Mijn tijd, energie en enthousiasme inruilen voor status en een hoekkantoor

Zoals velen van ons heb ik een deel van mijn leven de bedrijfsdroom nagestreefd. Je kent het spul – meer geld, meer verantwoordelijkheid, pakkende functie, meer complimenten.

Maar onderweg gebeurde er iets interessants. Bij elke nieuwe loonstijging verdiende er altijd wel iemand meer. Elke verandering van functie werd snel verouderd. Meer verantwoordelijkheid kwam vaak met veel meer hoofdpijn en vaak meer politiek (iets waarvoor ik een lage tolerantie heb). Vooruitgang voelde nooit lang als vooruitgang. Ik had altijd het gevoel dat ik tegen een glazen plafond aanliep.

Ik merkte deze gevoelens op en wilde ze begrijpen, dus volgde enige persoonlijke reflectie en introspectie. Ik realiseerde me dat ik me zo voelde omdat ik dingen nastreefde waarvan ik dacht dat ik ze moest achtervolgen in plaats van dingen die ik echt wilde najagen. Een eenvoudig maar krachtig onderscheid.

De zakelijke sleur, drukte en ‘netwerken naar de top’ is een goed ingeburgerd pad, maar het is ook het pad van iemand anders. Het paste nooit echt bij mij, en hoe dieper ik in een bedrijfsmachine probeerde mezelf in te bedden, hoe meer ik besefte dat ik op zoek was naar iets anders. Meer dan dat, ik had iets anders nodig. Dit model zou altijd slecht bij me passen.

Bredere lessen

Hoewel mijn voorbeeld inhoudt dat ik een bedrijf van één wordt, om de manier te ondersteunen waarop ik mijn leven wil leiden, is dat misschien het tegenovergestelde van waar je bent en wat je nodig hebt.

Uw transacties kunnen worden afgestemd op het vinden van een zakelijke baan waarbij u een salaris en pensioen krijgt en iemand anders het werk vindt. Dat is prima, uw transacties moeten transacties zijn die u bereid bent te doen.

Wat ik bepleit is dat we ons bewust zijn van de transacties die we in het leven doen. Dat we ons bewust zijn van waar we onze energie, tijd en inspanningen aan besteden. In wezen bewust van waar we onszelf uitgeven.

Dit is een krachtig prisma waarmee we alles wat we doen objectief kunnen bekijken.