JUMP freerun maakt wereldse sprongen

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine L

Moet je je voorstellen: je kijkt naar een Nederlandse serie of commercial en ziet een waanzinnige val of sprong, niet raar als je dan naar een stuntman getraind in Den Haag kijkt!

Jawel, hier in Den Haag hebben we de beste school voor freerunning van Nederland, misschien wel van heel Europa. Want uit heel Europa komen freerunners naar 070 om te jammen en te trainen.

We zijn in gesprek met Mark van Swieten, de man achter JUMP freerun… dé Haagse school voor freerunning .

Fotocredits
De foto’s hebben we te danken aan Pedro Salgado Photography.

*Voor het bekijken van video’s klik je hier.

Wie is Mark?

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine s1Voor Mark met freerunning begon was hij al topsporter. Mark turnde al op jonge leeftijd en ging naar het CIOS (opleiding tot o.a. sportdocent). In die tijd raakte Mark gefascineerd tot de meer ‘urban’ en vrije varianten van het sporten en dook er helemaal in.

Na zijn opleiding ging Mark voor Defensie werken waar hij begon als Marinier en vervolgens de Marechaussee. Hierna werkte hij als docent bij de Politie Den Haag. Een mooie combinatie van wat hij in de korte tijd ervoor allemaal geleerd had. Inmiddels is Mark fulltime professioneel freerunner en sportief ondernemer. Hij is tevens oprichter en voorzitter van de organisatie JUMP freerun en reist de hele wereld over om zowel als coach als als atleet deel te nemen aan internationale freerunjams, -workshops en -evenementen.

De start van JUMP freerun

Toen Mark werd gevraagd om bij gymnastiekvereniging Die Haghe in een zaal van het Segbroek College pubers los te krijgen, veranderde deze les al snel in een freerunles. De kinderen waren enthousiast, maar door het zware programma bleven er maar 5 van de 15 over. Daarentegen kwamen er wel steeds meer bij en stond Mark al snel voor een groep van 50 sporters. Dit was het begin van JUMP freerun en JUMP Academy.

“Met JUMP Academy bieden we trainingen, lessen en workshops, aan beginners tot gevorderden, jong en oud. We hebben diverse leeftijdsklasses. Vanaf 7 jaar, de middelbareschoolleeftijd en 16-plus. De oudste leerling is 52. Naast de trainingen in onze hallen verzorgen we lessen op scholen, voor welzijnsorganisaties en buurthuizen doen we bijzondere trajecten en zogeheten probleem-doelgroepen.”

Trainers opleiden

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine x3Naarmate het aantal deelnemers en dus de groepen groeiden, rees de vraag naar meer trainers. “Freerunning is een vrij nieuwe sport en dus ben ik zelf de beste en meest enthousiaste leerlingen tot trainer gaan opleiden.”

Inmiddels heeft Mark een complete opleiding geschreven met drie niveaus: niveau 1 is een introductiescholing, niveau 2 is voor assistent trainer en 3 voor trainer of coach. De opleiding is in 2013 erkend door de KNGU en JUMP traint mensen niet alleen uit Nederland, maar ook van ver erbuiten.

“Hiermee wordt de kwaliteit van de coaches aanzienlijk verbetert en zowel de sportspecifieke kennis als hun eigen vaardigheid opgeschroefd.”

Van gymzaal tot freerunhal

In 2011 werd de turnhal aan de Groen van Prinsterenlaan geopend en verhuisde JUMP daarheen. In die tijd maakte Mark gebruik van bestaande gym- en turnapparaten en maakte er een soort circuit van, maar na iedere les moest alles keer op keer weer worden opgeruimd. Toen JUMP op de Guntersteinweg een eigen plek kreeg, kon alles een vaste plek krijgen en werden er nieuwe zelfgemaakte obstakels aan bestaande toegevoegd. Obstakels die zich konden meten met de obstakels die je buiten aantreft. Obstakels die juist dé uitdaging zijn voor een freerunner.

Najaar 2014 trok JUMP freerun richting de Zuidlarenstraat waar ze in de voormalige gymzaal van het Simon Stevin College een compleet ingerichte en uitdagende trainingsruimte hebben gerealiseerd.

In januari 2015 werden de deuren officieel geopend door de Haagse wethouder van Sport. Vanwege de grote vraag en het toenemend aantal beoefenaars werd er krap een jaar later, (begin 2016) uitgebreid met de opening van een tweede locatie aan de Zuidwoldestraat 40. Deze twee locaties staan nu gezamenlijk bekend als de JUMP Academy.

Obstakelproducent

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine s2De obstakels die JUMP zelf maakte, werden steeds professioneler. “Vanaf het moment dat we het materiaal voor onszelf produceerden, kwam er ook een vraag van trampolinehallen, gymverenigingen, scholen en andere sportaanbieders. Je kunt hierbij denken aan blokken, valbakken (foampits), muren (boulderwanden) en buizenconstructies.

Nu worden ze door een professionele meubelmaker gemaakt, maar nog steeds met de hand en alles voldoet natuurlijk aan extreem hoge kwaliteitseisen. We verkopen en verhuren het materiaal via internet, geven advies en hebben inmiddels ook een paar specifieke hallen ingericht.”

4 the Love of Movement

Vanaf 2012 organiseert JUMP freerun twee keer per jaar ‘4 the Love of Movement’, het grootste freerunning event ter wereld. “Mensen van over de hele wereld komen naar Den Haag voor drie dagen voor de clinics en jams; mensen komen bijvoorbeeld uit Australië, Japan en Amerika.

’s Zomers huren we de hal van de Uithof en ’s winters de Hellashal aan de Laan van Poot (Den Haag). Die bouwen we dan tijdelijk om tot freerunninghal inclusief metershoge stapelbedden.”

Markt toont mij een video* waarop je niet alleen mensen de waanzinnigste capriolen uit ziet halen, maar ze ook samen ziet eten en hun slaapzak uit ziet rollen op ieder plekje waar maar te slapen valt. Er straalt een heerlijke energie vanaf dat ik betreur dat ik geen freerunner ben.

“Het is het grootste meest bekende freerun-event wereldwijd, mensen verblijven drie dagen in de hal waar ze zoveel mogelijk tijd met hun sport bezig zijn.”

NK freerunning en kampioenen

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine s4Sinds 2016 zijn er Nederlandse kampioenschappen (NK) freerunning. Op het moment dat wij Mark spreken is hij met zijn team druk met onderhandelingen met de gemeente om de NK freerunning naar Den Haag te halen. “Vorig jaar werd dit event tijdens de Urban Sports Week in Amsterdam gehouden, nu moet het naar Den Haag”, vindt Mark en het is ze gelukt!

Op 3 en 4 juni werd tijdens The Hague Pro Freestyle de NK freerunning in het The Hague Beach Stadium op het strand van Scheveningen gehouden.

Grote kans dat freerunners van het JUMP freerun team in de finale eindigen want JUMP heeft al diverse kampioenen voortgebracht, niet alleen op het NK maar ook op internationale kampioenschappen.

Een ervaren internationale jury kiest de beste freerunner die zich een jaar lang Nederlands ‘Style’ Kampioen Freerunning mag noemen.
Een mooie manier om de jeugd in beweging te krijgen.

Stuntmannen

JUMP freerun werkt nauw samen met Stuntteam Hammy De Beukelaer; het meeste bekende stuntteam van de Benelux. JUMP wordt gevraagd voor series, films en zelfs buitenlandse producties en leveren mensen die kunnen vallen, springen of andere freerunning gerelateerde stunts.

Recent hebben zo meegewerkt aan de film Dunkirk met Christopher Nolan.

Next Generation

Jump Freerun artikel Den Haag LEUK!070 online magazine s5JUMP Academie geeft aan een selectie leerlingen tussen de 9 en 15 jaar – Next Generation – extra trainingen. Dit voorjaar waren zij een week in Barcelona voor een C&A-commercial en ze zijn dit seizoen te zien bij het Tv programma: Holland’s Got Talent.*

*Voor het bekijken van de video’s klik je hier.

Trainen bij JUMP

De JUMP Academy is te bezoeken tijdens de vaste trainingen, open gym-sessies en evenementen maar is ook te huur voor scholen, organisaties en verenigingen die eens willen trainen in een speciaal voor freerunning ontworpen zaal.

Open Gym elke zaterdag!

Een vrije training voor zowel leden als niet-leden die het parkour willen uitproberen en/of de eigen freerunning skills willen testen.

15:00 – 17:00 uur @ Zuid57, Zuidlarenstraat 57, Den Haag
17:00 – 19:00 uur @ Ninja Academy, Zuidwoldestraat 40, Den Haag

Meer info bij Kevin: ​06 – 18 70 30 65

*Voor het bekijken van de video’s klik je hier.

Vind jij dit bericht ook leuk?  Laat ons dat dan weten door dit artikel te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Wil jij ook iets leuks onder de aandacht brengen?   Wij zijn altijd op zoek naar de leukste tips en verhalen. Stuur een mail naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen. Naast de eindredactie verzorgt zij onder andere LEUK!nieuws.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter