Een Koninklijke ervaring

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag L

Den Haag wordt de Hofstad van Nederland genoemd en natuurlijk niet zonder reden. Allereerst omdat onze koning en koningin met hun drie dochters in Wassenaar wonen en werken in Paleis Noordeinde in het centrum van Den Haag, tenminste de koning en koningin dan.

Tevens vind je in Den Haag natuurlijk het Binnenhof waar elk jaar in de Ridderzaal de troonrede wordt voorgelezen en ook het Koninklijk Staldepartement waar elke vorm van transport gecoördineerd wordt.

Zomer in Den Haag

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 16M3 7Tijdens de zomermaanden worden zowel Paleis Noordeinde als de Koninklijke Stallen opengesteld voor publiek. Uit ervaring weet ik dat het extreem moeilijk is om aan kaartjes te komen, ze gaan nog sneller over de toonbank dan de kaartjes voor Tomorrowland. Ik ben daarom ook extra blij dat het me dit jaar wel gelukt is om aan een kaartje te komen!

Stel je voor..

… je bent op citytrip in het buitenland en je bezoekt een paleis of kasteel. Je laat je meeslepen door de rijke geschiedenis en kijkt je ogen uit naar al het pracht en praal dat je er ziet. Ik kan daar altijd zo van genieten!

Maar dan…

…mag je Paleis Noordeinde van binnen bekijken! Het werkpaleis van onze koning Willem-Alexander en koningin Maxima, het huis van prinses Beatrix als zij niet in Drakensteyn is, de plek waar Juliana en Wilhelmina geboren zijn. Dat is zo’n unieke beleving. In je eigen favoriete stadje van je eigen land en je eigen koningshuis. Zo bijzonder!

Zomer-openstelling

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 16M3 4Tijdens de openstelling zijn er trotse medewerkers die allemaal voor je klaarstaan om je iets te vertellen over het paleis en de verschillende ruimtes. De Puttikamer (waar het wekelijkse secretarisoverleg plaatsvindt), de antichambres, de grote balzaal, de galerijzaal en natuurlijk de balkonkamer niet te vergeten. Allemaal mogen ze bekeken worden en ik keek mijn ogen uit!

Terwijl ik door het raam staar naar het balkon, denk ik aan de balkonscène. Stiekem droom ik even weg… “Hoe zou het zijn om een dag Koningin te zijn? …”

Geheimpjes van het paleis

Schijnbaar zijn er overal in het paleis ‘geheimpjes’ te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld in het stucwerk van de galerijzaal twee kinderkopjes verwerkt. Als je goed kijkt, zie je ze. De stukadoor vond het grappig om de hoofdjes van zijn eigen kindjes na te maken in het plafond van deze kamer!

Ook bijzonder; de linkervleugel van het paleis heeft zes ramen, de rechtervleugel zeven. Waarom? Omdat ze vroeger eerst de weg aanlegde en daarna pas de gebouwen. De weg liep schuin, dus daarom is de ene vleugel langer dan de ander.

Koninklijk Staldepartement

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag 16M3 5Aan de Hogewal vind je de Koninklijke Stallen. Ik dacht altijd dat hier alleen de (dertig!) paarden en de rijtuigen te vinden waren, maar dat is lang niet het enige.
Onder het Koninklijk Staldepartement valt alles wat met transport te maken heeft. In Den Haag vind je de garage met de hofauto’s, de koninklijke bus, de koetsen en Bureau Luchtvaartzaken. Hier zijn ze verantwoordelijk voor de organisatie van lijnvluchten, maar ook voor de vluchten met het regeringsvliegtuig tot aan de inzet van vliegtuigen en helikopers van de Koninklijke Luchtmacht. Nooit geweten en als stewardess ben ik ervan onder de indruk.

Net als Maxima..

Mijn koninklijke ervaring is bijna compleet. Het enige wat ontbreekt? Een ritje in een Gouden Koets! Vanaf zaterdag 5 augustus t/m 16 september (de zaterdag voor Prinsjesdag) kun je met dank aan Stichting Stadskoetsiers een rit maken door het centrum van Den Haag. Met een koetsier en palfrenier in prachtig kostuum voel je even net als Maxima. Niet vergeten te wuiven naar iedereen die je tegenkomt!

Prinsjesdag

Met Prinsjesdag in het vooruitzicht (derde dinsdag van september, de 19e) kun je nog meer uit je Koninklijke ervaring in Den Haag halen. Via het VVV kantoor zijn er kaarten voor de tribune te bemachtigen, waarbij je de rijtour van de Glazen Koets over het Lange Voorhout van dichtbij kan bewonderen! Deze kans mag je natuurlijk niet missen!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Daisy dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Bucketlist!070 column Daisy Mostert LEUK!070 online magazine Den Haag mmDaisy Mostert, stewardess en toerist – Daisy is stewardess en reist veel voor haar werk. Ze hangt graag de toerist uit, niet alleen tijdens haar werk maar ook in haar 070. Aan de hand van haar bucketlist wil ze alles in Den Haag een keer gedaan hebben en deelt dit hier met jullie. – Website: n.v.t.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter