Dais op museumtocht!

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag L

Na mijn vlieg- en bungee-avonturen werd het even tijd om met beide beentjes op de grond te blijven staan.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 15S2-1En het is Mondriaan! Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat Den Haag sinds begin dit jaar is omgetoverd in een ware Mondriaan-collectie. Overal waar ik kijk zie ik de rode, blauwe en gele vlakken opduiken. Op gebouwen, gevels, in etalages en zelfs in restaurants zie ik Mondriaan terug.

Nu de zon mij toch niet naar het strand lonkt, vond ik het hoog tijd worden om eens de wereld van Mondriaan in te duiken. De man die 100 jaar geleden medeoprichter van ‘De Stijl’ was.

Even in het kort

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 15S2-4Piet Mondriaan werd geboren in 1872 in Amersfoort. Zijn vader was directeur en tekenleraar op een school en zo kreeg de kleine Mondriaan tekenen met de paplepel ingegoten.

Nadat Mondriaan op 20-jarige leeftijd een studiebeurs ontving van Koningin Emma, verhuisde hij naar Amsterdam. Daar begon hij aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en verhuisde later naar Parijs, London en New York.
Tijdens zijn carrière maakte Mondriaan een artistieke ontwikkeling door. Dankzij zijn nieuwsgierigheid bleef hij constant vernieuwend bezig.

Samen met een aantal andere kunstenaars richtte hij ‘De Stijl’ op; een kunstbeweging met als gemeenschappelijk doel een moderne kunstvorm. Samen creëerden zij nieuwe kunst die vrijheid, innovatie en vrolijkheid ademt. Net wat de wereld nodig had in tijden van de Eerste Wereld oorlog!

De ontdekking van Mondriaan

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 15S2-3In het Gemeentemuseum vind je meer dan driehonderd werken van Mondriaan die je meenemen langs het pad van zijn carrière. Van landschappen, polders en felgekleurde molens naar geometrische kunstwerken. Allemaal met de primaire kleuren die we van Mondriaan gewend zijn. Het is de grootste Mondriaancollectie ter wereld!

Naast zijn schilderijen vind je in het Gemeentemuseum ook (liefdes)brieven, schetsen, films en meubels die je meenemen naar het leven van Mondriaan. Ook vind je hier zijn allerlaatste, onafgemaakte schilderij: Victory BoogieWoogie.
Hij heeft er twee jaar aan gewerkt, maar heeft het helaas nooit afgekregen. Desalniettemin, een onwijs vrolijk schilderij en een typische Mondriaan!

Maar er is meer…

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 15S2-2Het Gemeentemuseum is groot en veelzijdig! Iets wat ik echt niet had verwacht, maar je zou er zo een hele dag kunnen rondkijken en in kunnen verdwalen (en ik kan het weten, want ik was verdwaald!). Er zijn verschillende tentoonstellingen, dus voor ieder wat wils!

Op dit moment hebben ze naast de verschillende Mondriaantentoonstellingen onder andere ‘Rumoer in de stad’, ‘Het Wonder van Delfts Blauw’ en ‘Porselein met Karakter’.

Voor de nieuwsgierige kids hebben ze de Wonderkamers, waarbij je met een tablet langs de verschillende kamers loopt en een stoer spel speelt! Natuurlijk mag een horecagelegenheid (inclusief lokaal Schevenings bier) en de museumshop (mét Mondriaan TonyChocolony) niet ontbreken!

En wil je nóg meer Mondriaan zien? Van 18 juli t/m 3 september vind je de expositie ‘The Hague goes Mondriaan’ in de Atrium City Hall.

Zoals jullie lezen, is er ook op cultureel vlak ook in de zomer genoeg te doen in Den Haag. Gelukkig is de bucketlist nog lang niet helemaal afgestreept en ga ik fijn verder met mijn toeristische acties!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Daisy dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag mmDaisy Mostert, stewardess en toerist – Daisy is stewardess en reist veel voor haar werk. Ze hangt graag de toerist uit, niet alleen tijdens haar werk maar ook in haar 070. Aan de hand van haar bucketlist wil ze alles in Den Haag een keer gedaan hebben en deelt dit hier met jullie. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter