dit jaar een start mee. “We gaan op de vrijdag ervoor een openingsconcert in het Paard doen. Daar willen we in de vooravond een soort van luisterervaring neerzetten. Zaterdag het festival met zaterdagnacht – net als vorig jaar – in de PIP de afterparty. Op zondag een closingshow op het strand bij Indigo.”

Electro-geschiedenis van Den Haag

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s5Het derde podium is een bijzonder podium en staat dit jaar in teken van electro van Haagse bodem. Hiermee brengt The Crave een stukje Haagse geschiedenis naar het heden.

West Coast Sound of Holland

“In Den Haag maakte men in jaren ’80-’90 veel muziek die heel belangrijk is geweest voor waar elektronische muziek nu is. In die jaren had je de krakersscene hier (hint van de redactie: De Blauw Aanslag) en van daaruit is het legendarische label Bunker Records ontstaan – samen met andere labels zoals Viewlexx en Murder Capital. Deze labels zijn uitgegroeid tot toonaangevende labels met artiesten als I-F, Unit Moebius, DJ TLR en Legowelt. Ook uit Rotterdam kwam een grote groep met namen als Alden Tyrell en Gerd. Deze sound werd later de West Coast Sound of Holland genoemd.”

Tegenhanger Underground Resistance uit Detroit

“De sound was dé Europese tegenhanger van Underground Resistance uit Detroit. Onder hen de grondleggers van de techno als Jeff Mills, Robert Wood en Juan Atkins. Zij waren daar bezig en de West Coast Sound of Holland hier. Die geschiedenis is er altijd al geweest. Den Haag wordt vaak gezien als popstad, maar eigenlijk hebben we net zo’n groot aandeel in de elektronische muziek en dan met name electro.”

Introductie bij nieuwe generatie

“Mensen die in die muziek zitten zijn hiervan op de hoogte, maar veel mensen weten dat niet. Wij willen deze sound aan de nieuwe generatie presenteren en dat het grote publiek zich meer bewust wordt van de grote/rijke electro-geschiedenis die Den Haag heeft. Dát is gewoon iets heel bijzonders.”

Wie, wat, waar…

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s3Er zijn drie podia. Techno op de mainstage. Een podium met elektronische muziek als wereldmuziek, house en techno en op het derde podium electro met een revival van de eerder genoemde Westcoast Sound of Holland.

The mainstage – techno

Secundu, Van Anh, Martrixxman en Daniel Avery • James Ruskin • Oscar Mulero • Karenn – Blawan en Pariah

“Een podium dat ook op Awakenings of Dekmantel had kunnen staan qua allure. Qua artiesten is het techno van de bovenste plank; dj’s en producers die er op dit moment volgens ons toe doen. Matrixxman uit Amerika staat bijvoorbeeld als tweede gepland. Hoeven we niet te doen, maar geeft wel aan hoe serieus we zijn. Over de hele linie van het festival zijn we verbreed, maar bezoekers van het eerste uur komen hier meer dan ooit aan hun trekken!

We gaan het industriële van de Bink36 terugbrengen. Het gevoel dat je daar krijgt moet overweldigend zijn. Veel rook en licht wat je desoriënteert en de zeecontainers komen terug.

Onze eigen residences Secunda en Van Anh openen, gevolgd Martrixxman en we verwachten dat zij de juiste start voor het feest gaan geven. Dan Daniel Avery; een artiest die onwijs goede releases heeft op dit moment. Hij brengt een toffe unieke sound waarin je gewoon helemaal kan verdwalen.

James Ruskin is een oude rot in het vak, draait en produceert al sinds 1990 en heeft al 25 jaar zijn label Blueprint Records. Hij is bepalend geweest voor onze visie van toen op techno. We hebben Ruskin al een keer geboekt en heeft ons toen echt meegetrokken in een hele andere muziek.

Dan Oscar Mulero, ook een oude vedette. Mulero komt uit Spanje en is daar één van de grondleggers. Hij komt met kaalgestripte techno. Perfect voor de latere uurtjes.”

Karenn – dat zijn Blawan en Pariah en sluiten af. Die gasten nemen een hele shipload aan gear mee; allemaal machines. Ze maken live ter plekke die muziek, draaien geen platen of cd’s en hun act is elke keer weer anders. Je weet ook niet wat je kan verwachten. Dat maakt het extra spannend.

Karenn is een hele unieke act en staat ook maar twee keer deze zomer in Nederland. Waarvan dus één keer bij ons in Den Haag!”

Podium nummer twee – District25 x Kornuit

JEANS • twice upon a time • Call Super • Tom Trago • Makam • Mind Against

“Op het tweede podium gaan we van wereldmuziek, naar house en techno als afsluiter. Aantrekkelijk voor een breder publiek waar je fijn kunt dansen.

In het begin tropische muziek door JEANS en twice upon a time; Haagse gasten die ook bij ons bookingskantoor zitten.
Daarna gaat Call Super draaien uit Londen. Een onwijs muzikaal genie die alle kanten op kan gaan, van wereldmuziek naar house en techno.
Vervolgens Tom Trago – een bekende speler uit Amsterdam. Housemuziek, maar onwijs fijn. Goed als het zonnetje schijnt in de middag, dan is dat gewoon onwijs lekker om op te dansen.
Dan gaan we naar Makam – ook van Haagse bodem –, maar operatief in Amsterdam. Hij gaat de brug slaan van house naar techno.

Als laatste komt Mind Against van het label Afterlife. Twee Italiaanse broers die op dit moment ook veel klaarspelen. Een hele diepe technosound, weer een andere sound dan op de mainstage dat toch echt rauwer is. Dit is heel diep en een fijne afsluiter.”

Podium nummer drie (PIP x Creme Organization)

Orque Electronique • Legowelt • Lake Haze • Unit Moebius

“Het derde podium is dus waar we samen met PIP en het label Crème Organization we de West Coast Sound of Holland presenteren. Hier grijpen we terug naar die Haagse geschiedenis en komen de oude vedettes langs. Tevens wordt dit podium de hele dag in breed gestreamd door Intergalactic FM, het radiostation van I-F.

Orque Electronique en Legowelt live. Lake Haze uit Portugal en de eerder genoemde Unit Moebius. Unit Moebius is een groep en komt draaien in de allereerste formatie. Unit Moebius is door de jaren heen vaak van samenstelling gewisseld, maar voor het eerst in jaren komen ze weer in de allereerste samenstelling samen. Dat is een heel uniek ding.”

Voor in de agenda

Vrijdag 2 juni – 20:00 uur  Opening Night @ Paard, Den Haag
Zaterdag 3 juni – 12:00 uur  The Crave Festival 2017 @ Zuiderpark, Den Haag
Zaterdag 3 juni – 24:00 uur  Afterparty @ PIP, Den Haag
Zondag 4 juni – 21:00 uur  Closing Night @ Beachclub Indigo, Scheveningen

Nóg geen kaartjes?

We vragen ons af hoe dat kan, maar verloten er twee zie de post op onze Facebookpagina.

Je kunt natuurlijk ook je toegang tot dit festival veiligstellen door direct je ticket te kopen via [deze link].

Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van The Crave.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter