Terwijl de pandemie de mode-evenementen van deze zomer van de kalender heeft geveegd, zal de Paris Fashion Week in september doorgaan.

Er is geen andere reactie dan: wat doen ze en wanneer doen ze het? Het nieuws dat de spit-take veroorzaakt, is een aankondiging van de Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM), de Franse modeorganisatie, dat het van plan is om eind september door te gaan met de Paris Fashion Week.

Het virus had de voor de zomer geplande mannen- en haute couture-modeweken al weggevaagd. Het slimme geld zou hetzelfde zijn geweest als tijdens de grote modeweek van Parijs in september, waarvoor veel bezoekers uit andere landen moeten vliegen, naast elkaar moeten zitten en zich vervolgens door de stad moeten verspreiden. Dat hoefde geen slechte zaak te zijn: de pauze zou ontwerpers en merken de kans geven om diep adem te halen en een modesysteem opnieuw te bedenken dat ze als diep gebroken zagen. “Als je probeert uit te leggen hoe mode werkt voor mensen die niet in de mode zijn, is dat onmogelijk”, vertelde Dries Van Noten aan The New York Times nadat hij en een groep anderen in de branche een open brief schreven waarin een lijst met gewenste veranderingen werd beschreven. ‘Niemand kan het begrijpen.’ Andere merken, zoals Gucci, hebben al intenties aangekondigd om van de traditionele kalender te springen.

Deze pleidooien om het modesysteem opnieuw uit te vinden hebben de FHCM duidelijk niet bereikt. Of zoals Rhude’s Rhuigi Villaseñor, die in januari op de Paris Fashion Week presenteerde en van plan was om dit nog een keer te doen voor de pandemie, het mij vertelde: “Het is nogal Frans voor hen om niet te geven om mensen die sterven, toch?”

De FHCM schreef in zijn release dat het alle ‘aanbevelingen van overheidsinstanties’ zou volgen, maar details over hoe de resulterende shows er in werkelijkheid uit zullen zien, zijn erg vaag. Naast Gucci hebben andere merken zich er al toe verbonden de manier waarop ze worden weergegeven te veranderen of de kalender volledig te verlaten. Eerder deze week kondigde Dior plannen aan om zijn cruisecollectie in juli fysiek te laten zien – zonder dat er publiek aanwezig was. (Het concept van een fysieke show die uitsluitend online wordt vertoond, wordt gebrandmerkt als “phygital”, omdat het modesysteem geen aanpassingen kan maken zonder het te proberen vast te houden aan een pakkend woord of zin.) Onthoud “zie nu, koop nu”?) Dunhill zal slechts deel uitmaken van de “digitale kalender” van de week en is van plan “een suggestieve film te presenteren”, aldus Mark Weston, de creatief directeur van het merk. Matthew Williams ‘Alyx bevestigde aan GQ dat het zal deelnemen, terwijl Dior, Burberry, Chanel en Fendi allemaal steun hebben uitgesproken om terug te keren naar fysieke shows, aldus Business of Fashion. “In september hopen we in Parijs een publiek te hebben, zo niet een volle zaal”, vertelde Pietro Beccari, de CEO van Dior, aan BoF. (Ami, Bode, OAMC en Loewe weigerden allemaal te zeggen of ze zouden deelnemen of reageerden niet op een verzoek om commentaar.)

PFW gaat vooruit, maar sommige merken nemen deze tijd nog steeds om volledig opnieuw te bedenken hoe een modeshow eruit ziet. Zo is Villaseñor van plan in juli een film uit te brengen met zijn nieuwe collectie. De collectie is veel kleiner dan eerdere vertoningen, en Villaseñor richtte zich op het hergebruiken van stoffen en overtollig leer dat rondzwierf in zijn ontwerpstudio. Comfort is ook een topprioriteit voor de collectie – een direct resultaat van de ontwerper, samen met bijna iedereen, die de laatste paar maanden thuis heeft doorgebracht. Meer dan dat, denkt Villaseñor, hij denkt breed na over hoe het systeem wel of niet werkt: “Ik denk gewoon niet dat [het huidige systeem] logisch is. Voor het eerst hebben we voldoende houdbaarheid om iets te verkopen voor het seizoen waarvoor het bedoeld is. ” Villaseñor weet niet zeker of deze veranderingen na het coronavirus zullen blijven hangen, maar hij overweegt het zeker.

Ondanks al het gekreun van modehuizen over het huidige systeem, is er een reden waarom de Paris Fashion Week zo standvastig is om verder te gaan. Mensen die in de branche werken, zoals kopers, redacteuren en stylisten, zullen u vertellen hoe belangrijk het is om kleding persoonlijk te zien en hoe ze een model bewegen, om een kledingstuk te voelen en aan te raken voordat u het in uw winkel of tijdschrift plaatst. Zelfs de chicste video met de hoogste productie kan die ervaring niet repliceren. “Zelfs als de huidige situatie heeft geleid tot veel innovatie in online projecten,” zei Pascal Morand, de uitvoerend president van de FHCM tegen BoF, “niets kan de fysieke gebeurtenis vervangen.”