Fietstocht door mijn stadje ‘Helemaal goud!’

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag L

De Gouden Fietsen van Cycle and the City (CatC); ze zijn al bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Den Haag. Ik had er al over gelezen via LEUK!070, vrienden heb ik er over horen praten en sindsdien kom ik ze overal tegen! Bij het Vredespaleis, bij Haagse Harry, op het Noordeinde, in …

Je kunt gewoon niet om deze toppers heen!

Westland meets Den Haag

Sylvester en Fleur wilde hun vrienden op een originele manier bedanken voor al het klussen in hun nieuwe huis. De Westlandse vrienden van Sylvester hadden niet zo veel met Den Haag en hij wilde ze laten zien hoe prachtig 070 is. Samen besloten ze een fietstocht te organiseren langs de pareltjes van Den Haag. Dit werd zo leuk ontvangen en de vrienden verspreidden het woord. Zo werden Sylvester en Fleur steeds vaker via via benaderd. Een eenmalige fietstocht werd opeens drie fietstochten per week!

Gouden fietsen

Sylvester en Fleur besloten zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en kochten tien fietsen, die ze vervolgens goud lieten spuiten; dit met een knipoog naar de Haagse Gouden Koets en een Westlandse uitdrukking. Ondertussen zijn ze trotse eigenaren van dertig gouden fietsen, op z’n Westlands gezegd; “Helemaal Goud!”.

De zon schijnt altijd in Den Haag

Ik werd zo nieuwsgierig naar deze fietstocht, dat ik besloot om gewoon eens mee te gaan. Op een zonnige dag mocht ik aanhaken bij een gezellige vriendengroep van vier koppels uit Hoorn. Wat bleek; één koppel heeft naast de ouders van Sylvester gewoond – via via dus! Na de introductie van Sylvester stappen we op de fiets.

Stadswapen van Den Haag

Onderweg stoppen we meerdere malen en vertelt Sylvester ons over Den Haag. We stoppen even naast de Grote Kerk, waar op de top een gouden ooievaar pronkt.

Weten jullie eigenlijk waar de ooievaar vandaan komt?

Ambachtslieden brachten vroeger de handel op gang middels markten, zoals op de Dagelijkse Groenmarkt, de Grote Markt en de Vismarkt (nu genaamd Visbanken). Aan het einde van de dag hing hier een vislucht en waren er veel visresten te vinden. De ooievaar kwam hier voor zijn dagelijkse portie vis op af.

Men besloot de ooievaars te kortwieken zodat ze in de buurt zouden blijven en zo konden ze de markt schoonhouden. Tevens verondersteld men vroeger dat de ooievaar geluk bracht. Toen er een stadswapen gekozen moest worden, werd het de ooievaar met een stuk paling in z’n bek!

Haags Icoon

Boven de tramtunnel pronkt het nieuwe standbeeld van Haagse Harry, een echt begrip voor Den Haag. Het bleek dat hij altijd liep te zeikûh op de tramtunnel, vandaar dat hij daar zijn ereplekje heeft gekregen. Ik moet lachen als ik zie dat Haagse Harry achter zijn rug zijn middelvinger op steekt. Wat een figuur!

Verborgen Parels

Is het jullie weleens opgevallen dat Den Haag tal van verborgen parels heeft? Het Spaanse Hof bijvoorbeeld; verscholen achter twee grote deuren. Je fietst er zo voorbij als je het niet weet!

Bij een ander pareltje is een kapel in de Oude Molstraat. Hier werd door een broeder écht speciaal voor ons open gedaan. We liepen twee trappen op en ineens stonden we midden in het centrum van Den Haag in een mooie kapel met prachtige glas in lood ramen waardoor het zonlicht binnenkomt!

Haagse Horeca

Met een fietstocht door Den Haag mag de horeca natuurlijk niet overgeslagen worden. Onderweg stopten we meerdere malen om lokale lekkernijen en drankjes te proeven. Tijdens de proeverijtjes komen er nog meer verhalen en Haagse anekdotes op tafel. Sylvester weet ze allemaal met een grote glimlach en een echt Haags accent te vertellen!

Niks gelogen

Op de website vertellen Sylvester en Fleur dat ze je meenemen langs de verborgen parels van Den Haag. En serieus; daar is geen woord van gelogen! Als toerist in mijn eigen stad heb ik al veel dingen gezien en gedaan, maar ze lieten mij steeds plekken waar ik het bestaan niet van wist! Meer ga ik er niet over vertellen, anders is de tour voor jullie ook geen verrassing meer!

Aan alles komt een einde

De tour is bijna ten einde en we gaan naar het malste straatje van Den Haag. Per toeval komen we ook nog even langs mijn huisje en laat ik met trots ‘mijn’ hofje zien aan mijn nieuwe vrienden uit Hoorn.

Verrassend

Ik heb een heerlijke middag gehad en ben zo positief verrast! Van te voren heb ik even gekeken hoe lang de tour zou zijn. Vier-en-een-half-uur! Woow… dat klinkt best lang! Maar de tijd ging zo snel en ik wist niet dat we onderweg zo vaak zouden stoppen voor een hapje en een drankje! Ik vond het echt een unieke tour en een leuke manier om weer eens met een andere blik naar Den Haag te kijken.

Sylvester, een Hagenaar/Hagenees (zelf zegt hij er precies tussenin te zitten!) is zo enthousiast en boordevol passie over zijn stad, dat ik elk verhaal weer aan zijn lippen hing! Wat ik ook zo leuk vond om te horen: zodra hij aan komt fietsen en hij de Grote Kerk ziet, krijgt hij nog steeds na al die jaren een magisch gevoel. Hij is zo trots op zijn stad en op CatC. Daarnaast is Sylvester bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tour.

Wil je een keer je ouders/vrienden of familie kennis laten maken met jouw Den Haag? Dan kan ik je deze tour zeker aanraden! 4,5 uur boordevol leuke informatie, bijzondere plekjes en leuke horeca!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Daisy dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag mmDaisy Mostert, stewardess en toerist – Daisy is stewardess en reist veel voor haar werk. Ze hangt graag de toerist uit, niet alleen tijdens haar werk maar ook in haar 070. Aan de hand van haar bucketlist wil ze alles in Den Haag een keer gedaan hebben en deelt dit hier met jullie. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter