Het nieuws: In een verklaring zei India dat de apps “zich bezighielden met activiteiten die schadelijk zijn voor de soevereiniteit en integriteit van India, de verdediging van India, de staatsveiligheid en de openbare orde.” Berichten- en chat-apps zoals Baidu en WeChat stonden ook op de lijst, samen met de populaire microblogsite Weibo, verschillende mobiele games en fotobewerkingssoftware.
Waarom maakt het uit? India is de thuisbasis van meer dan 1,3 miljard mensen en heeft een groot aantal gebruikers van smartphones en een Engelssprekende bevolking, waardoor het ‘s werelds grootste socialemediamarkt is. Het is dan ook geen verrassing dat India ook TikTok’s grootste markt is, met bijna 191 miljoen downloads eind 2019; de VS staat op een verre tweede plaats met bijna 41 miljoen.
Social media hebben een verontrustende geschiedenis in India. TikTok en WhatsApp zijn ook bewapend door de extreem-rechtse hindoe-nationalistische beweging van India, met dodelijk effect: virale WhatsApp-berichten die valse geruchten verspreiden, hebben geleid tot lynchpartijen van moslims en hindoes van lagere kaste, terwijl TikTok’s video’s op gesplitst scherm ook zijn gebruikt in kast haatmisdrijven. En zoals we vorig jaar meldden, overspoelden hindoe-nationalisten TikTok met vrouwenhaatvideo’s die de provincie Jammu en Kasjmir met de meerderheid van de moslims dreigden in te halen en hindoeïstisch te maken door met geweld te trouwen met Kasjmirse meisjes en vrouwen.
Het is niet de eerste keer dat India TikTok heeft verboden. TikTok werd vorig jaar in India gelanceerd onder het voormalige merk Musical.ly en werd populair als een app voor het synchroniseren van lippen. Maar vlak voor de verkiezingen van het land verbood een rechtbank de app en oordeelde dat deze pornografische inhoud had en roofzuchtig was; binnen enkele dagen vernietigde het Indiase Hooggerechtshof het verbod. In juli zei het Ministerie van Elektronica en Informatietechnologie – dezelfde die het huidige verbod uitvaardigde – dat TikTok werd gebruikt voor “onwettige” doeleinden, met name het delen van gebruikersgegevens met China via bots. TikTok was toen echter niet verboden, zoals de stortvloed aan vrouwenhaterlijke inhoud later aantoonde.
Het Chinese app-verbod in India is een nieuwe diplomatieke manoeuvre. India en China hebben een nieuw front geopend in hun voortdurende schermutseling. Beide landen zijn kernmachten en economische reuzen, maar het verbod van India is opmerkelijk omdat het sociale media gebruikt als instrument om politieke druk uit te oefenen op zijn rivaal.