The Future of Nostalgia

Mike Eelkema Lukewarm Ocean column blog muziek Leuk!070 L

Je hoort en leest overal dat men vindt dat gitaarmuziek achtergebleven is; het steeds verder verdwijnt in het zwembad van muziek. Waar elektronische muziek en hip hop meer zijn komen bovendrijven en nu degene zijn die op de opblaaskrokodillen aan het oppervlak zitten. Juist die krokodillen zijn vermenigvuldigd en het zwembad is overspoeld en opgegaan in de aangrenzende oceaan.

Neusgaten net aan het oppervlak

Al die stijlen hebben altijd in het moeras met de neusgaten net aan het oppervlak gelegen, wachtend op het moment om toe te slaan. Hap!! Paniek, we hebben tijd nodig om ermee om te kunnen gaan.

Nieuwe natuurkundige formule

Het is dus niet zo dat gitaren achterblijven. Nee, het tegenovergestelde juist. Elektronische muziek en hip hop zijn eindelijk gepromoveerd naar het kampioenenbal en de stadions zitten vol.

Dit geeft juist een mooie kracht aan de zogenoemde traditionele gitaarbandjes. Er is weer noodzaak. Er kan en moeten weer risico’s genomen worden. Proberen en op je bek gaan, is belangrijker dan ooit. En misschien wel het belangrijkste: andere wegen bewandelen en samenwerken. Creëer die nieuwe natuurkundige formule.

Ctrl+c of appeltje+c

Mike Eelkema Column muziek rock pop Den Haag LEUK!070 Lukewarm Ocean 14sBezig zijn om je eigen ruimte te creëren en te bezetten is een goed ding. Vergeet alleen de ander niet. Bands hebben de drang zich altijd onderdeel willen te maken van een ‘scene’. Eenmaal jezelf daartoe te hebben gemanoeuvreerd, vindt je jezelf op een plek waar niet meer uit te wringen is. Gefeliciteerd, je hoort erbij en dit is wat je gaat doen. Wees niet die ctrl+c of appeltje+c-combinatie.

Niet forceren

Je reactie kan je nu verspreiden en opdringen binnen seconden, maar wat betreft muziek mag je dat nooit forceren. Dit klinkt misschien algemeen en vaag, maar dit kan het misschien verhelderen.

Van pallet tot schilderij

Net zoals een schilderpallet, begint het maken van een song – of nog beter een album – ver voordat iemand een noot hoort. Eerst hamster je alles en iedereen. Dat kamertje in je hersenen wordt langzaam opgeruimd en ingedeeld: de melodieën, lyrics, inspiratie, de illustraties, de beelden, de geluidkeuze, het gevoel en de lijst kan nog veel langer. Maar zo krijg je het idee dat een band of act meer is dan alleen dat ene liedje.

Het is net als het maken van een schilderij en het duurt soms vier maanden om alles in te vullen. Dat is ongeveer hoe het gaat en voelt. Daarom klinkt soms een deel wat je voor het eerst hoort totaal gestoord, maar ga je dichter naar het canvas toe dan zie en ruik je soms veel meer en begrijp je het. Durf het te absorberen. Gooi er iets anders tegenaan en als het niet goed is, verander het en stop er iets anders voor terug.

Die ene herinnering

We zien vaak alleen het eindproduct van een creatie, maar het verhaal ernaartoe is de echte waarde. Het nummer is de herinnering die voor altijd blijft bestaan, de band, persoon of identiteit moet daarna opzoek naar meer… anders blijft het bij die ene herinnering.

Het gaat gewoon door

We werden in Den Haag vroeger als voorloper gezien en de laatste jaren is er veelal alleen maar geklaag dat er niets gebeurt hier, maar er komt juist heel veel op je af.

Kijk naar de PIP waar een wereld van underground zit. Op 3 juni was het Crave Festival (dit keer in het Zuiderpark) waar diverse muziekstijlen samenkwamen. Bevrijdingsfestival dat dit jaar een eigen Haags podium had waar bandjes elkaar supporten. En natuurlijk (misschien wel) het snelst groeiende en meest diverse festival dat we als Den Haag hebben gekregen: Sniester! (eind mei).

We lopen nog steeds voorop!

De termen rock, pop of rock ’n roll hebben al jaren niet meer de definitie van wat het was. Hier in Den Haag laten we zien dat het allemaal rock ’n roll is net zoals 50 jaar geleden. We lopen nog steeds voorop.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Mike dat dan weten door zijn column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Mike Eelkema Columnist Muziek Leuk!070 lukewarm oceanMike is sportdocent en zanger/gitarist van de Haagse band Lukewarm Ocean. Muziek stroomt door zijn aderen en hij geniet net zo veel van concerten en live gigs als van de optredens met de band. Op Leuk!070 schrijft hij hoe muziek leeft in 070. Website: www.lukewarmocean.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter