Het bedrijf kondigde aan dat het zijn livestream-service stopt en binnenkort zal doorverwijzen naar Facebook Gaming.

Mixer wordt op 22 juli gesloten en “werkt samen” met Facebook Gaming om samengestuurde Mixer-streams een nieuw thuis te geven, kondigden beide bedrijven maandag aan.
“Het werd duidelijk dat de tijd die nodig was om onze eigen livestreaming-community op schaal te laten groeien, niet strookte met de visie en ervaringen die Microsoft en Xbox nu voor gamers willen bieden,” zei Mixer vandaag in een post. “Daarom hebben we besloten om de operationele kant van Mixer te sluiten en de gemeenschap te helpen bij de overgang naar een nieuw platform.” Het nieuws werd voor het eerst gerapporteerd door The Verge.

Partnered Mixer-streamers vertellen dat ze op de hoogte waren van het nieuws toen Microsoft het aankondigde.

Ondanks solide livestreaming-technologie en acquisities van toptalenten, waaronder Tyler “Ninja” Blevins en Michael “Shroud” Grzesiek, heeft Mixer moeite gehad om concurrenten Twitch en YouTube bij te houden. In april bekeken kijkers 37 miljoen uur aan gamecontent op Mixer to Twitch’s 1,5 miljard en YouTube’s 461 miljoen, volgens gegevens van streaminganalysebedrijf Arsenal.gg. De statistieken op jaarbasis zijn ook grimmig: het aantal uren dat op Twitch werd bekeken, groeide met 101 procent tussen april 2019 en 2020, terwijl Mixer met slechts 0,2 procent steeg.

Mixer gelanceerd in januari 2016 als Beam. Slechts enkele maanden later verwierf Microsoft het. De pitch van de service is een superlage latentie en directe streaming vanaf de Xbox van Microsoft naast de pc. Halverwege 2019 tekenden Blevins en Grzesiek – twee van Twitch’s grootste sterren – exclusieve deals om op Mixer te streamen voor niet bekendgemaakte, waarschijnlijk enorme sommen geld.

Andere streamers ontvluchtten Twitch voor exclusieve deals met Facebook Gaming, een concurrerende livestream-service die in april zijn app op Android lanceerde. (Volgens The New York Times is de iOS-app van Facebook Gaming minstens vijf keer afgewezen in de Apple Store.) Facebook Gaming heeft een gezonde groei van 72 procent per maand gezien in uren die tussen maart en april werden bekeken. In april keken gamers 291 miljoen uur op Facebook Gaming – bijna acht keer Mixer’s. Tegelijkertijd heeft Facebook als platform en als merk het charisma van een Hoobastank-concert voor veel van Gen Z, die de voorkeur geven aan sociale media-apps zoals TikTok of Snapchat en Instagram.