Azië is een levendig, divers en opwindend continent om te bezoeken. Voor LGBT-reizigers kan het echter soms een ontmoedigend vooruitzicht lijken. Er zijn landen die homoseksualiteit criminaliseren, diep vrome staten en regio’s en plaatsen die negatieve sociale opvattingen hebben over de LGBT-gemeenschap. Het klinkt niet precies zoals alle plezier en regenbogen, toch?

Wij zijn van mening dat reizen voor iedereen moet zijn, en met onze begeleiding kun je uitkijken naar een ongelooflijke en vooral veilige reis van je leven.

1. Onderzoek lokale wetten

Bij het plannen van uw reis is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale wetten met betrekking tot de LGBT-gemeenschap in elk land dat u wilt bezoeken. Tegelijkertijd wil ik niet dat je de veelgemaakte fout maakt om geobsedeerd te zijn door deze wetten. Of erger nog, door de wet te laten voorkomen dat u bepaalde plaatsen bezoekt.

Vaak zijn de wetten met betrekking tot homoseksualiteit ongelooflijk complex. Sommige zijn alleen van toepassing op homomannen, andere betekenen dat de LGBT-gemeenschap niet wordt beschermd tegen discriminatie en dat sommige landen de sharia-wetgeving toepassen. Regeringen verwachten niet dat toeristen hier hun hoofd omheen trekken omwille van een reis van twee weken. Als gevolg hiervan worden deze wetten meestal alleen gehandhaafd voor de lokale bevolking, niet voor toeristen.

Desalniettemin wil dat niet zeggen dat je niet voorzichtig moet zijn in openbare ruimtes. We raden aan om elke publieke uiting van genegenheid te vermijden of iets waarvan je denkt dat het onnodige aandacht trekt.

2. Begrijp de lokale cultuur

Het begrijpen en respecteren van de lokale cultuur in elke plaats die u bezoekt, is net zo – zo niet belangrijker – belangrijk dan de eerste tip. Waarom? Denk er eens over na: je gaat veel meer tijd doorbrengen in het gezelschap van bewoners dan in de buurt van wetshandhavers. Het begrijpen van de sociale mening van de lokale bevolking kan u op de lange termijn veel onhandigheid en grappige blikken besparen.

Kijk, wat we ontdekten is dat zelfs in sommige landen waar homoseksualiteit legaal is, het een taboe blijft in de gemeenschap. Dit kan te wijten zijn aan religieuze overtuigingen, een gebrek aan opleiding rond het onderwerp of, in sommige gevallen, aan onverdraagzaamheid.

De typische sociale situaties waarin we ons bevinden, zijn nooit een reden tot bezorgdheid geweest tijdens het reizen in Azië. Vaak gaan mensen ervan uit dat we zussen of vrienden zijn. En zelfs bij de zeldzame gelegenheid dat we hebben geprobeerd onze relatie uit te leggen, begrijpen sommige inwoners het niet. We hebben ooit meer dan een week bij een gezin in Indonesië gelogeerd, en ze konden nooit om het hoofd krijgen dat we een stel waren

3. Wees bereid om je aan te passen

Als je rekening houdt met alles waar we het over hebben gehad, is bereidheid om je aan te passen een essentieel onderdeel van homoreizen in Azië. Maar als je erover nadenkt, geldt dit niet voor alle reizigers?

Wat ik probeer te zeggen is dat elke plaats waar je naartoe reist, zeker een aanpassingselement vereist, of het nu gaat om het eten dat je eet, de kleding die je draagt of de manier waarop je de lokale bevolking aanspreekt. Het gaat erom te erkennen wat sociaal aanvaardbaar is en zich te gedragen op een manier die zowel respectvol als gepast is.

Dat gezegd hebbende, het is een controversieel onderwerp of LGBT-stellen naar bestemmingen moeten reizen waar ze niet helemaal zichzelf kunnen zijn. We worden hier vaak mee uitgedaagd, en ons punt is gewoon dit: er zijn veel elementen in sommige religies, culturen en dergelijke, waar ik zeker van ben dat velen van ons het er niet mee eens zijn.

4. Zoek de lokale homoscene op

Als we naar een nieuwe plek reizen, is een van de eerste dingen die we doen, opzoeken of er een lokale homoscene is. Laten we eerlijk zijn: iedereen weet dat homobars het leukst zijn! Maar serieus, het is geruststellend te weten dat er een veilige plek is waar je naartoe kunt gaan – een ruimte waar je zonder oordeel jezelf kunt zijn en je haar los kunt laten.

Gelukkig hebben de meeste Aziatische landen een of andere actieve homoscene. Vooral in de grote steden kun je volop homobars, nachtclubs, sauna’s, homovriendelijke hotels en dragshows verwachten!