Leuker plassen door afgestofte kunst

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken L3

Als je een deur intrapt heb je daarna geen deur meer, maar ben je wel binnen. Dat is een consequentie die je kunt overwegen. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor sleutels. Zodat je niet steeds dezelfde deur hoeft te repareren, of in te trappen. Maar ik begrijp ook wel dat de tactiek van het forceren op zich een snel resultaat geeft.

Steeds meer aan

Steeds vaker krijg ik de indruk dat het best goed gaat met de Haagse kunstsector. Bijvoorbeeld, toen ik het Haags Kunstenplan bekeek en zag dat er 14 nieuwe instellingen bij komen. Of toen ik op een opening begreep dat er steeds meer kunstenaars van buiten Den Haag naar de stad trekken. Of bij het zien komen van nog weer nieuwe initiatieven om alle bestaande initiatieven samen te laten werken.

Handjes in de lucht voor samenwerken

Maar ik heb ook iets opgemerkt waar ik over na heb zitten denken. Een aantal jaar geleden schoot iedereen de paniek in toen er gesneden werd in de kunstsubsidies. Mijn Facebookvrienden hadden zwarte buttons op hun profielfoto’s en de kranten en talkshows stroomden vol met waardevolle, betekenis gevende artikelen en rubrieken.

Een shotje

De betekenis van kunst was afgestoft en de verdediging stond op scherp. Om eerlijk te zijn, voor een buitenstaander moet het eruit hebben gezien alsof een gehele sector wakker werd uit een diepe slaap. Er is gesparteld. Er is koffie gedronken. Er is verdwenen en terug naar bed gegaan. Maar ik hoop toch dat het shotje paniek nog wat na blijft gonzen.

Mondjesmaatmensjes

Al is het voor de extra pit van zelfverzekerdheid. Het is niet makkelijk om publiek te verzamelen. Mensen worden maar mondjesmaat enthousiast. Er is heel veel te kiezen. Er zijn maar twee weekenddagen. En  oh zo vaak wordt er voor een veilige optie gekozen. Niet te ingewikkeld.

Maar!

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken 14sLos van dat ik onwijs benieuwd ben naar hoe goed het dan gaat met de Haagse kunstsector, ben ik nog niet helemaal overtuigd dat de stad kunst ook echt ademt. En op zich is er een optie voor een goed begin. Namelijk:

We hebben in de afgelopen weken ondervonden hoe gaaf een muurschildering op de plee kan zijn. Ha, dat komt ineens uit de lucht vallen. Maar nadat AHF-Member Guus Timmerman speciaal voor Sniester Festival twee katten schilderde in de toiletten van Paardcafé, raad ik dat elke horeca aan. Het is serieus leuker plassen.

De muurschildering is de hele zomer te bekijken. Dus mocht je bij het Paardcafé zijn,  vergeet niet heel veel biertjes te drinken zodat je ook extra veel moet plassen.

Vond jij deze column ook leuk? Laat Marilou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs – Alvast bedankt!

Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter