The Crave Festival – 3 juni Zuiderpark 2/2

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 L2

Nog twee dagen en het Zuiderpark staat in het teken van The Crave Festival waar techno en electro centraal staan. Een ‘local’ en ‘self made’ festival, independent, vernieuwend en inspirerend.

Je vind er maar liefst drie podia met ieder een indrukwekkende line-up. En dat is niet alles want de liefhebbers kunnen heel het Pinksterweekend in Den Haag hun hart ophalen, want ook morgen (vrijdag) en zondag staat de Haagse dance-scene in teken van The Crave.

Wij spraken met Jarrell Drenthem Soesman over hoe het begon, wat we mogen verwachten van het festival (deel 1) en over de toekomstplannen voor The Crave en de rol van Den Haag.

Win een kaartje of koop direct je kaartje: Kijk helemaal onderaan!

Wat maakt The Crave anders?

Meer dan techno

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s2“In het begin waren we echt op techno gefocust en sinds 2016 zijn we ons gaan verbreden. Die verbreding zetten we steeds meer door omdat we eigenlijk vinden dat… hmm… ja, goede muziek is gewoon goede muziek, daar valt niet over te twisten. Maakt niet uit welk genre dat is.

Op deze manier hoeven we ons niet steeds te beperken en in hokjes te denken, maar kunnen we daarbuiten denken. Dat is nu het proces waar we in zitten en dat wordt ook steeds breder gedragen.”

Eigen manier van doen

“Ik denk dat wij hier in Den Haag op dit moment één van de weinige organisaties zijn die zo’n project als het festival aanpakken en dat maakt ons denk ik ook wel anders. Kijk veel mensen zeggen het en veel mensen klagen, maar als je wilt dat iets verandert moet je dat toch echt zelf gaan doen. En dat is zo’n beetje de mentaliteit waarmee wij organiseren.”

Grote community

“Daarnaast hebben we een hele grote community van mensen die graag onze feesten bezoeken om ons heen opgebouwd, en dat merk je. Een vriend van mij zei laatst: “ik kan alleen naar The Crave gaan; ik weet dat er altijd andere vrienden zijn en dat is bij geen enkel ander feest”.

Het is begonnen als kleine vriendengroep en die vriendengroep wordt steeds groter en groter. En nu zijn er dus mensen die alleen naar The Crave gaan, maar daar wel 50 mensen kennen en dat merk je gewoon aan de vibe op de evenementen zelf.”

Inspiratiebronnen

Persoonlijk

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s7“We zijn elkaars grote inspiratiebron. We doen steeds grotere projecten en daar komt steeds meer risico bij kijken, en ook meer tegenslag. Soms kan je er doorheen zitten, en als ik naar mijzelf kijk dan zijn het toch die gasten die ervoor zorgen dat je weer doorgaat en denkt hier doen we het voor. Elke dag samen op kantoor, daarmee bouw je toch een band op, maar dat is natuurlijk meer en persoonlijk ding.”

Andere organisaties

“Als je kijkt naar Nederlandse organisaties, dan zijn er wel organisaties die het goed doen. Dan zeg ik – als ik namen moet noemen – Dekmantel met stip op 1… da’s toch wel de internationale vaandeldrager. Verder vind ik Drift Festival heel vet en Draaimolen Festival vind ik… nice! Dat zijn de festivals die het doen voor de muziek, voor de passie en niet vanuit commercie. Dát zijn de festivals die mij inspireren.”

Marcel Dettmann en Den Haag

“Ook Marcel Dettmann en een lijst aan artiesten inspireren ons, maar Dettmann is wel heel verscheidend. Hij draait techno, maar kan alle kanten op gaan en dat is wel wat ik heel interessant aan hem vind.

Wat anders dat ons inspireert is Den Haag; want dat is uiteindelijk waar we het voor doen. Zoals ik al zei…. want je had hier niets en je had zeker geen groot festival als wij nu met The Crave willen en mogen neerzetten.”

Toekomstplannen

Grootste uitdaging?

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s9“Het festival klaarspelen, en te zorgen dat alles in goede banen verloopt, dat die trein vol is… hopelijk verkopen we uit. Maar daar ziet het wel naar uit, dus daar gaan we gewoon voor: 4.500 man in Zuiderpark! Yes!”

The Crave Festival 2017

“We geven nu 15 feesten per jaar, iedere maand hebben we iets staan. Voor grote evenementen streven we ernaar om er vier per jaar neer te zetten. Het festival is dit jaar verhuisd van augustus naar juni, wat ruimte geeft voor misschien nog een evenement.”

Ambitie met het festival

“We willen eigenlijk een meerdaags festival worden. Dat The Crave zo goed als een week de hele stad over gaat nemen. Zaterdag en zondag het festival zoals het nu is. Maar daaromheen willen we ook nog een heel programma neerzetten. Zelfs een educatief programma interessant voor producers.

Op die manier willen we met ons evenement een nog grote voetdruk zetten op de stad. Dit jaar maken we hier een start mee. We blijven vanaf nu dan ook in het Pinksterweekend zodat mensen op maandag lekker uit kunnen slapen.”

Internationaal

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s10“Internationaal?… tuurlijk! Maar niet nu, dat is niet reëel. Maar over tien jaar, wie weet waar we dan zitten?

Zou wel leuk zijn als we dan in Mexico iets mogen doen. Zeker. Als de mogelijkheid zich aandient gaan we zeker nationaal, maar we moeten eerst hier onze naam vestigen.”

Niet voor het geld

Willen jullie de boel op den duur verkopen aan bijvoorbeeld een rijke Amerikaan?  “Dat vind ik een moeilijke vraag, want we doen het niet voor het geld. Ik kan het me wel voorstellen wanneer je op ouder wordt en deze levensstijl niet meer vol kunt houden, maar in principe nee.

We gaan nu niet organiseren om het later te verkopen, nee, we organiseren het om iets toe te voegen aan de stad. Daarom organiseren we het.”

De rol van Den Haag

Band met Den Haag

“We woonden allemaal hier, hier liggen mijn roots, ik wil hier blijven en hier bouwen aan de stad en het stadsklimaat verbeteren.”

Groei en vertrouwen

“Er zijn heel veel dingen geweest in Den Haag, maar die groei heeft nooit echt doorgezet. Het ging altijd op en neer hier. Er is een opleving en daarna is het dan weer minder.

Ik vind ook wel dat we een tijd hebben gehad waar veel niet mocht, maar momenteel ontstaat er een klimaat waarin meer mogelijk is. Zeker nog niet alles, maar dat is een proces. Het kan ook niet van niets naar alles. Men moet vertrouwen opbouwen en dat gebeurt nu.”

Bruisende scene

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s1“Waar het in Den Haag aan ontbreekt is vooral ook een bruisende scene. Je hebt wel een scene, maar dat is heel kleine, een niche-je. Je merkt nu dat er steeds meer initiatieven en steeds meer mensen uit verschillende hoeken zijn die ook dat doel nastreven.

Sinds de komst van PIP is die groei er wel en is de PIP een vaste waarde in het Haagse nachtleven geworden. Dat is ook de plek waar de mensen van de academie komen en zich vrij voelen, de plek waar jongeren en muziekliefhebbers naartoe gaan om naar muziek te luisteren. Waar het dus wel creatief is en het dus wel om de muziek gaat. Heel anders dan de horeca-mentaliteit op andere plekken in de binnenstad.

En natuurlijk het unieke Noorderstrand met onder andere de Whoosah die iedere zomer weer opleeft.”

Infrastructuur voor electronische muziek

“Gezamenlijk moet je die electronische muziek pushen. Want dat heb je nodig: een infrastructuur om zo’n scene te starten. Je moet het zien als een puzzel en elk stukje draagt bij aan het geheel. Je merkt dat het steeds meer aan het broeien is, steeds meer mensen zien ook dat er meer zijn en inspireren en motiveren elkaar.

Die infrastuctuur bestaat uit clubs, festivals, organisatoren, dj’s, producers, platenzaken, plekken waar mensen kunnen samenkomen zoals een café of bar die op deze doelgroep gericht is, maar ook de podia, de strandtenten, de creatievelingen, alle mensen die ook maar op wat voor manier iets willen bijdragen, mensen die willen, je ziet nu dat dat steeds meer gebeurt.”

Functie als katalysator

The Crave Festival 3 juni 2017 - Online magazine Den Haag - LEUK!070 s8“Wij proberen dan ook met The Crave Festival als katalysator te fungeren. Dus zoveel mogelijk mensen betrekken, want wij kunnen dit ook niet alleen. Wij hebben iedereen nodig om, samen die electronische muziek pushen om van dit project een succes te maken. We zijn blij dat er ook veel mensen zijn die ons hierin steunen.

Je ziet nu dat ook de gemeente wil, er zijn zelfs moties ingediend door de SP over de dance… en dat zijn positieve signalen!”

Focus op wat komen gaat

“Samen aan die infrastructuur bouwen vind ik ook heel belangrijk. Dat negatieve sentiment dat is geweest, we moeten ons nu gaan focussen op wat gaat komen. En dat is veel leukere invalshoek dan alleen maar zeiken over toen.

Tuurlijk deed dat toen pijn en had het gevolgen, maar er komt steeds meer! En dit is denk ik wel het begin van hopelijk een nieuwe periode in de Haagse electronische muziekscene.”

Voor in de agenda

Vrijdag 2 juni – 20:00 uur  Opening Night @ Paard, Den Haag
Zaterdag 3 juni – 12:00 uur  The Crave Festival 2017 @ Zuiderpark, Den Haag
Zaterdag 3 juni – 24:00 uur  Afterparty @ PIP, Den Haag
Zondag 4 juni – 21:00 uur  Closing Night @ Beachclub Indigo, Scheveningen

Nóg geen kaartjes?

Serieus??? Maar verloten er twee zie de post op onze Facebookpagina.

Je kunt natuurlijk ook je toegang tot dit festival veiligstellen door direct je ticket te kopen via [deze link].

Blijf op de hoogte via de Facebookpagina van The Crave.

Naar deel 1.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter