Net als overgewicht, kan een groot aantal gezondheidsproblemen die mannen en vrouwen met mager vet treffen, inclusief een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Het kostte me jaren om te begrijpen dat ik, hoewel ik mager was, niet gezond was. Sindsdien ben ik opzettelijke en systemische stappen gaan ondernemen om mijn gezondheid weer op de rails te krijgen.

Nu we allemaal aan huis gebonden zijn, zou het maar al te gemakkelijk zijn om ons over te geven aan slechte eetgewoonten, en het is begrijpelijk en oké als we zo nu en dan uitgeven. Maar dit zou een goed moment kunnen zijn om nieuwe gewoonten te ontwikkelen die onze algehele gezondheid kunnen verbeteren – wat cruciaal is voor het behoud van een gezond immuunsysteem.

Als je klaar bent om van mager vet naar fit te gaan, moet je het volgende in gedachten houden:

1. Weet dat het tijd kost.
Het probleem met mager vet zijn is dat het veel moeite kost om je lichaamssamenstelling te veranderen, veel meer dan vaak voor anderen. Ik kan de gedefinieerde spieren van mijn man zien na een week trainen en gezond eten. Voor mij en anderen die mager vet zijn, kan het lijken alsof je lichaam gewoon hetzelfde blijft. U zult zich echter ongetwijfeld beter gaan voelen, zelfs als u de resultaten niet kunt zien.

Goed eten en sporten biedt een hele reeks voordelen, van beter slapen tot meer energie. Ik voelde me beter binnen een week, hoewel ik ongeveer twee maanden geen fysieke resultaten zag. Wees niet bang. Blijf consistent en volg het plan. Er gebeuren goede dingen.

2. Vergeet de schaal.
Veel mannen en vrouwen zijn geobsedeerd door het nummer op de schaal. De waarheid is dat de weegschaal je niet kan vertellen of het watergewicht, vet of spieren meet. In feite kan de schaal ronduit misleidend zijn voor magere dikke mensen. U denkt misschien dat u uw ongezonde gewoonten niet hoeft te veranderen omdat u een normaal of zelfs laag gewicht heeft.

Zodra u zich begint te concentreren op beter eten en regelmatig traint, wordt u op sommige gebieden waarschijnlijk slanker, maar op andere gebieden gespierder en groter. Hoe dan ook, u bent op weg om gezonder te worden.

3. Focus op vijf of zes kleine maaltijden per dag.
Als je maar één ding gaat doen, concentreer je dan op gezond eten. Eet vezelrijk voedsel zoals bladgroenten en bonen, terwijl je eenvoudige koolhydraten en suikers vermindert. Terwijl iemand met mager vet de nadelige effecten van een slecht dieet misschien niet ziet, overweeg dit: een enkele chocolademilkshake wordt pas verbrand na zestig minuten hardlopen op een loopband. Wees dankbaar voor het metabolisme van je lichaam, maar neem het niet als vanzelfsprekend aan.

Voor alle magere dikke mannen en vrouwen raad ik aan om vaker kleinere maaltijden te eten. Hoewel het een groot wetenschappelijk debat is over de vraag of drie of zes maaltijden per dag beter zijn, ondersteunen studies dat kleinere maaltijden honger helpen voorkomen en de kans op overeten of eetbuien verminderen.

Als iemand die met tussenpozen vastte, dagelijks een traditionele drie grote maaltijden at en ook experimenteerde met kleine, frequente maaltijden, ontdekte ik dat de kleine, frequente maaltijden het meest effectief waren om me de hele dag even groot te houden. Het vereiste ook geavanceerde maaltijdbereiding, wat betekende dat er extra aandacht werd besteed aan mijn eten en voeding.

Onthoud dat vrouwen, ongeacht je lengte, nooit minder dan 1.200 calorieën mogen consumeren, en mannen nooit minder dan 1.600 calorieën per dag. Als het je doel is om de spiermassa te vergroten, dan moet je misschien zelfs meer eten!

4. Stop de cardio en pak de vrije gewichten.
Zonder twijfel is gewichtheffen de snelste manier om je magere vet achter te laten – en je kunt zelfs doe-het-zelfgewichten gebruiken, zoals pakjes rijst of bonen of verfblikken.

Gewichtheffen is iets dat ik nooit zou hebben geprobeerd zonder dat mijn man het eerst had voorgesteld. Met nog zes maanden te gaan voor de bruiloft, wist ik dat mijn huidige cardio- en hardlooproutines me daar niet zouden brengen! Dus stemde ik toe en begon een online gewichthefprogramma in onze thuisgymnastiek.

In tegenstelling tot cardio- en aerobe oefeningen, bouwen gewichtheffen en andere anaërobe oefeningen (zoals sprints en HIIT) droge spiermassa op. In plaats van vet en zuurstof te verbranden, verbranden je spieren opgeslagen suiker, glycogeen genaamd. Naarmate je meer spieren krijgt, volgen er nieuwe voordelen, waaronder meer verbrande calorieën, een snellere stofwisseling, een verhoogde botdichtheid en een verlaagde bloedsuikerspiegel.