De overgang, the struggle is real!

Revelina Tokromo column op Leuk!070 L

Toen 3 jaar geleden mijn baarmoeder eruit was gewipt, werd mij verteld door mijn arts dat ik meteen in de overgang zou komen. |
“Ehhh… overwatte?”
“Ja, opvliegers, stemmingswisselingen, weg nachtrust en aankomen. Van die zaken.”
“Hoe bedoelt u aankomen? Van A naar B komen?”
“Nee, in gewicht”

Toen bleef ik stil.

“Oh, o.k.. Nog meer bijverschijnselen van de overgang waar ik rekening mee moet houden?”, vroeg ik aan de arts.
“Dat verschilt per vrouw”, antwoordde hij.

‘Nou lekker dan’, dacht ik. Baarmoeder pleite en kreeg ik er lichamelijke perikelen voor terug. Slechtste deal ever.

Vlieg op!

Na 3 jaar in de overgang te zijn, kan ik de opvliegers niet meer tellen. In de winter heb ik zin om naar buiten te rennen om vervolgens in mijn nakie een sneeuwengel te maken – ook al ligt er geen sneeuw.

Op kantoor doe ik gerust iets uit. Leuk tijdens een meeting. Maar daar weten ze het allemaal. Zo niet bij deze.

Een grijs katoenen shirt aantrekken is een no go. De zweetplekken zitten er binnen no time in. Ben blij dat mijn favoriete kleur zwart is.

Dag nacht!

En dan mijn zogenaamde nachtrust. Nou, die is dus ook pleite! Het lijkt alsof ik voor het slapen gaan een literfles energiedrank heb weg zitten tanken. Plafonddienst staren 3.0.

’s Ochtends zit ik erbij als een halfgare bamihap met wallen tot aan mijn Javaanse platvoeten. Gelukkig ben ik energiek van mezelf en kom ik de dag wel door.

Kort door de vocht

Als ik kritisch in de spiegel naar mijn lichaam denk ik ‘mwah’. Weet niet, maar óóit was er sprake van een taille. Zie ik het goed en zie ik iets wat op extra gewicht lijkt als ik op die weegschaal sta? Hoe kan dat nou!? Ik heb gister niet eens zoveel gegeten! Ik troost mij met het feit dat vocht vasthouden ook een bijverschijnsel is van de overgang. *grijnst*

Haar op mijn tanden

Van stemmingswisselingen heb ik niet zoveel last. Ik snauw af en toe. Ach als dat het is? Het schijnt dat vrouwen ook ineens haargroei krijgen op onwaarschijnlijke plekken.
Waar dan? Bij de wasmand? Zijkant van mijn wattenstaafje? Op mijn tanden? Onder mijn voeten? Hmm, ik hou het in de smiezen.

Voetsie

Ik zag foto’s voorbijschieten op Google van opgezwollen voeten van vrouwen in de overgang. Bij de olifanten af! Tot nu blijven mijn voetjes binnen pindaproporties. Klein en schattig. Poezelig bijna.
Tijdens mijn zwangerschap heb ik gezien hoe mijn voeten kunnen opzwellen. Enige schoeisel dat ik toen paste, waren mijn Havaianas.

Driftolifantje

Ik ga het meemaken. Zodra je een klein zwetend Javaans kamerolifantje in skinny jeans met Havaianas al tierend en/of jankend in de Spuistraat ziet, weet je genoeg. Ik zie de Facebooktags wel verschijnen op mijn telefoon. Tenminste als ik hem bij mij heb. Geheugenverlies is namelijk ook een bijverschijnsel.

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Revelina dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Revelina Tokromo, columnist, acteur, blog, online magazine Den Haag LEUK!070Revelina Tokromo, columniste en comédienne – Revelina is een energieke en vrolijke alleenstaande mama van dochtertje Isis. Schrijven en lachen zijn haar grootste hobby’s. Met haar verhalen neemt zij jou mee in haar wereld met als hoofdrolspeler ‘never a dull moment’. – Contact: Mijn-gedichtenbundel-en-columns op Facebook

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter