Argentinië is een notoir duur land. Jaren van economisch wanbeheer en economische depressie hebben geleid tot ongebreidelde inflatie, een zwarte markt voor valuta en hoge prijzen voor zo ongeveer alles. In een land dat vroeger een koopje was, had ik lage verwachtingen om ‘met een beperkt budget Argentinië te doen’.

Ja, het land is niet zo goedkoop als het nabijgelegen Chili, Peru of Bolivia, maar Argentinië hoeft de bank ook niet te breken.

1. Liften – Hoewel het niet gebruikelijk is in het noorden van het land, zul je in Patagonië veel inwoners en toeristen zien liften, omdat langeafstandsbussen in dat deel van het land erg duur en zeldzaam kunnen zijn. Liften is gewoon handiger.

2. Vind het goedkope eten – Wilt u goedkoop eten? Empanada, choripán (worst op brood) stands en lokale hamburger- en pizzawinkels met gaten zijn uw beste opties. Het is niet het gezondste voedsel, maar wel zuinig en lekker! Empanadas kosten ongeveer 100 ARS (minder dan $ 2 USD) en lunchpecialiteiten met pizza en hamburgers voor ongeveer 250-290 ARS ($ 4-5 USD).

3. Uit eten bij chique maaltijden – Argentinië was een rare paradox. Wat elders goedkoop is, is hier duur en vice versa. Bij 250-400 ARS voor een broodje en een drankje in een café is lunch niet goedkoop. Dat zal de bank niet kapot maken, maar je kunt dineren op dure steaks, wijn en bijgerechten voor ongeveer 1.500 ARS! Een volledige, heerlijke, vullende maaltijd versus een broodje? Gemakkelijk. Je krijgt meer waarde aan de hogere kant! Uitgeven aan steaks en chique diners in deze budgettip die op zijn kop staat.

4. Koop je wijn – Je kunt flessen wijn vinden in de supermarkt voor ongeveer 230 ARS. Het is een fenomenale deal – en het is ook geweldige wijn! Blijf bovendien bij wijn terwijl je hier bent. Sterke drank en bier zijn hier veel duurder!

5. Huur een fiets – In de meeste grote steden kunt u fietsen huren bij hostels en verhuurwinkels voor ongeveer 700 ARS per dag. Het is een goedkope manier om je te verplaatsen en ook uit de steden. Dit is vooral handig wanneer je in het wijnland van Mendoza bent en je probeert van wijnmakerij naar wijnmakerij te komen. De meeste hostels verhuren fietsen of kunnen u doorverwijzen naar de goedkoopste fietsverhuurwinkel.

6. Kamp – Als je naar het zuiden naar Patagonië begint te reizen, worden de verblijfskosten hoger en hoger. Hostels zijn hier vaak 1.100 ARS of meer per nacht (in tegenstelling tot slechts 450 ARS per nacht in Buenos Aires). Zoek zo vaak mogelijk naar kampeermogelijkheden. Als je niet in de nationale parken bent (waar je uiteraard kunt kamperen), kun je in veel hostels tegen een kleine vergoeding je tent opzetten.