Het nieuws: North Dakota was een van de eerste Amerikaanse staten die in april een app voor het traceren van contact met coronavirus lanceerde. Nu, enkele weken na het heropenen van de staat, zegt de regering in Bismarck te zullen profiteren van het onlangs uitgebrachte Apple-Google-systeem voor blootstellingsmeldingen – maar daarvoor moet het twee afzonderlijke apps uitvoeren.

Dat zelfs een van de landen met de laagste bevolking in de VS er niet in slaagt om definitief tot één oplossing te komen, illustreert hoe moeilijk het voor regeringen is om erachter te komen wat ze nu moeten doen – zelfs maanden na de pandemie.

First mover: Voordat North Dakota op 1 mei enkele diensten heropende, heeft de staat een app uitgebracht met de naam Care19.

“Dit is een kans voor North Dakotans om leiders te zijn in de wereldwijde reactie op covid-19”, zei gouverneur Doug Burgum ten tijde van de release. “Ons doel is dat ten minste 50.000 North Dakotans de app downloaden.”

Zes weken later hadden 33.000 North Dakotans dat gedaan. Het houdt locatiegegevens voor bewoners bij om contact op te nemen met traceringsinspanningen.

Een gegevensdilemma: toen Apple en Google samenwerkten om automatische contacttracering of meldingssystemen voor blootstelling op Android- en iOS-besturingssystemen te bouwen, introduceerden ze een reeks privacybeschermende regels die gezondheidsautoriteiten moeten volgen om hun technologie te gebruiken. Deze omvatten het verbieden van locatietracking, in plaats daarvan dwingen de gezondheidsautoriteiten om op Bluetooth te vertrouwen.

Dat bracht de locatiegebaseerde service van North Dakota in een lastige positie. Nu, na langdurige discussies met Apple en Google, zal North Dakota twee coronavirus-tracing-apps uitbrengen – een met locatietracking en een met Bluetooth – in een beweging die is ontworpen om burgers een keuze te geven, maar die uiteindelijk de algehele inspanning kan opsplitsen.

De suite met twee door de staat ondersteunde apps omvat Care19 Diary, dat de locatiegeschiedenis van een persoon bijhoudt, en Care19 Exposure, dat de Apple-Google API gebruikt om riskante contactgebeurtenissen via Bluetooth bij te houden. De twee apps communiceren niet met elkaar of delen geen gegevens. North Dakota wil veel meer downloads en ambtenaren rekenen op de gezamenlijke inspanning van Apple en Google om het bewustzijn te vergroten op een manier die ze simpelweg niet kunnen.

“Het is een beetje onhandig op deze manier”, zegt Vern Dosch, de leider van het contacttracing-team van de staat. “Maar we gaan doen wat we moeten doen om de inwoners van North Dakota te beschermen.”