Een huis met karakter

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Vroeger wilde ik altijd in een modern huis van witte baksteen wonen, als ik later groot was. Opgroeiend in een Delfts rijtjeshuis uit 1910 met (enkel)glas-in-lood, zonder centrale verwarming en met een spinnenschuurtje in de tuin, kon ik me niet voorstellen dat mensen later wild zouden zijn van zo’n karaktervolle woning.

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 14s1En toch zie ik dat mijn vrienden die nu aan de koophuizen gaan, het liefst kiezen voor zo’n opknappertje. Waarop ik natuurlijk als wandelend reclamebord voor mijn vaders antiekwinkel begin te leuren met originele deurklinken en trekbellen.

Originele details

Waar iedereen in de jaren ’70 nog alles wat authentiek was uit z’n nieuwe aanwinst weg sloopte of wegwerkte, willen we nu én-én. De charme van originele details, maar wel met de afwerking en het comfort van nu. En dan het liefste jaren ’20 en ’30, zoals de woningen hier bij ons in het Bezuidenhout, Voorburg of oud-Rijswijk.

Oud, oud, Den Haag

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 14s2Veel van het huidige chique ‘oude’ Den Haag is gebouwd in de jaren 1860–1900, herkenbaar aan de vele etages en de witte accenten in de roodbakstenen gevel. In het Staten- en Regentessekwartier, Belgisch Park en de Archipelbuurt vind je nog veel van deze statige Haagse woningen. Mijn eerste woning hier was in het Zeehelden, voordat het daar hip was. In de Van Galenstraat waren wij de enige met een uitstekende erker op de eerste etage met Jugendstil glas-in-loodramen.

Antieke bouwmaterialen

Maar wat gaat er schuil achter de stijlvolle voordeur? Het liefst zien we nog de granitovloeren of wel marmer en oude tegels in het tochtportaal. Die termen vliegen je op Funda dan ook om de oren. Gespecialiseerde bouwmaterialenleveranciers kunnen jouw woonkamer en-suite weer voorzien van separatiedeuren en het gipsen pleisterwerk weer de sierrand geven die onder de schrootjes vandaan kwam.

Geen nep-oud a.u.b.

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 14s4Voor de doe-het-zelvers blijft het meestal bij een lik verf, stucwerk en natuurlijk de (half)open keuken doorbreken. De originele vaste kasten gaan eruit en de schouw wordt dicht gemaakt. Maar lieve mensen… koop dan alsjeblieft geen kranen met een ‘antiek-look’ met koud en warm in nep-emaillen knopjes. Of deurklinken met modern kunststof als bakelieten greep. Laat nieuw ook nieuw zijn en oud oud.

Blikvanger

Een origineel toilet met zo’n mooie hoge stortbak? Voor een paar tientjes vind je een oude porseleinen ketting met ‘trekken’ er op – geheid een hit bij je gasten! Maar ook oude blauw-wit of wit-zwarte huisnummerplaten zijn nog verkrijgbaar. Een laag granito aanrecht valt 20 cm te verhogen. Oke, je Quooker kun je er niet in kwijt, maar er gaat niets boven een oude kraan die uit de muur komt toch? Juist die vintage details kunnen blikvangers worden als je de rest helemaal strak opknapt.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Andrea dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter