Going Dutch

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstreken L

Je zit in een Haagse bar met een vriend of vriendin van je. Je lult erop los, je lacht, ondertussen nip je van een Haags bakkie of alcoholisch drankje. Een, twee, drie of zóveel totdat je debiel brabbelt en je ogen half open zijn. Aan het einde staat de rekening op tafel, je gebruikt de rekenmachine-app op jouw telefoon om jouw deel uit te rekenen.

Op de cent na reken je het uit. Hierna paas je de rekening aan je maat, die hetzelfde doet. Netjes betalen jullie braaf jullie deel. Typisch iets Nederlands en er is hiervoor een toepasselijke naam bedacht: Going Dutch.

Engelse uitdrukking

In een ander jasje gestopt, maar wel met dezelfde betekenis, noem je dit ook: Dutch date, Doing Dutch en Dutch treat. Elke persoon betaalt zijn eigen bestellingen of elke persoon betaalt het totaalbedrag gedeeld door het aantal personen. Dat er een Engelse uitdrukking over deze specifieke Nederlandse handelswijze bestaat, dat zegt íets. Maar soms kunnen jouw Nederlandse trekjes in het buitenland de das omdoen. Zoals bij een date.

Going Dutch in het buitenland

Ze kijkt hem aan, haar Bambi-ogen twinkelen als ze praat, ze lacht lieft naar hem, haar bruine manen dansen om haar gezicht en misschien zijn het de Spaanse woorden die zijn hart extra hard doen kloppen. Hij nodigt haar uit voor een bakkie.

Slurpend aan één bakje koffie, babbelen ze erop los, met veel gelach en groter wordende pupillen door de groeiende liefde. Ze beginnen elkaar steeds leuker te vinden. Hij heeft een oogje op haar. Zij heeft een oogje op hem. De koffiedate is een succes. Totdat de rekening op tafel komt.

Grote Bambi-ogen

De Nederlander tovert 2.000 Colombiaanse pesos (omgerekend 60 eurocent) uit zijn broekzak en legt de bijdrage van zijn koffie op tafel en kijkt haar aan met een blik of zij haar bakkie gaat betalen. De Colombiaanse werpt een blik op hem met grote Bambi-ogen vol van verbazing.
Ze is beduusd, geshockeerd en denkt vol onbegrip: “Als hij me leuk vindt, waarom betaalt hij mijn ene koffie dan niet?”

Een waargebeurd verhaal, afgespeeld in Colombia met een Nederlandse backpacker en een Colombiaanse jongedame. Dutch date werd een regelrechte flop. Daarna hebben ze elkaar nooit meer gezien.

Delen en gastvrij zijn

In Colombia, maar zo ook in de andere Latijns-Amerika landen en het Mediterraanse gebied heeft men niet veel, maar deelt men graag wat te drinken of een maaltijd voor de gezelligheid met familie, vrienden en soms zelfs met wildvreemden. Tijdens een date betaalt de man. Delen en gastvrij zijn, is een vorm van cultuur daar.

In Nederland gebeurt dat niet zo snel. Wat als we meer afstand nemen van het berekenen van je eigen deel om alleen je eigen kosten te betalen?

Zou het niet mooier zijn dat de één de gehele rekening betaalt en de volgende keer de ander de rekening voor zich neemt? Een goede balans hierin, is dan wel cruciaal. Wat denk jij?

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Doris dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Doris Furcic reis blog column LEUK!070 online magazine Den Haag en omstrekenDoris Furcic, soloreiziger en schrijfgek – Doris reisde in 2012 voor het eerst door Zuid-Amerika en vond daar haar passie voor schrijven terug. Sindsdien is ze ontpopt tot een avontuurlijke soloreiziger en naast tekstschrijver is ze storyteller, socialmedia-/SEO-specialist. – Website: dorisfurcic.nl en Instagram: @dorisfurcic 

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter