Binnen zweten of lekker buiten?

Yoga Den Haag column blog Sanne Mooijman LEUK!070 L

In mijn zoektocht naar yoga-ervaringen heb ik deze maand twee heel verschillende vormen geprobeerd. Eerst een Bikram yogales en vervolgens een yogales in de natuur.

Zweten… wat is dat?

Het klinkt gek, maar ik wilde Bikram-yoga vooral uitproberen omdat ik benieuwd was of ik zou gaan zweten. Ik zweet namelijk niet, of nou ja.. misschien een klein beetje, af en toe. Bijvoorbeeld met hardlopen: ik krijg een hoofd als een tomaat, dat zeker! Maar niks klotsende oksels of stralen die over mijn rug lopen. Je zou heel soms een paar druppeltjes op mijn bovenlip kunnen traceren, maar dat is het dan ook.

Bikram vs Hot yoga

Het viel mij op dat Bikram-yogascholen schaars zijn in deze omgeving. Den Haag heeft er maar één. Er zijn wel een aantal locaties waar Hot yoga wordt gegeven. Het verschil tussen deze twee zit hem in een aantal dingen.

Bij Bikram worden in 90 minuten, 26 houdingen aangenomen en deze elk twee keer. Dit alles in een temperatuur van veertig graden en een hoge luchtvochtigheid.

Bij Hotyoga variëren de poses per les. De lessen duren meestal 60 minuten en de temperatuur ligt tussen de 30 en 40 graden.

Adem in, adem uit

Yoga Den Haag column blog Sanne Mooijman LEUK!070 online magazine Den Haag 14s1Ik volgde een les op het Prins Hendrikplein. Ik moest een aantal vragen beantwoorden met betrekking tot lichamelijke klachten en yoga-ervaring. Het is denk ik belangrijk om enigszins yoga-ervaring te hebben en een basisconditie.

En dan is het alsnog wennen om intensief te bewegen in de warmte! Naar je lichaam luisteren is altijd goed, maar in dit geval een must. Het belangrijkste is je ademhaling, door je te focussen op je ademhaling kan je de warmte aan.

Als een meditatie

Ik betrad de ruimte in bikinitopje en korte broek en legde mijn mat en handdoek achterin de zaal, zoals mij werd geadviseerd door de instructrice. Ze deed de poses niet voor, maar begeleidde ons alleen met haar stem. Nieuwelingen worden geadviseerd om achterin te staan zodat je kan kijken naar de geoefende (lees: die hard Bikram yoga-fanaten 😉 ) yogi’s.

Doordat je elke les dezelfde houdingen herhaalt in dezelfde volgorde, werkt de workout als een meditatie. Ik geloof zeker dat dat waar is. Er hing een rustige, meditatieve sfeer en iedereen was super geconcentreerd.

Aanrader!

En dan nu antwoord op de vraag of ik heb gezweet: Ja! Niet overdreven, maar genoeg om me daarna heerlijk opgeruimd te voelen zoals na een saunabezoek.

Ik wil deze fijne yogales graag nog eens herhalen.

Meer info: bikramnl.com

Lente frisse yoga-blend onder de zon

Yoga Den Haag column blog Sanne Mooijman LEUK!070 online magazine Den Haag 14s2Na de warmte binnen wilde ik graag de frisse lucht opzoeken. Ik had geluk, want mijn zusje Simone is pas begonnen met het geven van yogalessen bij Landgoed Ockenburg. Heerlijk in de buitenlucht, zon op je gezicht, wind door je haren en grassprietjes die kriebelen aan je tenen.

Elke zaterdagochtend om 11:00 uur geeft ze een les die bestaat uit meerdere vormen van yoga. Ze gebruikt invloeden van Hatha, Vinyasa en restorative yoga. Deze laatste lijkt op Yin yoga, maar waar je in de Yin ook werkt met fysieke weerstand, zoals rek in een oefening opzoeken, is het doel van restorative yoga om volledig te ontspannen.

Terwijl ik daar lag op mijn rug met mijn ogen dicht, op de eerste zonnige zaterdag van deze lente, overviel mij een gevoel van dankbaarheid. Dankbaar dat ik daar zomaar getrakteerd werd op een zangconcert van een stel vogels. Dat ik de eerste voorzichtige zonnestralen op mijn gezicht voelde. En dat ik aanwezig kon zijn bij deze heerlijke les in een gezond lichaam!

Meer info: therapieenyoga.nl

Volgende keer

Voor mijn volgende column ga ik kijken wat Leidschendam mij te bieden heeft!

Namasté,
Sanne

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Sanne dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Yoga Den Haag column blog Sanne Mooijman LEUK!070Sanne Mooijman, moeder en zoekende yogi – Naast werken, genieten van haar kinderen en een uitgebreid sociaal leven, is zij nieuwsgierig naar wat verschillende vormen van yoga haar te bieden hebben. Ze gaat op zoek in de regio naar mooie, fijne yogaplekken met een goede sfeer.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Patty Stahlecker

Met aandacht je column gelezen! Héél interessant; de Bikram yogales, zowel als de yoga in de natuur.

Laat een reactie achter