Verbinding maken met andere mensen is een van de belangrijkste aspecten van het leven, maar als je geen verbinding maakt, kan het moeilijk zijn om erachter te komen wat er misgaat. Of het nu met vrienden, familieleden, collega’s of kinderen is, de volgende vijf stappen zullen u helpen om snel over te stappen van een geïsoleerd en niet verbonden gevoel naar het kunnen creëren van diepe en betekenisvolle verbindingen, ongeacht wie er voor u staat.

1. Adem, ontspan en vind je centrum

Een van de dingen die me opvalt als ik me niet verbonden voel met anderen, is dat ik me meestal ook verdrietig, angstig of boos voel. De reden dat ik de verbinding verbreek, is omdat ik de natuurlijke verbinding die gemakkelijk beschikbaar is wanneer ik aanwezig ben en geniet van het leven, heb vermeden. Dus het eerste dat je moet doen als je merkt dat je niet lekker bent, is stoppen, diep ademhalen en opmerken wat er in je omgaat. Wanneer we ons kunnen afstemmen op onze eigen emotionele wereld, of fysieke sensaties in ons lichaam, of angstaanjagende gedachten die in onze gedachten blijven wervelen, zijn we veel beter in staat om die gedachten, gevoelens of sensaties in perspectief te plaatsen. In plaats van onze ervaring te bepalen, maken deze dingen gewoon deel uit van onze ervaring en kunnen ze ofwel in het moment worden afgehandeld of tot later opzij worden gezet, waardoor we meer aanwezig en beschikbaar kunnen zijn voor verbinding.

2. Maak oogcontact

Nu je hebt ontdekt wat er met je gebeurt waardoor je geen contact met anderen meer hebt, is het tijd om jezelf beter beschikbaar te maken door oogcontact te maken. Wanneer we verbinding vermijden, vermijden we vaak oogcontact. Dat komt omdat de ogen echt ramen zijn voor de ziel. Wanneer we oogcontact maken, wordt veel informatie van de ene persoon op de andere overgedragen.

3. Stem af en oefen empathie

Richt nu uw aandacht op de andere persoon. Neem echt even de tijd om te stoppen met nadenken over wat je gaat zeggen of waar je naartoe gaat, of wat de ander over je denkt, en let echt op de persoon tegenover je. Benieuwd wat de ander ervaart. Voelt ze zich verdrietig, gekwetst of gelukkig? Wordt hij afgeleid door de televisie in de kamer? Lijkt de energie van het gesprek te veranderen wanneer hij over zijn vader praat? Door enkele van de subtiele verschuivingen in het gesprek op te merken en vervolgens in te checken, kun je snel van een praatje naar een diepere verbinding gaan.

4. Waardeer en geniet

Nu je verbonden en empathisch bent, moet je ervoor zorgen dat de dingen in een positieve richting blijven bewegen. U wilt verbinding maken, maar u wilt deze persoon een paar dagen later niet in de hal zien en nadenken over wat een duister, zwaar gesprek u had. In plaats daarvan wil je de ander een gewaardeerd gevoel geven en onthouden wat een leuk gesprek het was.

5. Verlicht

Een van de valkuilen van het willen van een diepere verbinding met mensen is dat we vast kunnen komen te zitten in een manier van denken dat ‘diepere verbinding’ er op een bepaalde manier moet uitzien en voelen. Laat me je verzekeren, dat is het niet. Wanneer we eventuele bijlagen kunnen loslaten die we mogelijk hebben aan een gesprek dat op een bepaalde manier verloopt, en gewoon genieten van waar het organisch gaat, nemen we de druk weg en zorgen we voor veel meer plezier en verbinding. En door te laten zien dat je niet vastbesloten bent om hun diepste donkerste geheim te ontdekken of een trauma uit je kindertijd te ontdekken, nodig je een niveau van openheid en kwetsbaarheid uit waar de ander zich prettig bij voelt.